Mus rasite
Bosnijos koldūnų receptas “Bosnak mantı”
Bosnijos koldūnų receptas “Bosnak mantı” @būvis.lt

Receptai

Bosnijos koldūnai “Bosnak mantı”

Prisipažinsiu, kad ieškodama šio recepto kilmės bandžiau ieškoti Bosnijos maisto tinklaraščiuose informacijos, tačiau pasirodo tokio tipo koldūnus paprastai gamina tik turkai arba Bosnijos turkai.

Kalbant apie Bosnijos turkus, tai jie yra seniausia etninė grupė Bosnijoje ir Hercagovinoje, kuri ten įsikūrė 15 amžiuje plečiantis Osmanų imperijai, tačiau Balkanų karų metu, 1912-1913 metais, dauguma turkų paliko savo namus ir atvyko į Turkiją, kaip karo pabėgeliai. Taigi tokiu būdu po truputį susimaišė turkiškos ir balkanų kulinarinės tracijos, kurios padovanojo ne vieną gardų patiekalą. Šis patiekatas tikrai nusipelnė būti išbandytas. Jį reikia gaminti turint laiko, savaitgalį, kai už lauko ūžia vėjas, o orkaitė taip ir laukia būti įjungta.

Bosnijos koldūnai “Bosnak mantı”

Bosnijos koldūnai “Bosnak mantı”

Karolina Puodžiūtė
Tradiciškas mėsos įdaras visada gali būti pakeičiamas į bulvių ar špinatų įdarą.
4 | 1 įvertinimas
Paruošimo laikas 40 minutes
Gaminimo laikas 40 minutes
Papildomas laikas20 minutes
Bendras laikas 1 hour 40 minutes

Įrankiai

Kočėlas
Reklama

Ingredientai:
  

Tešlai:

Įdarui:

Paruošimas:
 

  • Paruoškite tešlą. Miltus supilkite į dubenį, suberkite druską ir supilkite vandenį. Minkykite tešlą apie 5 minutes.Tešla gali šiek tiek lipti prie pirštų, todėl tiesiog patepkite delnus alyvuogių aliejumi. Padalinkite tešlą į 8 gabalėlius, suformuokite sutuliukus ir sudėkite ant aliejumi pateptos didelės lėkštės. Uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve apie 1 valandą.
  • Paruoškite įdarą. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną, sudėkite į dubenį. Sudėkite maltą mėsą, suberkite džiovintą raudonėlį, smulkiai pjaustytas petražoles, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Viską gerai išmaišykite.
  • Imkite vieną tešlos gabalėlį, jį šiek tiek aptepkite alyvuogių aliejumi ir lėtai ištampykite į stačiakampio formos gabalą. Tešla turi būti beveik permatoma, jei kartais tampant įplįštų, nesirūpinkite, tiesiog lėtai tempkite kitose tešlos vietose. Kuo ploniau ištampysite, tuo traškesnė tešla gausis.
  • Viename tešlos gale paskleiskite šiek tiek įdaro ir tešlą susukite į ritinėlį. Supjaustykite į 3 cm gabalėlius. Imkite kiekvieną gabalėlį ir jo kraštus užsauskite ir užlenkite į apačią, kad nesimatytų įdaras.
  • Dėkite pyragėlius į aliejumi išteptą 30cm skermens metalinį ar stiklinį indą. Pagamintus pyragėlius dėkite vieną šalia kito, kol užpildysite visą indą.
  • Ištirpinkite sviestą, sumaišykite su likusiu alyvuogių aliejumi (apie 2 valg.š.) ir aptepkite mišiniu pagamintus koldūnus.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 170°C. Kepkite koldūnus apie 35 minutes, kol viršus gražiai apskrus.
  • Pateikite koldūnus su naturaliu jogurtu arba pomidorų padažu, tačiau juos skanu valgyti tiesiog su sezoninėmis salotomis.
    Bosnijos koldūnai “Bosnak mantı”

Bulvių įdaras:

  • 3 vidutinio dydžio virtas bulves sutrinkite šakute.
  • 1 svogūną arba porą supjaustykite kubeliais ir apkepinkite apie 10 minučių keptuvėje su alyvuogių aliejumi.
  • Įdėkite 1 arb.š. pomidorų pastos, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite.
  • Sudėkite bulves, dar kartą išmaišykite. Įdarą atvėsinkite ir naudokite įdarant koldūnus.

Špinatų ir varškės įdaras:

  • 300g špinatų nuplaukite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Užpilkite verdančiu vandeniu.
  • Po 2 minučių vandenį nupilkite, nusausinkite špinatus išpausdami kiek pavyksta daugiau vandens.
  • Sumaišykite špinatus su 200g varškės.
  • Pagardinkite druska, juodaisiais pipirais, bei ½ a.š. tarkuotos citrinos žievele.
  • Išmaišykite ir naudokite, kaip įdarą koldūnams.
Reklama
Išbandei receptą?Parašyk žemiau komentaruose, ar pavyko!

Receptų kategorijos

Rekomenduojame pasigaminti:

Skaityti toliau

Naujienos iš interneto

Spustelėkite norėdami komentuoti
4 from 1 vote (1 rating without comment)

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas




Rekomenduojami video

TAIP PAT SKAITYKITE

Į viršų