Mus rasite

Bosnijos koldūnai “Bosnak mantı”

Bosnijos koldūnų receptas “Bosnak mantı”
Bosnijos koldūnų receptas “Bosnak mantı” @būvis.lt

Receptai

Bosnijos koldūnai “Bosnak mantı”

Prisipažinsiu, kad ieškodama šio recepto kilmės bandžiau ieškoti Bosnijos maisto tinklaraščiuose informacijos, tačiau pasirodo tokio tipo koldūnus paprastai gamina tik turkai arba Bosnijos turkai.

Kalbant apie Bosnijos turkus, tai jie yra seniausia etninė grupė Bosnijoje ir Hercagovinoje, kuri ten įsikūrė 15 amžiuje plečiantis Osmanų imperijai, tačiau Balkanų karų metu, 1912-1913 metais, dauguma turkų paliko savo namus ir atvyko į Turkiją, kaip karo pabėgeliai. Taigi tokiu būdu po truputį susimaišė turkiškos ir balkanų kulinarinės tracijos, kurios padovanojo ne vieną gardų patiekalą. Šis patiekatas tikrai nusipelnė būti išbandytas. Jį reikia gaminti turint laiko, savaitgalį, kai už lauko ūžia vėjas, o orkaitė taip ir laukia būti įjungta.

Bosnijos koldūnai “Bosnak mantı”

Bosnijos koldūnai “Bosnak mantı”

Karolina Puodžiūtė
Tradiciškas mėsos įdaras visada gali būti pakeičiamas į bulvių ar špinatų įdarą.
Reklama
Paruošimo laikas 40 minutes
Gaminimo laikas 40 minutes
20 minutes
Bendras laikas 1 hour 40 minutes
Reklama

Ingredientai:
  

Tešlai:

  • stiklinės Kvietiniai miltai
  • 1 a.š. Druska
  • 2 stiklinės Vanduo
  • 100 ml Alyvuogių aliejus tešlos tampymui
  • 50 g Sviestas

Įdarui:

  • 300 g Maltos jautienos arba avienos
  • 1 vnt. Svogūnai
  • 1 a.š. Raudonėlis džiovintas
  • 1 sauja Petražolės šviežios
  • Druska pagal skonį
  • Juodieji pipirai pagal skonį
Reklama

Paruošimas:
 

  • Paruoškite tešlą. Miltus supilkite į dubenį, suberkite druską ir supilkite vandenį. Minkykite tešlą apie 5 minutes.Tešla gali šiek tiek lipti prie pirštų, todėl tiesiog patepkite delnus alyvuogių aliejumi. Padalinkite tešlą į 8 gabalėlius, suformuokite sutuliukus ir sudėkite ant aliejumi pateptos didelės lėkštės. Uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve apie 1 valandą.
  • Paruoškite įdarą. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną, sudėkite į dubenį. Sudėkite maltą mėsą, suberkite džiovintą raudonėlį, smulkiai pjaustytas petražoles, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Viską gerai išmaišykite.
  • Imkite vieną tešlos gabalėlį, jį šiek tiek aptepkite alyvuogių aliejumi ir lėtai ištampykite į stačiakampio formos gabalą. Tešla turi būti beveik permatoma, jei kartais tampant įplįštų, nesirūpinkite, tiesiog lėtai tempkite kitose tešlos vietose. Kuo ploniau ištampysite, tuo traškesnė tešla gausis.
  • Viename tešlos gale paskleiskite šiek tiek įdaro ir tešlą susukite į ritinėlį. Supjaustykite į 3 cm gabalėlius. Imkite kiekvieną gabalėlį ir jo kraštus užsauskite ir užlenkite į apačią, kad nesimatytų įdaras.
  • Dėkite pyragėlius į aliejumi išteptą 30cm skermens metalinį ar stiklinį indą. Pagamintus pyragėlius dėkite vieną šalia kito, kol užpildysite visą indą.
  • Ištirpinkite sviestą, sumaišykite su likusiu alyvuogių aliejumi (apie 2 valg.š.) ir aptepkite mišiniu pagamintus koldūnus.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 170°C. Kepkite koldūnus apie 35 minutes, kol viršus gražiai apskrus.
  • Pateikite koldūnus su naturaliu jogurtu arba pomidorų padažu, tačiau juos skanu valgyti tiesiog su sezoninėmis salotomis.
    Bosnijos koldūnai “Bosnak mantı”

Bulvių įdaras:

  • 3 vidutinio dydžio virtas bulves sutrinkite šakute.
  • 1 svogūną arba porą supjaustykite kubeliais ir apkepinkite apie 10 minučių keptuvėje su alyvuogių aliejumi.
  • Įdėkite 1 arb.š. pomidorų pastos, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite.
  • Sudėkite bulves, dar kartą išmaišykite. Įdarą atvėsinkite ir naudokite įdarant koldūnus.

Špinatų ir varškės įdaras:

  • 300g špinatų nuplaukite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Užpilkite verdančiu vandeniu.
  • Po 2 minučių vandenį nupilkite, nusausinkite špinatus išpausdami kiek pavyksta daugiau vandens.
  • Sumaišykite špinatus su 200g varškės.
  • Pagardinkite druska, juodaisiais pipirais, bei ½ a.š. tarkuotos citrinos žievele.
  • Išmaišykite ir naudokite, kaip įdarą koldūnams.
Reklama
Spustelėkite norėdami komentuoti

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas




Daugiau Receptai

  • Pornstar Martini kokteilio receptas Pornstar Martini kokteilio receptas

    Receptai

    Kokteilis Pornstar Martini

    autorius

    Jei esate čia, tikrai girdėjote apie Pornstar Martini kokteilį! Jeigu ne, tai tikrai verta sužinoti jo receptą ir išbandyti!

  • Meksikietiška sriuba Meksikietiška sriuba

    Receptai

    Meksikietiška sriuba

    autorius

    Sužinosite: Show RekomenduojameLentelėsSena tiesa nerūdijaMaistasReceptaiSpalvinimo paveiksliukai   Meksikos virtuvė yra žinoma dėl savo drąsių skonių ir sočių patiekalų, o sriubos nėra išimtis. Sriuba, kurią šiandien pasiūlysiu ypač fantastiška virti kazane, griliuje arba lėtai virti orkaitėje....

  • Silkė su paprikomis, svogūnais ir avinžirniais Silkė su paprikomis, svogūnais ir avinžirniais

    Receptai

    Silkė su paprikomis, svogūnais ir avinžirniais

    autorius

    Sužinosite: Show RekomenduojameLentelėsSena tiesa nerūdijaMaistasReceptaiSpalvinimo paveiksliukai   22 Advento kalendoriaus diena atnešė receptą Kūčioms. Tikriausiai ant daugelio stalų per Kūčias būną įvairiai paruoštos silkės. Šiais metais siūlau išbandyti šį keptų paprikų su svogonais, o vėliau...

  • Mielinės varškės spurgos su cukrumi ir cinamonu Mielinės varškės spurgos su cukrumi ir cinamonu

    Receptai

    Mielinės varškės spurgos

    autorius

    Sužinosite: Show RekomenduojameLentelėsSena tiesa nerūdijaMaistasReceptaiSpalvinimo paveiksliukai   Ilgai galvoje turėjau šią idėją, vis norėjosi sujungti lietuviškas varškės spurgas su ispaniškomis churros - ir pagaliau tai įvyko! Tai tikriausiai pats geriausias derinys, kokį galima sugalvoti! Visi...

  • Silkės salotos šventiniam stalui Silkės salotos šventiniam stalui

    Receptai

    Silkės salotos šventiniam stalui

    autorius

    Sužinosite: Show RekomenduojameLentelėsSena tiesa nerūdijaMaistasReceptaiSpalvinimo paveiksliukai   Šios silkės salotos yra tokios paprastos ir skanios. Jos pagamintos tik iš kelių ingredientų ir jas labai lengva pagaminti. Marinuota silkė, bulvės, obuoliai ir svogūnai yra klasikinio skonio...

  • Troškinti rauginti kopūstai su dešrelėmis Troškinti rauginti kopūstai su dešrelėmis

    Receptai

    Troškinti rauginti kopūstai su dešrelėmis

    autorius

    Sužinosite: Show RekomenduojameLentelėsSena tiesa nerūdijaMaistasReceptaiSpalvinimo paveiksliukai   Tai vienas patiekalų, kurį labai mėgsta mano vyras. Mėgstu ir aš, bet sau gaminčiau be dešrelių. Tikrai dažnai valgau vegetariškai, tiesog dėl to, kad man kartais mėsos visai...

  • Šokoladiniai Brownie sausainiai Šokoladiniai Brownie sausainiai

    Receptai

    Šokoladiniai Brownie sausainiai

    autorius

    Sužinosite: Show RekomenduojameLentelėsSena tiesa nerūdijaMaistasReceptaiSpalvinimo paveiksliukai   Šie sausainiai yra šokolado megėjų svajonių išsipildymas! Sodraus skonio, minkšti viduje, tikrai nepaliks abėjingų! Šie sausainiai tikrai saldūs ir pilni šokolado, todėl vienu prisėdimu daug nesuvalgysite. Jie puikiai...

Temos

Reklama
Reklama

Savaitės populiariausi

Reklama
Reklama
Į viršų