
Maistas
Marinuota vištiena
Marinuoti vištieną paprasta. Ir verta, nes taip mėsa įgauna gerą skonį ir tampa švelni bei sultingesnė. Kaip skaniai užmarinuoti vištieną?
Sužinosite: Išskleisti
Receptų yra labai daug, todėl aš siūlau tik 6 savo mėgstamiausius – paprastus vištienos marinato receptus, kurie neužims daug jūsų laiko. Išbandykite bet kurį iš jų ir pamatysite, kad tai tikrai paprasta ir labai skanu.
Marinatai vištienai: naminiai receptai
Atminkite – jei norite vištieną marinuoti vakarėliui, padarykite tai iš anksto. Vištienos mėsą reikia marinuoti bent valandą, o dažniausiai ir ilgiau. Štai 6 paprasti vištienos marinato receptai.
Citrininis-česnakinis marinatas
Paprastas ir pikantiškas vištienos marinatas. Šį marinatą itin lengva paruošti ir jis suteiks jūsų vištienai puikaus skonio. Šis receptas puikiai tiks vasaros BBQ vakarėliui.
Ingredientai (500 gramų vištienos):
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 2 arbatiniai šaukšteliai itališkų prieskonių;
- 2 susmulkintos česnako skiltelės;
- 1 citrinos sultys;
- 1 citrinos žievelė, tarkuota;
- 0,5 arbatinio šaukštelio medaus;
- Petražolės;
- Druska ir pipirai pagal skonį;
- Raudonųjų pipirų dribsniai (nebūtina).
Marinavimo laikas: mažiausiai 1 valanda (šaldytuve).
Jei norite sodresnio skonio, marinuokite vištieną per naktį šaldytuve. Tai verta.
Česnako, sojos padažo ir laimo sulčių marinatas
Paprastas vištienos marinatas, puikiai tinkantis BBQ vakarienei.
Jį sudaro tik 6 ingredientai ir paruošimas trunka vos kelias minutes. Šis sūrus-rūgštus-saldus marinatas suteiks vištienai sodrų skonį ir nuostabų aromatą.
Ingredientai (500 gramų vištienos):
- 2 susmulkintos česnako skiltelės;
- 2 šaukštai sojos padažo;
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus;
- 1 laimo sultys;
- 1 laimo žievelė;
- Kajeno pipirai arba aštrūs čili pipirai pagal skonį (nebūtina);
- 2 šaukštai smulkiai pjaustytų kalendrų (nebūtina);
- Pipirų pagal skonį;
- 60 ml vandens;
- 3 šaukštai rudojo cukraus.
Marinavimo laikas: palikite per naktį šaldytuve.
Jogurtinis marinatas vištienos šašlykui
Vištienos šašlykas yra vienas populiariausių gamtoje keptų patiekalų. Viena iš to priežasčių – vištienos šašlyką paruošti labai paprasta. Tiesiog pamarinuokite mėsą, užmaukite ant iešmelių ir kepkite. Paprasta ir skanu!
Ingredientai (500 gramų vištienos):
- 120 ml graikiško jogurto;
- 1 arbatinis šaukštelis maltos paprikos;
- 1 arbatinis šaukštelis maltų kmynų;
- 1 žiupsnelis malto cinamono;
- 1 arbatinis šaukštelis raudonųjų pipirų dribsnių;
- 3 česnako skiltelės (smulkintos);
- 1-2 šaukštai citrinos sulčių;
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus;
- 1 valgomasis šaukštas kečupo;
- Druska ir juodieji pipirai pagal skonį;
Marinavimo laikas: 2-8 valandos.
Jei turite kebabo prieskonių mišinio, galite jį naudoti šiame recepte. Indelyje sumaišykite graikišką jogurtą, prieskonių mišinį, česnaką, alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir kečupą.
Teriyaki marinatas
Paprastas azijietiško stiliaus marinatas. Teriyaki marinatas yra puikus azijietiško stiliaus BBQ padažas. Jį lengva paruošti ir vištienai suteiks savito bei pikantiško azijietiško skonio, vis daugiau grilio meistrų mėgstamą derinį.
