Mus rasite
Šviesi plikyta duona
Šviesios plikytos duonos receptas @būvis.lt

Receptai

Šviesi plikyta duona

Iš vaikystės prisimenu gimtajame miestelyje buvusią duonos kepyklą, kurioje kepdavo plikytą baltą duoną su daug kmynų. Ji buvo apvali, stora su traškančia plutele, vadinaavom Pagramduku… Nežinau ar čia buvo tikrasis duonos pavadinimas ar tik mes vaikai ją taip vadindavom, bet kai ją kepdavo, kvepėdavo visas miestelis… Eidavom duonos pirkti su močiute, parsinešdavom dar karštą ir… gaudavau pačią didžiausią duonos riekę užteptą sviestu, kuris nuo šilumos apsilydydavo…. mmm…

Šviesi plikyta duona

Šviesios plikytos duonos receptas

Karolina Puodžiūtė
Dabar kepykla likus tik mano prisiminimuose (jos vietoje automobilių servisas), tačiau eidama pro šalį atrodo vėl užuodžiu šviežiai kepamos duonos kvapą ir netgi jaučiu burnoje jos skonį… Vaikystės duonos skonio nepakartosiu niekada, tačiau naminę duonelę iškepti galiu. Ši plikyta duonelė jau tapo mano mėgstamiausia.
Receptas adaptuotas iš knygos “Kepame duoną namuose”.
5 | 1 įvertinimas
Mitybos planas
Paruošimo laikas 40 minutes
Gaminimo laikas 1 hour
2 hours 30 minutes
Bendras laikas 4 hours 10 minutes
Kategorija Duona
Porcijos 5 asmenims
Kalorijos

Įrankiai

Ingredientai:
  

Plikiniui

Tešlai

Paruošimas:
 

  • Plikiniui miltus, kmynus, sėmenis supilame į dubenį ir užplikome karštu vandeniu. Labai gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų ir atvėsiname.
  • Mieles ištirpiname drungname vandenyje su cukrumi ir medumi, sudedame atvėsusį plikinį ir gerai išmaišome.
  • Didelaime dubenyje sumaišome miltus, druską. Padarome duobutę ir supilame į ją plikinio ir mielių masę.
  • Po truputį gerai išmaišome. Tešla labai lipni, todėl tam kad galėtumėt minkyti dar pridėkite po truputį miltų.
  • Užminkytą tešlą kildinti dubenyje šiltai apie 2 val.
  • Pakilusią tešlą dar kartą perminkome ir formuojame kepaliuką, dedame į kepimo popieriumi išklotą formą ir dar pakildome apie 30 min.
  • Kepti 190-200 laipsnių orkaitėje. Iškepusi duonelė ją pabeldus turi dusliai skambėti.

Pastabos

Iškeptą duoną aptepti vandeniu ir uždengti švariu rankšluoščiu, kad suminkštėtų pluta. Skanaus!
Išbandei receptą?Parašyk žemiau komentaruose, ar pavyko!
Mitybos planai
Skaityti toliau

Esu draugiškas ir linksmas žmogus, kuris mėgsta dalintis patarimais ir patirtimi su maisto gamyba besidominčiais žmonėmis. Nebijau eksperimentuoti su ingredientais ir skoniais. Dažnai kuriu savo originalius receptus ir dalinuosi jais.

Spustelėkite norėdami komentuoti

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas




Rekomenduojami video

TAIP PAT SKAITYKITE

Reklama
Reklama

Dienos populiariausi

Reklama
Reklama
Reklama
Į viršų