Maistas
Kiek laiko reikia virti cukinijas?
Virti cukinijas yra labai paprasta, tačiau svarbu žinoti, kiek tiksliai laiko reikia virti, kad jos būtų ne tik skanios, bet ir minkštos. Šiame straipsnyje sužinosite, kiek laiko reikia virti cukinijas ir kaip tai padaryti tinkamai.
Prieš pradedant virti cukinijas, svarbu tinkamai jas paruošti. Pirma, nuplaukite cukinijas po tekančiu vandeniu. Tuomet supjaustykite jas norimą formą. Jei cukinijos yra labai didelės, galite jas pjaustyti per pusę, kad virimo procesas būtų greitesnis ir efektyvesnis.
Kiek virti cukinijas?
Kai cukinijos yra paruoštos, dedame jas į puodą su verdančiu vandeniu. Svarbu nepamiršti įdėti druskos, kad cukinijos įgytų skonį.
- Kubeliais pjaustytos jaunos cukinijos verdamos garuose apie 15 minučių ir 10 minučių vandenyje.
- Žiedais ir pusžiedžiais pjaustytos cukinijos bus paruoštos maždaug po 20–25 minučių garuose ir 15–20 minučių vandenyje.
Rekomenduojama patikrinti cukinijas su šakute arba peiliu. Jei šakutė lengvai įsismeigia į cukiniją, tai reiškia, kad ji yra paruošta.
Kaip virti cukinijas puode?
Vandenyje: puode užvirinkite vandenį. Jo turėtų užtekti, kad apsemtų cukinijas. Įberkite druskos pagal skonį. Sudėkite daržoves ir virkite, kol suminkštės.
Garuose: sudėkite daržoves į garų puodą. Jei neturite, tiks ir kiaurasamtis plačiu dugnu. Padėkite virš puodo su verdančiu vandeniu, kad dugnas neliestų skysčio. Uždenkite dangčiu ir virkite, kol cukinija suminkštės.
Po to, kai cukinijos yra paruoštos, jas nukoškite ir nusausinkite. Galite palikti cukinijas ant lėkštės, kad jos atvėstų, arba galite pateikti šiltoje būsenoje. Cukinijos puikiai dera su skirtingais padažais ir prieskoniais, todėl galite eksperimentuoti ir ieškoti tos pačios skonio kombinacijos, kuri jums labiausiai patinka.
Naudingi patarimai:
- Virimui geriau naudoti jaunas, vienodos formos cukinijas – jos švelniausios. Kita vertus, peraugusios cukinijos yra kietesnės tekstūros.
- Cukinijas galima duoti vaikui nuo 6 mėnesių tyrelės pavidalu. Verdant cukiniją reikia naudoti nedidelį kiekį vandens – taip tyrelė nebus per skysta (vaikams tai nepatinka).
- Cukinijos lengvai pasisavinamos organizmo ir praktiškai nealergizuoja. Jose yra daug vitamino C (peršalimo ligų prevencija, virškinamojo trakto normalizavimas) ir B (gerina medžiagų apykaitą), taip pat geležies, vario (dalyvauja kraujodaros procese), kalio (normalizuoja širdies ir kraujagyslių sistemą) ir kiti naudingi mikroelementai.
- Kad cukiniją būtų lengva nulupti, ją reikia perpjauti per pusę ir daržovių skustuku arba peiliu valyti vertikaliai.