Cukrinis diabetas tai lėtinė liga, kurią galima kontroliuoti su tinkamai subalansuota mityba. Teisingai pasirinkti maisto produktai padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, išvengti staigių gliukozės šuolių ir pagerinti bendrą Jūsų savijautą.
Šiandien sužinosite specialistų rekomendacijas, kokius maisto produktus rinktis ir kurių vengti taip pat pasidalinsime keliomis naudingų receptų idėjomis kurios praturtins Jūsų kasdienybę.
Pagrindinės mitybos taisyklės sergant cukriniu diabetu
- Nedidelį Glikeminį indeksą (GI) turintys maisto produktai – žemas GI reiškia, kad maistas lėčiau sukelia cukraus lygį kraujyje.
- Daug skaidulų – padeda reguliuoti gliukozės kiekį ir gerina virškinimą.
- Pakankamai baltymų – suteikia sotumo jausmą ir stabilizuoja cukraus lygį.
- Sveikieji riebalai – omega-3 riebiosios rūgštys, alyvuogių aliejus ir avokadai naudingi sveikatai.
- Vengti rafinuotų angliavandenių – balti miltai, cukrus ir perdirbti produktai didina cukraus kiekį kraujyje.
- Reguliari mityba – valgykite mažomis porcijomis, bet dažniau.
- Gerkite pakankamai vandens – hidratacija padeda palaikyti tinkamą gliukozės apykaitą.
- Mažinkite druskos kiekį – per didelis druskos kiekis gali didinti kraujospūdį, o tai yra ypač svarbu sergant diabetu.
- Vartokite fermentuotus produktus – kefyras, rauginti kopūstai ir jogurtai padeda palaikyti gerą žarnyno mikroflorą.
- Venkite emocinio valgymo – stebėkite savo valgymo įpročius ir venkite persivalgymo kurį įtakoja stresas.
Sergant cukriniu diabetu svarbu rinktis maisto produktus, kurie stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje ir gerina bendrą savijautą. Valgant mažo glikeminio indekso produktus, gaunant pakankamai skaidulų, baltymų ir sveikųjų riebalų, galima efektyviau kontroliuoti gliukozės lygį.
Taip pat svarbu laikytis reguliarios mitybos, riboti rafinuotus angliavandenius, druską ir užtikrinti pakankamą hidrataciją. Fermentuoti produktai padeda palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, o sąmoningas valgymas padeda išvengti emocinio persivalgymo. Daugiau šiomis į sveikatą ir mitybą orientuotomis temomis rašo ir Pasiskaitom.lt naujienų portalas.
Kokius maisto produktus rinktis?
Daržovės: brokoliai, žiediniai kopūstai, morkos, špinatai, paprikos.
Vaisiai: uogos (mėlynės, avietės, braškės), obuoliai, kriaušės.
Baltymų šaltiniai: vištiena, žuvis, tofu, kiaušiniai, lęšiai.
Grūdai: avižos, bolivinė balanda, rudieji ryžiai, pilno grūdo makaronai.
Riebalai: alyvuogių aliejus, riešutai, sėklos, avokadai.
Kokių produktų turėtumėte vengti?
Produktas | Kodėl vengti šio produkto? |
Balta duona | Greitai didina cukraus kiekį kraujyje |
Cukrus ir saldainiai | Sukelia staigius gliukozės šuolius |
Riebūs ir kepti produktai | Blogina jautrumą insulinui |
Gazuoti gėrimai | Daug pridėtinio cukraus |
Greitas maistas | Daug sočiųjų riebalų ir rafinuotų angliavandenių |
Alkoholis | Gali sukelti cukraus kiekio kraujyje svyravimus |
Perdirbta mėsa | Sudėtyje gali būti daug druskos ir konservantų |
Arbatos nuo seno vertinamos dėl savo naudingųjų savybių ir teigiamo poveikio organizmui. Jos ne tik padeda atsipalaiduoti, bet ir gali turėti įtakos įvairiems sveikatos aspektams, įskaitant cukraus kiekio reguliavimą kraujyje. Sergant cukriniu diabetu, natūralūs sprendimai tampa vis aktualesni, todėl tam tikros arbatos gali būti puikus papildymas sveikos gyvensenos įpročiams.
Naudingų arbatų sąrašas ir jų nauda sergant cukriniu diabetu
- Žalioji arbata – turi antioksidantų, kurie gali padėti pagerinti insulino jautrumą.
- Ramunėlių arbata – padeda mažinti uždegimą ir gali turėti teigiamą poveikį cukraus kiekiui kraujyje.
- Cinamono arbata – gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, nes skatina insulino veikimą.
- Mėlynių lapų arbata – tradiciškai naudojama siekiant pagerinti gliukozės apykaitą.
- Imbierų arbata – gali padėti sumažinti uždegimą ir stabilizuoti cukraus lygį.
Kaip jau supratote mityba yra svarbi geros savijautos dalis, o tinkamai parinkti maisto produktai gali padėti palaikyti subalansuotą mitybą ir suteikti organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Įtraukus sveikus ir maistingus patiekalus į kasdienį racioną, galima ne tik mėgautis nuostabiais skoniais, bet ir prisidėti prie sveikatos gerinimo. Šie sveikatai naudingi receptai – puikus pasirinkimas ne tik sergantiems cukriniu diabetu bet ir įprastą gyvenimo būda gyvenantiems žmonėms, žemiau pateikiame keletą naudingų receptų idėjų.
Naudingų receptų idėjos diabetikams
- Avižų košė su uogomis ir riešutais
- Salotos su vištiena ir avokadu
- Kepta lašiša su daržovėmis
- Lęšių sriuba su daržovėmis
- Jogurtas su linų sėmenimis ir chia sėklomis
Pavyzdinis dienos meniu diabetikams
Valgis | Patiekalas | Ingredientai |
Pusryčiai | Omletas su daržovėmis ir viso grūdo duona | 2 kiaušiniai, 1/2 pomidoro, 1/4 paprikos, špinatai, 1 riekė viso grūdo duonos, 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus, nesaldinta žalioji arbata |
Priešpiečiai | Graikiškas jogurtas su riešutais ir uogomis | 150 g natūralaus graikiško jogurto, 1 šaukštas graikinių riešutų, 50 g šviežių uogų (aviečių, mėlynių) |
Pietūs | Kepta vištiena su grikiais ir salotomis | 100 g keptos vištienos krūtinėlės, 100 g virtų grikių, šviežių daržovių salotos (agurkai, pomidorai, salotos), 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus, vanduo su citrina |
Pavakariai | Pilno grūdo traputis su avokadu | 1 traputis iš pilno grūdo miltų, 1/4 avokado, 1 gabalėlis neriebaus sūrio |
Vakarienė | Lašiša su garintomis daržovėmis | 100 g keptos ar garintos lašišos, garinti brokoliai, cukinijos ir morkos, 1 šaukštelis linų sėmenų aliejaus, ramunėlių arbata |
Prieš miegą (jei reikia) | Migdolai arba varškė su cinamonu | 10 vnt. migdolų arba 100 g liesos varškės su cinamonu |
Pabaigai
Sergant cukriniu diabetu svarbu rinktis maistingus ir subalansuotus produktus, vengti greitųjų angliavandenių ir palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Planuojant mitybą, verta vadovautis specialistų rekomendacijomis, rinktis maistines skaidulas turtingus produktus bei kokybiškus baltymus. Taip pat svarbu stebėti druskos suvartojimą, gerti pakankamai vandens ir vengti emocinio valgymo. Jei turite abejonių dėl savo mitybos plano, visada verta pasitarti su gydytoju ar dietologu.