
Sodas ir daržas
Braškių bumas jūsų sode: agronomas atskleidė paslaptis rekordiniam derliui
Atėjus pavasario šilumai, Lietuvos sodininkai ir daržininkai suaktyvėja, ruošdamiesi naujam sezonui. Braškės yra viena mėgstamiausių uoginių kultūrų Lietuvoje, o jų auginimo paslaptys perduodamos iš kartos į kartą.
Išskirtiniame interviu portalui „Buvis.lt“ patyrusi agronomė Irena pasidalijo svarbiausiais patarimais apie pavasarinį braškių tręšimą, kuris užtikrina gausų derlių.
„Pavasarinis tręšimas yra būsimo derliaus pagrindas, – interviu pradžioje pabrėžė Irena. – Tai tarsi stiprus startas augalui po žiemos ramybės periodo, aprūpinant jį būtinais elementais aktyviam augimui ir vaisių formavimuisi.“

Pasak ekspertės, pirmasis tręšimas atliekamas iškart po sniego nutirpimo ir sausų ar pažeistų lapų nugenėjimo. Šiuo laikotarpiu braškėms ypač reikalingas azotas, kuris skatina žaliosios masės augimą.
„Geriausias pasirinkimas pirmajam tręšimui – karbamido (šlapalo) tirpalas: apie 10–15 gramų 10 litrų vandens. Šiuo tirpalu reikia kruopščiai palaistyti kiekvieną krūmą, vengiant patekimo ant lapų“, – rekomenduoja Irena.

Agronomė taip pat įspėja, kad nereikėtų pernelyg piktnaudžiauti azoto trąšomis, nes tai gali paskatinti gausų lapijos augimą vaisių formavimosi sąskaita.
Svarbu išlaikyti pusiausvyrą
„Po azoto tręšimo, praėjus 10–14 dienų, būtina naudoti kompleksines trąšas, kuriose yra fosforo ir kalio. Šie elementai skatina žiedų formavimąsi ir didina uogų dydį. Tam puikiai tinka specialios braškėms skirtos trąšos, kurias galima rasti bet kurioje sodo prekių parduotuvėje“, – paaiškino specialistė.
Irena taip pat atkreipė dėmesį į tinkamo laistymo svarbą po tręšimo. Jos teigimu, dirva turi būti vidutiniškai drėgna, bet nepermirkusi.

Laistymas yra neatsiejama braškių priežiūros dalis
„Po trąšų, ypač azotinių, būtina gausiai palaistyti augalus, kad maistinės medžiagos greičiau pasiektų šaknis“, – pataria agronomė.
Interviu pabaigoje Irena pabrėžė, kad braškių auginimo sėkmė priklauso ne tik nuo tręšimo, bet ir nuo kitų veiksnių, tokių kaip tinkamos veislės pasirinkimas, dirvos paruošimas, laiku atliekamas genėjimas bei apsauga nuo kenkėjų ir ligų.
„Laikydamiesi šių paprastų patarimų, kiekvienas sodininkas gali pasiekti įspūdingų rezultatų ir užauginti gausų skanių bei sultingų braškių derlių“, – apibendrino Irena.
Buvis.lt redakcija tikisi, kad patyrusios agronomės patarimai padės mūsų skaitytojams užauginti puikų braškių derlių ir mėgautis vasaros skoniu.
Taip pat sudomins:
- Kada sodinti braškes pavasarį: išsamus gidas
- Braškės bus didesnės ir skanesnės, jei šalia pasodinsite vieną augalą
- Pomidorai ir braškės bus skanesni, jei tręšite dviem natūraliais produktais
Skaniausios braškių veislės
Veislė | Derėjimo laikas | Savybės ir skonis |
---|---|---|
Allegro | Ankstyva | Labai saldžios, sultingos, derlingos. Atsparios ligoms. |
Daroyal | Ankstyva | Stambios, kvapnios, labai saldžios, atsparios sausrai. |
Ines | Ankstyva | Vidutinio dydžio, saldžios su gaiviu rūgštelės poskoniu. |
Honeoye | Ankstyva | Labai derlingos, ryškiai raudonos, saldžiarūgštės. |
Flair | Ankstyva | Labai ankstyvos, aromatingos, atsparios šalnoms. |
Elkat | Ankstyva | Intensyviai raudonos, labai saldžios, atsparios ligoms. |
Elsanta | Vidutinio ankstyvumo | Populiarios dėl puikaus skonio ir geros laikymo kokybės. |
Korona | Vidutinio ankstyvumo | Sultingos, labai kvapnios, jautrios drėgmei. |
Rumba | Vidutinio ankstyvumo | Stambios, sodriai raudonos, saldžios, tvirtos. |
Lambada | Vidutinio ankstyvumo | Ypač saldžios, minkštos, kvapnios, jautrios ligoms. |
Sonsation | Vidutinio ankstyvumo | Blizgios, saldžios, labai atsparios ligoms. |
Venta | Vidutinio ankstyvumo | Lietuvos klimato sąlygoms pritaikyta, saldžiarūgštė. |
Asia | Vidutinio vėlyvumo | Stambios, saldžios, atsparios ligoms, gerai laikosi. |
Faith | Vidutinio vėlyvumo | Puikaus skonio, labai saldžios, atsparios šalčiui. |
Florence | Vidutinio vėlyvumo | Tamsiai raudonos, kvapnios, tvirtos, ilgai laikosi. |
Malvina | Vėlyva | Labai saldžios, stambios, atsparios ligoms ir kenkėjams. |
Polka | Vėlyva | Labai saldžios, sodrios spalvos, gerai laikosi. |
Sonata | Vėlyva | Subalansuoto skonio, kvapnios, derlingos. |
Capri | Remontantinė | Saldžios, ilgai derančios, atsparios ligoms. |
Charlotte | Remontantinė | Intensyvaus aromato, labai saldžios, gausiai dera. |
Favori | Remontantinė | Tvirto minkštimo, saldžios, atsparios transportavimui. |
Ostara | Remontantinė | Vidutinio dydžio, gausiai dera iki rudens. |
Murano | Remontantinė | Labai saldžios, tvirtos, puikiai tinka desertams. |
Sweet Ann | Remontantinė | Stambios, ypač saldžios, sultingos, atsparios ligoms. |
Vima Rina | Remontantinė | Didelės, kvapnios, saldžios, tinka ilgam laikymui. |
Vivara | Remontantinė | Tvirtos, ilgai derančios, malonaus skonio. |
Mara des Bois | Remontantinė | Ypač kvapnios, primena miško braškes, labai saldžios. |
Lentelėje pateikti svarbiausi duomenys apie šias braškių veisles – derėjimo laiką, skonines savybes ir atsparumą.
