Mus rasite
Kuo ir kaip tręšti pomidorų daigus

Sodas ir daržas

Kuo ir kaip tręšti pomidorų daigus

Pomidorų sodinukų tręšimas @būvis.lt iliustracija

Kuo ir kaip tręšti pomidorų daigus

Daugelis daržininkų nesivargina tręšti pomidorų sodinukus – tiesiog laisto. Tačiau tai nėra universali priemonė visais atvejais. Mes jums papasakosime, kaip maitinti pomidorų sodinukus, kad vaisiai išaugtų sultingi, dideli ir skanūs.

Vien laistymas yra pateisinamas, jei sėklos sėjamos į derlingą dirvą. Bet jei dirva prasta, pavyzdžiui, iškasėte sode, kuriame ilgą laiką nebuvo pridėta organinių medžiagų, tada tręšti būtina.

Kada sodinukams reikalingas tręšimas?

Visų augalų vystymuisi svarbios medžiagos yra azotas, kalis ir fosforas. Kad jų trūksta, galite suprasti iš pomidorų daigų išvaizdos.

Trūkstant azoto, lapai, ypač apatiniai, pradeda tolygiai gelsti. Daigų augimas sulėtėja arba visiškai sustoja. Jei gyslos išlieka žalios, o lapai, pradedant nuo viršūnių, pagelsta, problema gali būti geležies trūkume.

Jei pomidorų daigams trūksta kalio, ant lapų atsiranda geltonas apvadas, kuris laikui bėgant išdžiūsta, tačiau centras išlieka žalias.

Aiškus fosforo trūkumo požymis – lapai, ypač “senieji”, apatinėje pusėje tampa purpuriniai, o stiebai nekeičia spalvos.

Pomidorai ant palangės

Pomidorai ant palangės @būvis.lt iliustracija

Planuojam tręšimą

Nuo pomidorų daigų sudygimo iki pasodinimo atvirame lauke pomidorai vazonuose praleidžia 50–60 dienų. Per šį laiką juos reikia tręšti 4 kartus:

  1. kai pasirodo 2 ar 3 tikrieji lapai;
  2. 10 dienų po pirmojo;
  3. 10 dienų po antrojo;
  4. savaitę prieš sodinant sodinukus į žemę.

Geriausios trąšos pomidorų daigams

Bet kokios skystos organinės trąšos, pavyzdžiui biohumusas. Tinka ir kiti, tačiau svarbu, kad sudėtyje būtų ne per daug azoto – pradiniame pomidorų augimo etape jiems reikia daugiau mitybos su fosforu ir kaliu. Trąšos skiedžiamos pagal instrukcijas, o po to laistomos taip pat, kaip ir įprastu vandeniu. Po laistymo naudinga dirvą vazonuose apibarstyti pelenais – tai papildomas maitinimas. Su šiuo deriniu jauni augalai gaus visus jiems reikalingus maistinius elementus.

Mineralinėmis trąšomis sodinukų tręšti neverta. Mineralinės azoto trąšos yra labai agresyvios. Jei šiek tiek padauginsite dozę, šaknų sistema gali “sudegti”. Todėl geriau neeksperimentuoti.


Tręšti pomidorų sodinukus verta, jei augalai atrodo silpni ir sustingę, atsilieka augime. Jei jauni pomidorų daigai stiprūs, putliais stiebais ir sveikais žaliais lapais, jiems visko jau užtenka.

Pomidorai augantys namie

Pomidorų auginimas namie @būvis.lt iliustracija

Kaip tinkamai maitinti pomidorų sodinukus?

Pasirinkite tinkamą laiką: geriau sodinukus tręšti ryte. Likus dviem valandoms iki tręšimo, pomidorus palaistykite.

Atskieskite trašas griežtai pagal instrukcijas ir būtinai mūvėkite pirštines. Jei ant pakuotės nurodyta dozė tik suaugusiems augalams, tiesiog sumažinkite ją per pusę.

Tręšdami dirvą, trąšų užberkite po šaknimi. Stenkitės, kad jos nepatektų ant lapų ar stiebų.

Purškiant stenkitės tolygiai sudrėkinti visą augalą.

Praėjus 2–3 valandoms po tręšimo, viršutinį žemės sluoksnį atsargiai supurenkite. Tręšiant lapus to daryti nebūtina, tačiau purenimas augalams bus tik į naudą.

Populiariausi klausimai ir atsakymai

Apie pomidorų daigų tręšimą kalbėjomės su agronome-selekcininke – uždavėme jai aktualiausius gyventojų klausimus.

Kaip maitinti pomidorų daigus, kad jie būtų stiprūs?

Dažniausiai daigai išsitempia ne dėl trąšų trūkumo, o dėl kitų 2 priežasčių:

  • ji neturi pakankamai šviesos;
  • kambaryje per karšta.

Kad daigai augtų tvirti, juos reikia apšviesti 12 valandų per parą ir auginti ne aukštesnėje kaip 18 °C temperatūroje. Jei tai neįmanoma, galite maitinti superfosfatu kas 2 savaites – 2 v.š. 10 litrų vandens. Toks tręšimas sulėtins daigų augimą.

Ar galima pomidorų daigus tręšti mielėmis?

Nėra mokslinių tyrimų, kad mielės turėtų įtakos pomidorų augimui. Specialistai tokį maitinimą laiko beprasmišku – tai pinigų ir laiko švaistymas.

Skaityti toliau

Naujienos iš interneto

Esu draugiškas ir linksmas žmogus, kuris mėgsta dalintis patarimais ir patirtimi su maisto gamyba besidominčiais žmonėmis. Nebijau eksperimentuoti su ingredientais ir skoniais. Dažnai kuriu savo originalius receptus ir dalinuosi jais.

Spustelėkite norėdami komentuoti

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

TAIP PAT SKAITYKITE

Reklama
Maršrutas “Palūksčiai”

Apie Lietuvą

Maršrutas “Palūksčiai”

autorius 2024-01-29
Maršrutas “Sūduvos keliais”

Apie Lietuvą

Maršrutas “Sūduvos keliais”

autorius 2024-01-29
Maršrutas “Vilnia”

Apie Lietuvą

Maršrutas “Vilnia”

autorius 2024-01-29
Reklama

Dienos populiariausi

Reklama
Reklama
Reklama
Į viršų