Įsivaizduokite: šaltą žiemos vakarą atidarote stiklainį, o virtuvę užlieja šiltas, kvapnus pomidorų, žolelių ir saldžios paprikos aromatas. Šis naminis Bolonijos padažas – tai ne tik skonių šventė, bet ir būdas išsaugoti vasaros gėrybes!
Paruoškite daržoves: pomidorus, paprikas ir česnaką sumalkite mėsmale arba sutrinkite maisto trintuvu. Viską sudėkite į didelį (mažiausiai 6 l talpos) plačiadugnį puodą.
Apkepkite svogūnus: svogūnus smulkiai supjaustykite. Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir kepkite svogūnus, kol jie taps gražiai auksiniai. Perkelkite į puodą su daržovėmis.
Sujunkite ingredientus: į puodą su daržovėmis įmaišykite pomidorų pastą, druską, medų, saldžiąją papriką, juoduosius pipirus ir actą (geriausia vyno, bet tinka ir obuolių).
Virkite padažą: gerai išmaišykite, užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite ant vidutinės ugnies be dangčio 1,5–2 valandas, kol skystis išgaruos ir padažas taps tirštas.
Pabaikite su žolelėmis: smulkiai sukapokite bazilikus ir petražoles, suberkite į padažą, išmaišykite ir troškinkite dar 5–7 minutes. Karštą padažą supilstykite į švarius, sterilizuotus 0,75 l stiklainius (gaunasi apie 5 stiklainiai).
Padažo laikymas
Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje arba šaldytuve. Atidarytą stiklainį sunaudokite per 1–2 savaites.