Flora ir fauna
Beržo juodasis grybas
Inonotus obliquus. Įžulnusis skylenis, juodasis beržo grybas, beržinis juodgrybis (lot. Inonotus obliquus) – šiurkšteninių (Hymenochaetaceae) šeimos grybas. Tai grybas, kuris musų respublikoje auga ant senesnio amžiaus beržų kamienų bei jų storų šakų. Kartais jis aptinkamas ir ant kitų lapuočių medžių.
Būdinga šiam grybui tai, kad jis auga tiktai ant sveikų kamienų. Šis grybas neturi formos. Paprastai jis gali būti didesnis ar mažesnis, suskilęs įvairiomis kryptimis ir įvairaus gylio plyšeliais; beveik juodos spalvos. Grybo masė kavinės spalvos, kietoka, be kvapo ir skonio.
Šio grybo nereikia maišyti su kitais ant beržų augančiais grybais, kurie paprastai turi formą, dažniausiai kanopos pavidalo, ir auga ant išdžiūvusių bei džiūstančių beržų.
Cheminė sudėtis
Beržo juodajame grybe yra daug įvairių cheminių elementų ir junginių:
- vandenyje tirpūs pigmentai – 20 %;
- polisacharidai – 6–8 %;
- agaro ir humuso tipo grybo rūgštys – iki 60 %;
- organinės rūgštys – 0,5–1,3%;
- pelenai – 12,3 %;
- lipidai;
- steroidinės medžiagos: ergosterolis, lanosterolis ir inotodiolis;
- taip pat ligninas, skaidulos, laisvieji fenoliai, kumarinas, flavonoidai, celiuliozė, peucedaninas, dervos, alkaloidų pėdsakai ir kiti elementai oksidų pavidalu.
Beržo grybas liaudies medicinoje
Beržo juodasis grybas liaudies medicinoje nuo senų laikų vartojamas sergant piktybiniais navikais. Jau 1864 metais jį tyrinėjo žinomas farmakognostas G. Dragendorfas.
Beržo grybo vartojimas
Grybas rekomenduojamas vartoti sergant piktybiniais navikais visuose kūno organuose. Tačiau geriausią gydymo efektą duoda gydant skrandžio, plaučių vėžį. Pagal aukščiau minėtąją instrukciją grybas nesukelia organizme jokių pašalinių reiškinių.
Vaistams gaminti grybus galima rinkti visais metų laikais, tačiau šiek tiek efektingesnį veikimą turi surinkti anksti pavasarį ir rudenį.
Iš surinktų grybų tuojau galima daryti ekstraktą, o jei sudaromos jų atsargos, tai jie džiovinami ne aukštesnėje kaip 50° C temperatūroje ir saugomi ne ilgiau kaip 3 — 4 mėnesius.
Beržo juodojo grybo užpilas
Naminiu būdu užpilas gaminamas taip. Grybas susmulkinamas (sutarkuojamas arba susmulkinamas mėsai malti mašinėle). Jei jis yra džiovintas, tai iš pradžių nuplaunamas virintu vandeniu, atvėsintu iki 45 — 50° C. Paskui reikia užpilti tokiu pačiu vandeniu ir palaikyti 3 — 4 valandas, kad jis suminkštėtų. Paskui vanduo nupilamas ir grybas susmulkinamas.
Vartojant grybą, reikia laikytis dietos — nevalgyti mėsiškų, aštrių, riebių valgių; geriausia pieniškas bei augalinis maistas. Vartojant grybą, negalima leisti į organizmą gliukozės ir penicilino, nes šis grybas jiems yra antagonistas.
Kalorijų kiekis:
100 g grybe yra 20 kcal. Iš jų:
- baltymai – 2,1 g;
- riebalai – 0,8 g;
- angliavandeniai – 1,2 g.
Šalutinis poveikis
Beržo juodasis grybas gali būti geras gydymo pagalbininkas, bet negali visiškai pakeisti vaistų.
„Beržo juodasis grybas praktiškai neturi kontraindikacijų, tačiau atsargiai turėtų vartoti nėščios ir maitinančios motinos, turinčios kraujo krešėjimo sutrikimų. Ir, žinoma, beržo grybas gali būti kenksmingas alergiškiems žmonėms, turintiems reakciją į beržą.
Prieš pradedant gydymą, būtina pasitarti su gydytoju, nes šis ingredientas gali prieštarauti kai kuriems antibiotikams ir prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo.