Kartusis baravykas, dar žinomas kaip aitrusis baravykas, yra Lietuvoje paplitęs grybas. Dažniausiai nevalgomas dėl kartaus skonio.
Grybo charakteristika: taip atpažinti?
Šį grybą galima atpažinti iš kelių jo išvaizdos savybių.
Kepurėlė: 5–25 cm skersmens: pilka, gelsvai rusva, gelsvai pilka. Jauna – apvali iškili, senesnė – paplokščia, matinė, neblizganti.
Vamzdeliai: 1,5–2,5 cm ilgio, balti, vėliau rožinės spalvos, poros labai smulkios, paspaudus paruduoja.
Kotas: 6–12×1–5 cm, į pamatą storėjantis, tik prie kepurėlės su baltų pailgų akelių tinkleliu, gelsvai rusvas.
Trama: balta, spalvos nekeičia, tampri, vėliau – rusva, karti.

Kaip nesumaišyti su baravyku?
Kartusis baravykas labai dažnai maišomas su tradiciniu, įprastu baraviku. Tačiau skirtumas tarp šių grybų tikrai yra.
- Kartusis baravykas yra kartaus skonio, o valgomas baravykas – malonaus riešutų skonio.
- Kartūs baravykai dažnai auga pušynuose, o valgomi baravykai – įvairiuose miškuose.
- Kartūs baravykai turi baltus vamzdelius, o valgomi baravykai – geltonus arba žalsvus.
- Kartūs baravykai turi pilkas arba geltonas poras, o valgomi baravykai – rausvas arba oranžines.
Paplitimas
Rūšis paplitusi Europoje. Visame areale išplitusi netolygiai. Dažnesnė pietinėje ir centrinėje Europos dalyse. Lietuvoje reta. Žinomos 36 radavietės, didžioji dauguma jų yra Plungės r. ir tik šešios rytinėje šalies dalyje.
Nevalgykite kartaus baravyko, nes jis gali sukelti virškinimo sutrikimų.
Jei nesate tikri, ar grybas yra valgomas, geriausia jo neimti.
Komentarų: 1
Paminėta: Kas yra šėtoninis baravykas? (✯ᴗ✯) buvis.lt