Beje, šį patiekalą paruošti taip pat labai paprasta. O jei staiga šaldytuve liko nuo vakar dienos virtų grikių, tai liesų grikių kotletų gamyba užtruks dar mažiau laiko. Tik atminkite, kad paruoštam mišiniui su miltais reikia leisti kurį laiką pastovėti, kad jame susidarytų glitimas, kurio dėka grikių kotletai su grybais nesuirs kepdami.
Paruoškite grikius liesiems kotletams. Grikius užpilkite 700 ml verdančio vandens, įberkite druskos ir virkite, kol visiškai išvirs: turi gerai išvirti. Leiskite grikiams atvėsti.
Giliame dubenyje sumaišykite grikius, svogūnus su grybais ir agurkais. Pagardinkite pipirais, gerai išmaišykite, įberkite tiek kvietinių miltų, kad susidarytų tiršta tešla, bet nepersistenkite. Leiskite tešlai pailsėti 30–60 minučių.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Į keptuvę šaukštu sudėkite grikių mišinį, palikdami porą centimetrų tarp kotletų. Kepkite ant vidutinės ugnies iki auksinės rudos spalvos iš abiejų pusių. Patiekite šiltus su raugintais agurkais.
Pastabos
Šiems kotletams ruošti tinka ne tik miško grybai, bet ir švieži arba šaldyti pievagrybiai. Tokiu atveju mišinį reikėtų pagardinti šaukšteliu maltų džiovintų baravykų, kad tūrėtų ryškesnio skonio.