Mus rasite

Kiek laiko reikia virti voveraites?

Kaip ir kiek laiko reikia virti voveraites?
Voveraitės @būvis.lt iliustracija

Maistas

Kiek laiko reikia virti voveraites?

Voveraitės – priklauso voveraičių šeimai, kuri turi apie šimtą rūšių. Tačiau naudingiausia yra paprastoji voveraitė.

Voveraitę lengva atpažinti iš geltonai oranžinės spalvos, jos kepurėlė ir kojelė yra vientisa. Šis grybas turi įgaubtą kepurėlę ir banguotus kraštus. Dydis gali būti nuo 2 iki 12 cm.. Šios rūšies grybai yra rūgštoko skonio ir šiek tiek džiovintų vaisių kvapo. Pagrindinis voveraičių bruožas yra tai, kad juose niekada nėra kirminų, nes jie yra atsparūs vabzdžių lervoms. Jos auga spygliuočių ir lapuočių miškuose, kaip taisyklė, auga didelėse šeimose.

Voveraičių maistinė vertė 100 g: kalorijų kiekis – 19 kcal, baltymai – 1,5 g, riebalai – 1 g, angliavandeniai – 1 g.

Voveraitėse gausu vitaminų B1, C, PP, A, D2, mikroelementų vario, cinko, chromo ir kobalto, aminorūgščių, beta karotino, ergosterolio. Be to, vitamino A yra daugiau nei morkose. Voveraitės yra puikus vitamino D2 šaltinis.

Voveraičių nauda

  • Voveraitėse yra chinomanozės – biologiškai aktyvios medžiagos, galinčios sunaikinti nariuotakojus ir kirmėles;
  • Dėl didelio vitamino A kiekio grybai yra puiki akių ligų profilaktika, padeda gydyti aklumą, atkuria akies gleivinę. Jos turi teigiamą poveikį plaukų, nagų ir odos būklei;
  • Svarbi voveraičių savybė yra ta, kad jos nekaupia radioaktyviųjų medžiagų, o, priešingai, šalina radionuklidus iš žmogaus organizmo. Todėl voveraitės yra puikus produktas vėžio profilaktikai ir kovojant su uždegiminėmis ligomis.

Kiek virti voveraites?

Šio tipo grybai išverda gana greitai. Laikas priklauso nuo gaminimo tikslo. Sriubai ir užšaldymui virimo laikas užtruks apie 15 minučių. Kepimui – 5 min. Visais kitais atvejais – 20 min.

Valgomoji voveraitė

Valgomoji voveraitė @būvis.lt iliustracija

Kaip ir kiek laiko reikia virti voveraites?

Virtos voveraitės

Karolina Puodžiūtė
Prieš gaminant, voveraites reikia labai gerai nuvalyti nuo šiukšlių ir keletą kartų gerai išskalauti kiaurasamčio pagalba.
Reklama
Paruošimo laikas 5 minutes
Gaminimo laikas 15 minutes
Bendras laikas 20 minutes
Porcijos 2 asmenims
Reklama

Ingredientai:
  

  • Voveraitės
  • Vanduo
  • Druska
Reklama

Paruošimas:
 

  • Voveraites sudėkite į puodą.
  • Užpilkite šaltu vandeniu, dvigubai didesniu nei pačių grybų tūris (1 puodeliui voveraičių, 2 stiklinėms vandens).
  • Įberkite šiek tiek druskos. Druskos dėti nereikia, jei išvirus grybus planuojate naudoti kituose patiekaluose, kuriuos gamybos procese reikia sūdyti.
  • Voveraites virkite apie 15-20 minučių ant vidutinės ugnies.
  • Virimo metu atsiradusias putas reikia periodiškai šalinti.
  • Voveraitėms išvirus, vandenį nupilkite per kiaurasamtį.
Reklama

Pastabos

Norėdami virti džiovintas voveraites, geriau jas tris valandas pamirkyti. Tada virkite šiek tiek pasūdytame vandenyje ne ilgiau kaip 20 minučių.
Proga Pietums

Kaip laikyti?

