
Receptai
Šventinis šaltienos receptas – skaniausia klasika jūsų šventėms
Publikuota:
Kuo šis receptas geras:
- Daug kolageno: dėka kaulų ir želatinos šaltiena stiprina sąnarius, odą, nagus.
- Sotus ir maistingas patiekalas: gausu baltymų, vitaminų iš daržovių, be pridėtinio cukraus ar miltų.
- Puikiai laikosi: šaltiena gali stovėti šaldytuve iki savaitės.
- Gera alternatyva šiuolaikiniams užkandžiams: klasikinis skonis su mažai angliavandenių.
- Tinka šventėms: puošnus patiekalas, kurį galima dekoruoti įvairiai ir patiekti šaltai.

Šventinis šaltienos receptas – skaniausia klasika jūsų šventėms
Šaltiena užima ypatingą vietą ant šventinio stalo – ypač per Naujuosius metus, Velykas ar šeimos šventes. Ji gaminama iš įvairių rūšių mėsos – dažniausiai iš kiaulienos, jautienos, o kartais papildoma vištiena ar net žuvimi. Aromatingi prieskoniai, daržovės ir želatina sukuria ypatingą skonį ir puikią tekstūrą.
Ingredientai
- 1½ kg Kiauliena - kojos, sprandinės dalys ar kitos riebesnės vietos
- Kiaulienos ar jautienos kaulai
- 500 g Jautiena
- 1 vnt. Svogūnai
- 3 vnt. Morkos
- 3 skiltelės Česnakai
- 1 pundelis Petražolės
- Lauro lapas - pagal skonį
- 4 vnt. Kiaušiniai - virti
- 1 vnt. Citrina
- 20 g Želatina
- 1 v.š. Druska
- Juodieji pipirai - pagal skonį
Paruošimas
- Pirmas etapas – virimas: į puodą su šaltu vandeniu sudėkite kiaulieną, jautieną ir kaulus. Užvirkite ant vidutinės kaitros, nuolat nugraibykite putas. Kai putos nebesusidaro, sumažinkite kaitrą ir virkite 2 valandas po dangčiu.
- Antras etapas – daržovės: po 2 valandų įdėkite nuluptą svogūną, morkas, petražoles, galite įdėti juodųjų pipirų. Viską virkite dar apie 2 valandas.
- Trečias etapas – sultinys: likus 1 valandai iki virimo pabaigos, įdėkite druskos. Po to išimkite mėsą ir daržoves (1 morką palikite dekorui). Nukoškite sultinį per marlę.
- Mėsos paruošimas: mėsą išrinkite į pluoštelius. Virtus kiaušinius ir citriną supjaustykite griežinėliais. Morką taip pat supjaustykite dekoratyviai.
- Formavimas: į pasirinktą formą dėkite mėsą, kiaušinių, citrinos, morkų griežinėlius ir petražoles.
- Želatinos paruošimas: želatiną užpilkite vandeniu pagal instrukciją ir palaukite, kol išbrinks. Tada ištirpinkite ją 100 ml karšto sultinio.
- Užpylimas ir stingdymas: želatinos tirpalą sumaišykite su likusiu sultiniu ir užpilkite ant šaltienos masės. Pirmiausia atvėsinkite kambario temperatūroje, vėliau dėkite į šaldytuvą 8–12 valandų, kad sustingtų.
Pastabos
Dažniausiai užduodami klausimai:
- Ar būtina naudoti želatiną? Jei naudojate daug kaulų, želatinos gali ir nereikėti – natūralus sultinys sustings. Tačiau nedidelis kiekis garantuoja tvirtą rezultatą.
- Kiek laiko galima laikyti šaldytuve? Šaltieną galima laikyti 5–7 dienas šaldytuve sandariame inde.
- Kokias mėsos dalis naudoti geriausia? Kiaulienos kojos, ausys, uodegėlės ar sprandinė – jose daug natūralaus želatino.
- Ar galima daryti šaltieną iš vienos rūšies mėsos? Žinoma, bet dviejų rūšių (pvz., kiauliena ir jautiena) derinys suteikia sodresnį skonį ir geresnę tekstūrą.

Patiko receptas?Parašykite žemiau komentaruose!
Rekomenduojame pasigaminti:
