Receptai
Rūkyto upėtakio užtepėlė
Jau gyriausi, kad savo sodyboje turiu rūkyklą, kurioje rūkome žuvį, daržoves, kartais ir mėsą. Bet su pastarąja būna labai daug žaidimo, o ir rūkytų gaminių nesame dideli gerbėjai, tad mėsytė lieka geriau šį amatą išmanantiems žmonėms. Tačiau žuvies rūkymo meną mano vyras, sakyčiau, yra įvaldęs tobulai. Dažniausiai tai būna karšto rūkymo žuvis, nes valgytojų noras kuo skubiau paragauti, veikia ir rūkymo būdą. Kaip juokiamės, kad su šakutėmis rikiuojamės prie pačios rūkyklos, nelaukdami, kol ant stalo atsiras išrūkyta žuvis. Dažniausiai pusė žuvytės ten ir pradingsta, kita jau ragaujama padėjus ant laikraščio, pirštais plėšant ir užgeriant alumi. Tai būna tikra draugų fiesta. Iš vieno bliūdo, susėdę ratu, vienodai čepsint ir aikčiojant. Tokie vakarėliai visada pavyksta visu 100 procentų.
Rūkyto upėtakio užtepėlė
Ingredientai:
- 300 g Rųkytas
- 4 vnt. Kiaušiniai - kietai virti
- 1 vnt. Rauginti agurkai
- Krapai - ryšulėlis
- Petražolės - ryšulėlis
- 1 vnt. Svogūnai
- Juodieji pipirai - malti
- 3 v.š. Augalinis aliejus
- ½ vnt. Citrinos sultys
- Druska - pagal skonį
Paruošimas:
- Išrinkite kaulus iš upėtakio. Sutrinkite žuvies gabalėlius su šakute.
- Kietai išvirkite kiaušinius. Sutarkuokite burokine tarka atvėsintus kiaušinius, agurką.
- Svogūną smulkiai sukapokite, apkepkite aliejuje iki švelniai pagels. Nusausinkite nuo riebalų.
- Dubenyje sumaišykite: žuvį, kiaušinius, agurką, svogūnus, smulkiai kapotas petražoles ir krapus.
- Įspauskite citrinos sultis, įliekite aliejų, įberkite pagal skonį juoduosius maltus pipirus ir druską.
- Viską išmaišykite ir palaikykite apie pusvalandį, kad visi skoniai įsigertų.