Mus rasite

Lenkija

  • Oficialus pavadinimas: Lenkijos Respublika
  • Regionas: Europa
  • Sostinė: Varšuva
  • Didžiausi miestai: Lodzė, Krokuva, Vroclavas, Poznanė, Gdanskas, Ščecinas daugiau
  • Šalis garsėja: glaudžiais istoriniais ryšiais su Lietuva, kaip viena iš religingiausių šalių Europoje
  • Plotas: 312 685 kv. km
  • Gyventojų skaičius: 38,5 mln.
  • Kalba: lenkų
  • Pinigai: Lenkijos zlotai (PLN)

[powerkit_collapsibles]
[powerkit_collapsible title=”Apie Lenkiją”]
Lenkija – valstybė prie Baltijos jūros vidurio Europoje, Lietuvos kaimynė. Ši šalis dar ribojasi su Vokietija, Čekija, Slovakija, Ukraina, Baltarusija ir Kaliningrado sritimi. Šalies šiaurėje Lenkijos krantus skalauja Baltijos jūra. Lenkija yra viena didžiausių valstybių Centrinėje Europoje.

Lenkijos ir Lietuvos istorija yra glaudžiai persipynusi. Lenkija ir Lietuva kurį laiką sudarė vieną valstybę – Žečpospolitą.

Lenkijoje vyrauja lygumos, tačiau šalies pietuose kraštovaizdis kalnuotas, čia driekiasi Sudetų ir Aukštųjų Tatrų kalnai. Lenkija – gan miškingas kraštas. Miškai šalyje užima beveik trečdalį teritorijos.

Vandens sporto mėgėjus vilioja Mozūrijos ir Varmės ežerų kraštas, dar vadinamas Tūkstančio ežerų žeme.

Lenkijos kraštovaizdis labai įvarus – šalis driekiasi nuo Baltijos jūros pakrantės, kur vyrauja lygumos, iki pat Slovakijos, kur stūkso kalnai. Šalyje gausu miestų, žavinčių jaukiais senamiesčiais, tradicinių kaimų, medinių bažnytėlių.

  • Aukščiausia viršukalnė – Risai (2449 m)
  • Ilgiausia upė – Vysla (1047 km)
  • Didžiausias ežeras – Sniardvai
  • Giliausias ežeras – Hanča

[/powerkit_collapsible]
[powerkit_collapsible title=”Klimatas”]
Lenkijos klimatas – jūrinis šiaurinėje dalyje, pereinantis į žemyninį keliaujant į pietus. Šalies klimatą įtakoja šaltas poliarinis oras, ateinantis iš Skandinavijos, iš kitos pusės – subtropinis klimatas, būdingas pietinei Europai.

Žiemos Lenkijoje palyginti šaltos, dažnai gausiai prisninga, dėl to geriausias metas lankytis šalyje – vasara ir ruduo, kuomet daug saulėtų dienų, tačiau oras paprastai nebūna labai karštas.

Vidutinė sausio temperatūra sostinėje Varšuvoje yra -3ºC, liepos +21ºC.
[/powerkit_collapsible]
[powerkit_collapsible title=”Šventės”]

  • Sausio 1 d. – Naujieji metai
  • Kilnojama šventė (kovą/balandį) – Velykos ir Velykų pirmadienis
  • Gegužės 1 d. – Darbo šventė
  • Gegužės 3 d. – Konstitucijos diena
  • Rugpjūčio 15 d. – Žolinės
  • Lakričio 1 d. – Visų Šventųjų diena
  • Lapkričio 11 d. – Nepriklausomybės diena
  • Gruodžio 25 ir 26 d. – Kalėdos

[/powerkit_collapsible]
[powerkit_collapsible title=”Virtuvė”]
Lenkų virtuvėje juntama aplinkinių šalių įtaka, praktiškai nėra tokių patiekalų, kurie būtų būdingi tik Lenkijai.

Lenkiškos virtuvės tradicijos klostėsi veikiamos vokiečių, prancūzų, žydų nacionalinių virtuvių. Dauguma lenkų tradicinių patiekalų taipogi būdingi ir kitoms slavų tautoms.

Tradiciniai lenkų patiekalai – kaloringi ir labai dažnai ruošiami su mėsa. Lenkijoje itin mėgstami rauginti kopūstai, rauginti agurkai, grybai, įvairios dešros, grietinė. Lenkai valgo daug kiaulienos, avienos, veršienos, paukštienos, daržovių, kiaušinių patiekalų, taip pat mėgsta miltinius konditerijos gaminius.

Tradiciniai patiekalai:

  • Šaltibarščiai – tiek lenkai, tiek lietuviai juos vadina savo šalies tradiciniu patiekalu.
  • Barszcz biały – tai „baltieji barščiai“, gaminami naudojant kviečių raugą, mairūnus, bulves pagardinami grietine.
  • Flaki – žarnokų sriuba
  • Grochowka – tiršta pupelių sriuba
  • Krupnik – tai vištos sultinys, verdamas su perlinėmis kruopomis, daržovėmis ir vištiena.
  • Raugintų kopūstų sriuba su lašinukais
  • Golabki – balandėliai
  • Smalec – lydyti kiaulės taukai, pagardinti svogūnais ir mairūnu, valgomi kaip užkandis užtepant ant duonos ir patiekiant su raugintais agurkais.
  • Eskalopki z cielęciny – veršienos kepsneliai.
  • Golonka w piwie – kiaulės koja alaus padaže, patiekiama su krienais.
  • Boczek ze slinka – rūkyta šoninė, įdaryta džiovintomis slyvomis.
  • Sztuka miesa w sosie chrzanowym – virta jautiena krienų padaže.
  • Bigos – troškinti rauginti kopūstai su rūkytos mėsos gabalėliais.
  • Pierogi – tradicinis lenkų virtuvės patiekalas, koldūnai, gaminami su įvairiais įdarais – mėsos, raugintų kopūstų, grybų, varškės ar uogų.
  • Knedle – bulviniai virtiniai su slyvų įdaru.

Desertai:

  • Szarlotka – obuolių pyragas
  • Makowiec – aguonų pyragas
  • Sernik – varškės pyragas
  • Faworki – žagarėliai
  • Pączki – spurgos
  • Galaretka – želė

Gėrimai:

  • Kava – lenkai ryte, pietums ir vakare geria kavą, arbatos čia išgeriama palyginti nedaug.

Alkoholiniai gėrimai:

  • Alus – žinomiausias lenkiškas alus yra „Žyviec“
  • Degtinė – populiariausia degtinė Lenkijoje yra Zubrowka, arba „Stumbrų“ degtinė, gaminama Bielovežo regione.
  • Krupnik – tai degtinė, pagardinta medumi ir žolelėmis
  • Midus (miód pitny) – tai yra vienas iš seniausių slavų tautų gėrimų, gaminamų iš medaus

[/powerkit_collapsible]
[/powerkit_collapsibles]

Reklama
Reklama

Savaitės populiariausi

Reklama
Reklama
Į viršų