Receptai
Močiutės varškės pyragas
Publikuota:
Varškės pyragas pagal močiutės receptą
Galbūt jau žinote, kad aš labai mėgstu varškės bei sūrio pyragus?Šiandien pasiūlysiu išsikepti trapios tešlos pyragą su varške. Šio deserto ištakos siekia 18a. Legendos pasakoja, kad kai kuriais įsakais Romoje uždraudus žydams parduoti pieno produktus krikščionims, kepėjai, norėdami išvengti popiežiaus sargybinių patikrinimų, nusprendė varškę paslėpti tarp dviejų sluoksnių trapios tešlos. Šis pyragas, kurio dar ir šiandien galite mėgautis Romoje, kepamas tam skirtose krosnyse ir ruošiamas įvairiais variantais: dedamos uogos, džemai, ricotta. Šį kartą pasiūlysiu lietuvišką variantą su varške.Kalbant apie skirtingas variacijas, reikia pasakyti, kad daugelis kepdami šį pyragą uždengia pilnai trapios tešlos sluoksniu, o kiti kaip ir aš, labiau mėgsta charakteringas juosteles. Neretai pyragas skaninamas citrinos žievele, cinamonu ar net amaretu.
Įrankiai
Reklama
Ingredientai:
- 500 g Kvietiniai miltai
- 200 g Sviestas
- 200 ml Grietinėlė - 30% riebumo
- 1 vnt. Kiaušiniai
- 10 g Cukraus pudra
Įdaras:
- 500 g Varškė
- 150 g Cukrus
- 4 vnt. Kiaušiniai
- 16 g Vanilinis cukrus
Paruošimas:
- Sviestą sutarkuokite ir sumaišykite su miltais. Tešlą trinkite tarp pirštų, kol pasidarys biri.
- Į tešlos trupinius supilkite grietinėlę, įleiskite kiaušinio trinį, įberkite žiupsnelį druskos ir gerai išminkykite ir palikite porai valandų šaldytuve.
- Kai tešla bus sustingusi, ruoškite varškės įdarą. Atskirkite kiaušinio trynius nuo baltymų.
- Kiaušinių trynius dėkite į varškę, berkite cukrų, vanilinį cukrų ir trinkite kol neliks grūdelių ir varškės masė taps vientisa.
- Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į varškės masę.
- Tešlą išimkite iš šaldytuvo. Ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite ploną blyną, gerokai didesnį nei jūsų kepimo forma.
- Kepimo formą ištepkite sviestu ir klokite į ją tešlos blyną taip, kad liktų ilgi nukare kraštai.
- Ant tešlos pilkite varškės masę, užlankstykite tešlos kraštus, galite papuošti tešlos juostelėmis ir šaukite pyragą į orkaitę iš anksto įkaitintą iki 160 ℃ karštumo orkaitę ir kepkite 45-50 min.
- Varškės pyragą atvėsinkite ir apibarstykite cukraus pudra. Skanaus!
Reklama
Pastabos
Išbandei receptą?Parašyk žemiau komentaruose, ar pavyko!