
Maistas
Kiek laiko reikia virti burokėlius?
Virti burokėliai yra skanus ir sveikas patiekalas, kurį galima paruošti įvairiais būdais. Tačiau dažniausiai virtiems burokėliams paruošti reikia šiek tiek daugiau laiko nei kitoms daržovių rūšims. Žemiau pateikiame paprastą ir skanų virtų burokėlių receptą bei naudingus patarimus.
Burokėlius galite išvirti per 2 valandas arba per 8–10 minučių. Viskas priklauso nuo to, ką naudojate: viryklę, garpuodį, orkaitę ar mikrobangų krosnelę.
Virimui skirti burokėliai turi būti vidutinio dydžio (ne didesnio kaip 10 cm skersmens), plona tamsiai raudona odele, nepažeisti ir nesupuvę. Bordo veislė laikoma viena geriausių. Gaminant burokėlius, būtina atkreipti dėmesį į jų kokybę. Rinkitės šviežius ir kokybiškus burokėlius, kad gautumėte geriausius rezultatus.
Nepriklausomai nuo virimo būdo, burokėlius reikia kruopščiai nuplauti, nupjauti viršūnes (jei yra) ir šiek tiek patrumpinti uodegą. Jei nuimsite žievelę, iš burokėlių ištekės sultys. Daržovė taps blyški ir beskonė.
Kaip virti burokėlius puode
Paprastai nuplauti burokėliai užpilami šaltu vandeniu (kad apsemtų šakniavaisius). Užvirinami ant stiprios ugnies. Virimo momentu ugnis sumažinama iki vidutinio ar net minimalaus lygio ir verdama apie 1 valandą po uždarytu dangčiu (jei jame yra technologinė anga garams išleisti). Vandens geriau nesūdyti, nes taip pailgės gaminimo procesas.
Naudingas patarimas! Norint išsaugoti ryškią burokėlių spalvą, vandenį puode galima „praturtinti” citrinos sultimis 0,5 šaukštelio. 1 litrui vandens.
Burokėliai tikrinami šakute arba peiliu (peilis patogesnis): pradurus – gerai įsismeigia – virti burokėliai paruošti. Kitu atveju virkite toliau.
Kaip greitai išvirti burokėlius
Burokėlius išvirsite per pus trumpesnį laiką, jei pasinaudosite keliomis kulinarinėmis gudrybėmis:
- Galite šiek tiek padidinti vandens temperatūrą puode. Norėdami tai padaryti, į jį reikia įpilti porą šaukštų augalinio aliejaus (užvirus vandeniui).
- Praėjus pusvalandžiui po virimo, išimkite burokėlius iš puodo ir padėkite į ledinį vandenį 10-15 minučių. Ši technika šokiruoja burokėlius ir verčia juos greičiau išsivirti.
Pirmą kartą verdant burokėlius gali pasitaikyti klaidų (dėl burokėlių dydžio ir amžiaus). Tačiau jau po poros kartų burokėlius išvirsite labai greitai ir lengvai.
Kaip virti burokėlius orkaitėje
Paruošimo laikas: 20-25 min.
Kiekvieną šakniavaisį suvyniokite į foliją ir kepkite 190 °C temperatūroje.
Burokėlius patogu virti orkaitėje, kai jų reikia daug. Pavyzdžiui, burokėlių slotoms ar silkei pataluose.
Beje, salotoms su burokėliais ruošti yra nedidelis patarimas. Jei norite nedažyti kitų ingredientų, supjaustykite burokėlius ir apšlakstykite augaliniu aliejumi, o tik tada maišykite su kitais produktais.
Paruoštus burokėlius šaldytuve galima laikyti ne ilgiau kaip dvi dienas.