Voveraičių galiojimo laikas yra trumpas. Šviežius grybus šaldytuve galima laikyti ne ilgiau kaip tris dienas. O virtas – iki penkių dienų.

Grybus taip pat galima džiovinti ir užšaldyti. Pirmuoju atveju būtina džiovinti neplautus ir ne aukštesnėje kaip 50°C temperatūroje. Tokių grybų tinkamumo laikas yra treji metai. Antruoju atveju geriau užšaldyti po išankstinio virimo. Tinkamumo laikas šaldytuve yra ne daugiau kaip vieneri metai.

Spustelėkite norėdami komentuoti

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas




Daugiau Maistas

  • Petražolių šaldymas žiemai Petražolių šaldymas žiemai

    Maistas

    Kaip užšaldyti petražoles

    autorius

    Žiemai užšaldyti petražoles galite labai įvairiai, o laikyti šaldymo maišeliuose ar įvairiuose indeliuose.

  • Marinuota vištiena namuose Marinuota vištiena namuose

    Maistas

    Marinuota vištiena

    autorius

    Marinuoti vištieną paprasta. Ir verta, nes taip mėsa įgauna gerą skonį ir tampa švelni bei sultingesnė. Kaip skaniai užmarinuoti vištieną?

  • Kaip ir kiek laiko reikia virti bulves? Kaip ir kiek laiko reikia virti bulves?

    Maistas

    Kiek laiko reikia virti bulves?

    autorius

    Virtos bulvės yra vienas iš mėgstamiausių patiekalų daugelio žmonių visame pasaulyje. Jas išvirti yra labai paprasta, tačiau dažnam kyla klausimas – kaip ir kiek laiko reikia virti bulves, kad jos būtų minkštos ir gardžios?

  • Kaip virti makaronus? Kaip virti makaronus?

    Maistas

    Kaip virti makaronus?

    autorius

    Virti makaronai yra vienas iš populiariausių ir paprasčiausių patiekalų, kurį gali pasigaminti kiekvienas. Tačiau norint, kad makaronai būtų skanūs ir gardūs, reikia laikytis tam tikrų taisyklių. Šiame straipsnyje dalinsiuosi su jumis keletu patarimų, kaip pagaminti...

  • Kaip ir kiek laiko reikia virti vištieną? Kaip ir kiek laiko reikia virti vištieną?

    Maistas

    Kiek laiko reikia virti vištieną?

    autorius

    Virti vištieną yra paprasta, bet labai svarbu žinoti, kaip ir kiek laiko ją reikia virti, kad išliktų skani ir maistinga. Šiame straipsnyje pasidalinsiu keletu patarimų, kaip paruošti namine virtą vištieną.

  • Kaip ir kiek laiko reikia virti balandelius? Kaip ir kiek laiko reikia virti balandelius?

    Maistas

    Kiek laiko reikia virti balandėlius?

    autorius

    Dažnai balandėlių virimas tampa galvos skausmu daugeliui šefų virtuvėje. Tačiau, jei laikysitės kelių svarbių mūsų patarimų, jums tai taps lengva užduotimi. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip ir kiek laiko reikia virti balandėlius, kad jie išliktų minkšti,...

  • Kaip ir kiek laiko reikia virti ryžius? Kaip ir kiek laiko reikia virti ryžius?

    Maistas

    Kiek laiko reikia virti ryžius?

    autorius

    Kiekvienas iš mūsų bent kartą gyvenime gamino ryžius. Tai vienas iš paprasčiausių ir populiariausių patiekalų, kurį galima ruošti pagrindiniams patiekalams, tiek salotoms arba garnyrams. Bet kiek laiko tiksliai reikia virti ryžius ir koks yra geriausias...

Temos

Reklama
Reklama

Savaitės populiariausi

Reklama
Reklama
Į viršų