Per daug cukraus kraujyje?
Cukraus kiekio mažinimas ypač svarbus tiek pagyvenusiems, tiek jauniems, daug nesveiko maisto vartojantiems žmonėms.
Kad apsisaugotumėte nuo diabeto, būtina kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Pateikiame keletą naudingiausių patarimų, kaip tai padaryti.
Padidėjusio cukraus kiekio simptomai:
- Padidėjęs troškulys;
- Padažnėjęs šlapinimasis;
- Nuovargio ir mieguistumo jausmas;
- Neryškus matymas;
- Nuolatinis alkis;
- Nepaaiškinamas svorio kritimas;
- Lėtas žaizdų gijimas;
- Niežėjimas, odos infekcijos.

Dietos:
Cinamono arbata: 8 valg. šaukštai, 2 ar 3 kartus per dieną. Cinamonas veikia kaip insulinas ir todėl padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje.
Chromas: 800–1000 mcg
Mažo angliavandenių kiekio dieta:
Miškinė plokštelė (Gymnema sylvestre): 200 mg ekstrakto du kartus per dieną.
Magnis: 400–800 mg
Biotinas: 8–16 mg
Būtinas papildomas kursas, į kurį reikėtų įtraukti Omega–3 riebiąsias rūgštis, alfa lipo rūgštį ir B grupės vitaminus.
Maisto produktai, mažinantys cukrų kraujyje:
Topinambai naudingesni už kitas daržoves. Topinambuose, arba bulvinėse saulėgrąžose, yra inulino, kuris reguliuoja medžiagų apykaitą. Todėl reguliariai valgant šias daržoves gali pagerėti ligonio būklė.
Morkose ir burokėliuose yra daug augalinių skaidulų, trukdančių organizmui pasisavinti cukrų, todėl juos valgyti naudinga.
Valgykite kukurūzų duoną, kopūstus, gervuoges, agurkus, nesaldžius obuolius ir kriaušes, petražoles, spanguoles, pupeles, burokėlius, ridikus, svogūnus, špinatus, salotas, citrusinius vaisius, šermukšnių uogas, mėlynes, graikinius riešutus, neriebius pieno produktus.
Vaisius ir daržoves valgykite tik šviežius, nes žaliuose produktuose naudingųjų medžiagų kur kas daugiau, nei virtuose ar keptuose. Tai turėtų galioti ir kitiems produktams. Pavyzdžiui, grūdų košė turėtų būti gaminama užplikant verdančiu vandeniu, o ne verdant.
Šie vaistiniai augalai mažina cukraus kiekį: gyslotis, drebulės žievė, jonažolės, varnalėšos, alyvų pumpurai, graikinių riešutų medžių lapai, beržo lapai, mėlynės, braškės, spanguolės, juodieji serbentai, gervuogės, dobilai.
Receptai:
Susmulkinkite dobilų žiedus bei lapus ir užpilkite juos stikline verdančio vandens. Palaukite mažiausiai 3 valandas ir tris kartus per dieną gerkite po trečdalį stiklinės likus pusei valandos iki valgymo. Tokiu pačiu būdu galite ruošti antpilą iš jonažolių, beržo žievės, mėlynių lapų, dilgėlių ir t.t.
Lygiomis dalimis sumaišykite bulvių, artišokų, kopūstų ir raudonųjų burokėlių sultis. Trečdalį stiklinės tokių sulčių gerkite du kartus per dieną: pusę valandos prieš pusryčius ir pusę valandos prieš vakarienę.
Pasigaminkite svogūnų sulčių: susmulkinkite svogūną ir užpilkite jį stikline kambario temperatūros vandens. Palaikykite šį antpilą ne mažiau nei 2 valandas ir gerkite po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną, likus pusei valandos iki valgymo.
Kavą pakeiskite aromatinga arbata su cikorijos šaknimis. Norėdami, kad arbata būtų dar sveikesnė, įberkite jonažolių, juodųjų serbentų lapų, dobilų, liepžiedžių, spanguolių ar braškių lapų.