
Receptai
Šokoladinis moliūgų keksas
Publikuota:

Šokoladinis moliūgų keksas
Labai skanus, švelnus ir be galo aromatingas keksas. Moliūgas beveik nesijaučia, o vyrauja šokolado ir apelsino natos. Galima apibarstyti cukraus pudra, bet kadangi mėgstame šokoladą, nusprendžiau papuošti šokoladiniais lapeliais.
Reklama
Ingredientai:
Moliūginė tešla:
- 130 g Kvietiniai miltai
- 125 g Moliūgų tyrė
- 1 vnt. Kiaušiniai
- 80 g Cukrus
- 50 ml Augalinis aliejus - bekvapis
- Vanilės ekstraktas
- 1 vnt. Apelsino žievelė
- 1 žiupsnelis Druska
Šokoladinė tešla:
- 125 g Kvietiniai miltai
- 70 g Sviestas - kambario temperatūros
- 2 vnt. Kiaušiniai
- 50 g Grietinė
- 30 g Kakava
- 120 g Cukrus
- ½ a.š. Kepimo milteliai
- Vanilės ekstraktas
- 1 žiupsnelis Druska
Ganašas (nebūtina):
- 50 g Juodas šokoladas
- 1 v.š. Pienas
- 10 g Sviestas
Paruošimas:
Moliūginė tešla:
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir apelsino žievelę. Įpilkite moliūgų tyrę, aliejų, įmuškite kiaušinį, įdėkite cukraus ir vanilės ekstrakto. Viską išmaišykite, kol gausite vientisa masę.
Šokoladinė tešla:
- Išplakite sviestą su cukrumi, kol pasidarys puri masė. Įmuškite kiaušinius, įdėkite grietinės, vanilės ekstrakto ir gerai išmaišykite. Tada sudėkite miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą ir druską. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.
Kepimas:
- Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir paeiliui pilkite abu tešlos tipus (po 2-3 šaukštus). Kepkite apie 1 valandą 170°C temperatūroje. Paruoštą keksą patikrinkite dantų krapštuku. Atvėsintą keksą galite apibarstyti cukraus pudra arba aplieti ganašu.
Ganašas:
- Šokoladą, pašildytą pieną ir sviestą sumaišykite dubenyje. Mikrobangų krosnelėje šildykite impulsais po 15 sekundžių, kol ištirps ir taps vientisa masė.
Šokoladiniai lapai:
- Pririnkite švarius, sausai nuvalytus lapus. Ištirpinkite šokoladą iki 30°C, naudodami mikrobangų krosnelę ar garų vonelę. Teptuku užtepkite šokoladą ant lapo apačios. Padėkite ant kepimo popieriaus ir leiskite visiškai išdžiūti. Vėliau atsargiai nulupkite šokoladą nuo lapų. Papuoškite keksą.
Reklama
Pastabos
DUK (Dažnai užduodami klausimai):
- Ar galima naudoti šviežią moliūgą vietoj tyrės? Taip, tačiau būtina jį išvirti ir sutrinti iki vientisos tyrės.
- Ar galima šokoladinę dalį padaryti be kakavos? Taip, bet tada keksas bus tik moliūginis, be šokoladinio skonio.
- Kaip išvengti kekso perkepimo? Kepkite keksą tiksliai nustatytoje temperatūroje ir kepimo metu tikrinkite su dantų krapštuku.
- Ar būtina naudoti ganašą? Ne, tai tik papildoma dekoracija, bet ji suteikia daugiau šokoladinio skonio.

Išbandei receptą?Parašyk žemiau komentaruose, ar pavyko!
Rekomenduojame pasigaminti:
