Mus rasite
Pavasarinis tręšimas yra būsimo derliaus pagrindas
Pavasarinis tręšimas yra būsimo derliaus pagrindas

Sodas ir daržas

Braškių bumas jūsų sode: agronomas atskleidė paslaptis rekordiniam derliui

Atėjus pavasario šilumai, Lietuvos sodininkai ir daržininkai suaktyvėja, ruošdamiesi naujam sezonui. Braškės yra viena mėgstamiausių uoginių kultūrų Lietuvoje, o jų auginimo paslaptys perduodamos iš kartos į kartą.

Išskirtiniame interviu portalui „Buvis.lt“ patyrusi agronomė Irena pasidalijo svarbiausiais patarimais apie pavasarinį braškių tręšimą, kuris užtikrina gausų derlių.

„Pavasarinis tręšimas yra būsimo derliaus pagrindas, – interviu pradžioje pabrėžė Irena. – Tai tarsi stiprus startas augalui po žiemos ramybės periodo, aprūpinant jį būtinais elementais aktyviam augimui ir vaisių formavimuisi.“

Augančios braškės
Augančios braškės

Pasak ekspertės, pirmasis tręšimas atliekamas iškart po sniego nutirpimo ir sausų ar pažeistų lapų nugenėjimo. Šiuo laikotarpiu braškėms ypač reikalingas azotas, kuris skatina žaliosios masės augimą.

Geriausias pasirinkimas pirmajam tręšimui – karbamido (šlapalo) tirpalas: apie 10–15 gramų 10 litrų vandens. Šiuo tirpalu reikia kruopščiai palaistyti kiekvieną krūmą, vengiant patekimo ant lapų“, – rekomenduoja Irena.

Braškių sodinimas pavasarį
Braškių sodinimas pavasarį

Agronomė taip pat įspėja, kad nereikėtų pernelyg piktnaudžiauti azoto trąšomis, nes tai gali paskatinti gausų lapijos augimą vaisių formavimosi sąskaita.

Svarbu išlaikyti pusiausvyrą

„Po azoto tręšimo, praėjus 10–14 dienų, būtina naudoti kompleksines trąšas, kuriose yra fosforo ir kalio. Šie elementai skatina žiedų formavimąsi ir didina uogų dydį. Tam puikiai tinka specialios braškėms skirtos trąšos, kurias galima rasti bet kurioje sodo prekių parduotuvėje“, – paaiškino specialistė.

Irena taip pat atkreipė dėmesį į tinkamo laistymo svarbą po tręšimo. Jos teigimu, dirva turi būti vidutiniškai drėgna, bet nepermirkusi.

Augančios braškės
Augančios braškės

Laistymas yra neatsiejama braškių priežiūros dalis

„Po trąšų, ypač azotinių, būtina gausiai palaistyti augalus, kad maistinės medžiagos greičiau pasiektų šaknis“, – pataria agronomė.

Interviu pabaigoje Irena pabrėžė, kad braškių auginimo sėkmė priklauso ne tik nuo tręšimo, bet ir nuo kitų veiksnių, tokių kaip tinkamos veislės pasirinkimas, dirvos paruošimas, laiku atliekamas genėjimas bei apsauga nuo kenkėjų ir ligų.

„Laikydamiesi šių paprastų patarimų, kiekvienas sodininkas gali pasiekti įspūdingų rezultatų ir užauginti gausų skanių bei sultingų braškių derlių“, – apibendrino Irena.

Buvis.lt redakcija tikisi, kad patyrusios agronomės patarimai padės mūsų skaitytojams užauginti puikų braškių derlių ir mėgautis vasaros skoniu.

Taip pat sudomins:

Skaniausios braškių veislės

VeislėDerėjimo laikasSavybės ir skonis
AllegroAnkstyvaLabai saldžios, sultingos, derlingos. Atsparios ligoms.
DaroyalAnkstyvaStambios, kvapnios, labai saldžios, atsparios sausrai.
InesAnkstyvaVidutinio dydžio, saldžios su gaiviu rūgštelės poskoniu.
HoneoyeAnkstyvaLabai derlingos, ryškiai raudonos, saldžiarūgštės.
FlairAnkstyvaLabai ankstyvos, aromatingos, atsparios šalnoms.
ElkatAnkstyvaIntensyviai raudonos, labai saldžios, atsparios ligoms.
ElsantaVidutinio ankstyvumoPopuliarios dėl puikaus skonio ir geros laikymo kokybės.
KoronaVidutinio ankstyvumoSultingos, labai kvapnios, jautrios drėgmei.
RumbaVidutinio ankstyvumoStambios, sodriai raudonos, saldžios, tvirtos.
LambadaVidutinio ankstyvumoYpač saldžios, minkštos, kvapnios, jautrios ligoms.
SonsationVidutinio ankstyvumoBlizgios, saldžios, labai atsparios ligoms.
VentaVidutinio ankstyvumoLietuvos klimato sąlygoms pritaikyta, saldžiarūgštė.
AsiaVidutinio vėlyvumoStambios, saldžios, atsparios ligoms, gerai laikosi.
FaithVidutinio vėlyvumoPuikaus skonio, labai saldžios, atsparios šalčiui.
FlorenceVidutinio vėlyvumoTamsiai raudonos, kvapnios, tvirtos, ilgai laikosi.
MalvinaVėlyvaLabai saldžios, stambios, atsparios ligoms ir kenkėjams.
PolkaVėlyvaLabai saldžios, sodrios spalvos, gerai laikosi.
SonataVėlyvaSubalansuoto skonio, kvapnios, derlingos.
CapriRemontantinėSaldžios, ilgai derančios, atsparios ligoms.
CharlotteRemontantinėIntensyvaus aromato, labai saldžios, gausiai dera.
FavoriRemontantinėTvirto minkštimo, saldžios, atsparios transportavimui.
OstaraRemontantinėVidutinio dydžio, gausiai dera iki rudens.
MuranoRemontantinėLabai saldžios, tvirtos, puikiai tinka desertams.
Sweet AnnRemontantinėStambios, ypač saldžios, sultingos, atsparios ligoms.
Vima RinaRemontantinėDidelės, kvapnios, saldžios, tinka ilgam laikymui.
VivaraRemontantinėTvirtos, ilgai derančios, malonaus skonio.
Mara des BoisRemontantinėYpač kvapnios, primena miško braškes, labai saldžios.

Lentelėje pateikti svarbiausi duomenys apie šias braškių veisles – derėjimo laiką, skonines savybes ir atsparumą.

Skaityti toliau

Patogiausias būdas sužinoti ir pamatyti daugiau turinio - sekti mūsų Facebook“ puslapį



Neužduodame klausimų, o į juos atsakome. Sudėtingus dalykus paaiškiname paprastai ir aiškiai.

Spustelėkite norėdami komentuoti

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Reklama
Reklama

Dienos populiariausi

Reklama
Reklama
Reklama
Į viršų