Kartais ant braškių krūmų lapų galima pastebėti raudonas dėmes, kurios gali atsirasti visiškai netikėtai ir sugadinti visą šios uogos derlių. Patyrę sodininkai paaiškino, dėl kokių priežasčių kyla ši problema ir ką reikia padaryti, kad laiku išgelbėtumėte šiuos augalus darže.
buvis.lt dalijasi naudingais patarimais sodininkams.
Jei nenorite turėti problemų su braškių krūmais, reikia laiku juos apžiūrėti darže. Jei pastebite senus ar nudžiūvusius lapus, būtinai juos nukirpkite. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar jūsų uogų krūmai nėra per tankūs, ir, jei reikia, juos retinkite.

Jei staiga pastebėjote, kad braškių lapeliuose atsirado raudonos dėmės, skubiai imkitės priemonių derliui gelbėti. Pirmiausia nustatykite, dėl kokios priežasties tai įvyko, o antra – pradėkite kovoti su problema taip, kad nepakenktumėte uogoms.
Kodėl ant braškių lapų atsiranda raudonos dėmės – ką su tuo daryti
Maistinių medžiagų trūkumas
Jei braškių krūmų lapeliai pakeitė spalvą, jiems gali trūkti maistinių medžiagų. Paprastai lapų kraštų paraudonavimas rodo, kad uogų krūmams trūksta kalio. Jei lapai visiškai paraudonėjo, tai reiškia, kad braškėms trūksta azoto.

Norėdami ištaisyti šią situaciją, tręškite augalus trąšomis, kuriose yra šių elementų.
Netinkamas dirvos rūgštingumo lygis
Taip pat braškių lapeliai gali raudonuoti dėl to, kad jos auga per rūgščioje dirvoje. Jei rūgštingumo rodikliai yra padidėję, pabandykite sumažinti dirvos rūgštingumą, kad laiku išgelbėtumėte populiarios sezoninės uogos derlių.
Tai galite padaryti naudodami įprastus medžio pelenus, kuriuos reikėtų įterpti po krūmais.

Grybelinės infekcijos
Dar viena priežastis, dėl kurios braškių lapai raudonuoja, yra grybelinės infekcijos. Norėdami išgydyti augalus nuo ligų ir atkurti derlių, naudokite vieno procento koncentracijos Bordo mišinį.
Tačiau braškių krūmus apdoroti reikia arba prieš žydėjimą, arba po derliaus nuėmimo.
Primename, kad rašėme apie tai, kada ir kuo reikia tręšti braškes.
Anksčiau pasakojome, kad braškės bus didesnės ir skanesnės, jei šalia pasodinsite vieną augalą.
Taip pat pranešėme, ko negalima sodinti šalia braškių.
Dažniausiai užduodami klausimai:
Ar raudonos dėmės ant braškių lapų gali rodyti kitą problemą, išskyrus maistinių medžiagų trūkumą ar grybelines infekcijas?
Taip, raudonos dėmės gali atsirasti dėl natūralaus lapų senėjimo, ypač sezono pabaigoje, arba dėl per didelio saulės poveikio. Svarbu įvertinti visas sąlygas.
Kaip tiksliai nustatyti, ar dirva per rūgšti braškėms?
Naudokite pH matavimo rinkinį, kurį galima įsigyti sodo prekių parduotuvėse. Optimalus pH braškėms yra 5,5–6,5. Per rūgšti dirva gali būti neutralizuojama pelenais ar kalkėmis.
Ar galima naudoti kitus fungicidus vietoj Bordo mišinio?
Taip, yra alternatyvių fungicidų, skirtų braškėms, tačiau pasirinkite tuos, kurie yra saugūs maistiniams augalams, ir laikykitės naudojimo instrukcijų.
Kaip dažnai reikėtų tręšti braškes, kad būtų išvengta maistinių medžiagų trūkumo?
Braškes tręškite 2–3 kartus per sezoną: pavasarį (azoto trąšomis), prieš žydėjimą ir po derliaus nuėmimo (kalio ir fosforo trąšomis).
Ar braškių krūmų retinimas gali užkirsti kelią raudonų dėmių atsiradimui?
Taip, retinimas pagerina oro cirkuliaciją ir sumažina grybelinių ligų riziką, taip pat padeda augalams geriau pasisavinti maistines medžiagas, mažindamas dėmių tikimybę.