
Sodas ir daržas
Kuo tręšti svogūnus ir česnakus?
Svogūnai ir česnakai yra du populiariausi svogūniniai augalai, kurie auginami visame pasaulyje. Jie yra artimi giminaičiai, priklausantys Amaryllidaceae šeimai.
Svogūnai ir česnakai naudojami gaminant maistą. Vertinami dėl savo aštraus skonio ir aromato. Jie taip pat turi daug naudingų savybių sveikatai.
Šiek tiek apie svogūnus bei česnakus
Svogūnai ir česnakai paprastai auginami iš ropulių. Ropelės yra maži svogūniukai, kuriuose yra miegantis pumpuras. Sodinant ropeles į dirvą – pumpuras sudygsta ir išauga augalas. Svogūnus ir česnakus taip pat galima auginti iš sėklų, tačiau tai užtrunka ilgiau.
Svogūnai ir česnakai geriausiai auga saulėtoje vietoje, gerai drenuojamoje dirvoje. Jiems reikia reguliariai laistyti, ypač auginimo sezono pradžioje. Svogūnus ir česnakus reikia tręšti kas kelias savaites naudojant subalansuotas trąšas.
Nuimti derlių bus galima, kai jie subręsta. Svogūnai subręsta, kai lapai pagelsta ir nuleipia. Česnakai subręsta, kai lapai pradeda ruduoti ir džiūti.
Svogūnus ir česnakus galima laikyti vėsioje, sausoje vietoje keletą mėnesių. Jie taip pat gali būti užšaldyti arba džiovinti.
Svogūnai ir česnakai yra universalūs ingredientai, kuriuos galima naudoti įvairiuose patiekaluose. Jie dažnai naudojami sriubose, troškiniuose, salotose ir padažuose. Svogūnus ir česnakus taip pat galima kepti ant grotelių, kepti arba kepti orkaitėje.
Jie ne tik skanūs, bet ir maistingi. Jie abu yra geras vitaminų C, B6 ir mangano šaltinis. Svogūnuose ir česnakuose taip pat yra junginių, kurie gali padėti apsaugoti nuo širdies ligų, vėžio ir kitų sveikatos problemų.
Apie tręšimą
Svogūnus ir česnakus galima tręšti įvairiomis priemonėmis, kurios kinta priklausomai nuo jūsų poreikių ir aplinkybių.
• Specialios trąšos svogūniniams augalams. Šios trąšos būna be chloro, subalansuotos, vandenyje tirpios ir su visais reikalingais makro bei mikroelementais, skirtos būtent svogūnams, česnakams ir kitoms šakniavaisinėms daržovėms. Trąšos naudojamos laistant arba purškiant augalus.
• Bendros trąšos su azotu, fosforu ir kaliu. Pavasarį, kai svogūnai ir česnakai jaučia azoto „badą” – galite naudoti trąšas su trupučiu daugiau azoto.
• Natūralios trąšos. Svogūnus ir česnakus galima tręšti kompostu, mėšlu ar medžio pelenais. Šios trąšos pagerins dirvos kokybę ir suteiks augalams reikalingų maistinių medžiagų.
Tręšdami svogūnus ir česnakus nepamirškite laikytis trąšų naudojimo instrukcijų. Per didelis trąšų kiekis gali pakenkti augalams.