Ingredientai (500 gramų vištienos):
- 120 ml sojos padažo;
- 120 ml vandens arba ananasų sulčių;
- 120 ml rudojo cukraus;
- 1/2 šaukšto malto česnako;
- 1/2 šaukšto Vorčesterio padažo;
- 1/4 arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių;
- 1/2 arbatinio šaukštelio tarkuoto šviežio imbiero.
Marinavimo laikas: mažiausiai 2 valandos. Norėdami gauti geriausią skonį, marinuokite per naktį.
BBQ vištienos marinatas
Vienas geriausių marinato receptų vasaros sezonui kepant ant grotelių. Jis vištienai suteiks saldžiarūgštį skonį ir būdingą dūmo aromatą. BBQ marinatas yra vienas iš mano visų laikų mėgstamiausių vištienos marinato receptų.
Ingredientai (500 gramų vištienos):
- 4 šaukštai medaus;
- 4 šaukštai kečupo;
- 1 valgomasis šaukštas džiovintų svogūnų dribsnių (arba 1 arbatinis šaukštelis svogūnų miltelių);
- Žiupsnelis česnako miltelių (nebūtina);
- Pora žiupsnelių čili pipirų (nebūtina);
- 1 arbatinis šaukštelis rūkytos paprikos;
- 4 šaukštai rudojo cukraus;
- 1 valgomasis šaukštas sojos padažo;
- Druskos ir pipirų pagal skonį.
Marinavimo laikas: mažiausiai 2 valandos, per naktį, kad būtų geriausias skonis.
Itališkas vištienos marinatas
Tai lengvas vištienos marinatas, puikiai tinkantis karštoms vasaros dienoms. Itališkas marinatas padaro vištieną švelnią ir sultingą. Itališką vištieną geriausia valgyti su šviežiomis salotomis.
Ingredientai (500 gramų vištienos):
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių;
- 1 valgomasis šaukštas obuolių sidro acto (arba raudonojo vyno acto);
- 1 valgomasis šaukštas vandens;
- 1 valgomasis šaukštas susmulkinto svogūno;
- 1 česnako skiltelė (smulkinta);
- 1 valgomasis šaukštas itališkų prieskonių;
- 1 arbatinis šaukštelis raudonųjų pipirų dribsnių;
- 2 šaukštai kapotų petražolių arba baziliko;
- Druskos ir pipirų pagal skonį;
Marinavimo laikas: 1-12 valandų.
Kokiame inde marinuoti vištieną?
Yra trys geri būdai.
Pirmas būdas – užsegami maišeliai su užtrauktuku (Ziploc)
Sudėkite visus ingredientus į didelį, pakartotinai uždaromą Ziploc maišelį. Uždarykite maišelį ir gerai suplakite, kad visi ingredientai susimaišytų. Tada sudėkite mėsą į maišelį. Uždarykite maišelį ir vėl suplakite, kad mėsa pasidengtų marinatu. Įdėkite maišelį su užtrauktuku į šaldytuvą.
Antrasis būdas yra plastikinis konteineris
Sumaišykite visus ingredientus konteineryje. Mėsą užpilkite marinatu. Įdėkite konteinerį į šaldytuvą.
Trečias būdas – metalinis dubuo
Sumaišykite visus ingredientus metaliniame dubenyje. Mėsą užpilkite marinatu. Uždenkite dubenį aliuminio folija. Įdėkite dubenį į šaldytuvą.
Kiek laiko marinuoti vištieną?
Jei trūksta laiko, užteks vienos ar dviejų valandų. Tik atminkite, kad skonis nebus toks intensyvus, kaip mėsą pamarinavus ilgesnį laiką. Svarbu suprasti, kad taip pat neįmanoma per ilgai marinuoti vištienos.
Kiek laiko pakanka ir kiek per ilgai?
Tai priklauso nuo marinato, kurį planuojate naudoti. Rūgštiniai marinatai (pagaminti iš citrinos sulčių, acto ar jogurto) gali sugadinti vištienos mėsą, jei ji per ilgai marinuojama. Marinuotą vištieną geriausia palikti šaldytuve ne ilgiau kaip 5-6 valandas. Per ilgai palikę vištieną rūgštiniame marinate, mėsą išsausins ir sugadins jos tekstūrą.
Jei marinate nėra citrinos sulčių, acto, jogurto, vištieną galima marinuoti iki 48 valandų.
Kokie jūsų mėgstamiausi vištienos marinatai?