Mus rasite
Kaip ir kiek laiko reikia virti batatus?
Virti batatai @būvis.lt iliustracija

Maistas

Kiek laiko reikia virti batatus?

Ar jums patinka batatai? Tai viena iš dažniausiai valgomų daržovių visame pasaulyje. Tačiau daugelis žmonių nežino, kaip ir kiek laiko reikia virti batatus, kad jie būtų skanūs ir neprarastų naudingų savybių.

Visų pirma, svarbu žinoti, kad virti batatai yra puikus būdas gauti vertingų maistinių medžiagų. Jie yra geras angliavandenių šaltinis, kurie suteikia energijos organizmui. Be to, batatai turi daug skaidulų, vitaminų ir mineralų, įskaitant vitamino C, vitamino B6, kalio ir magnio.

Tai reiškia, kad batatai gali padėti jums išlaikyti sveiką imuninę sistemą, pagerinti virškinimą ir palaikyti sveiką širdį.

Taigi, koks yra geriausias būdas virti batatus? Daugelis žmonių juos kepa, bet tai gali sumažinti jų maistinę vertę. Geriausias būdas yra juos virti, nes tai padeda išlaikyti daugumą jų maistinių medžiagų.

Kiek laiko virti batatus?

Tai priklauso nuo jų dydžio. Maži batatai gali virti apie 15-20 minučių, o didelius batatus gali užtrukti iki 45-60 minučių. Taip pat svarbu atsiminti, kad batatai turi būti verdami ant vidutinės ugnies. Jei virti pernelyg aukštoje temperatūroje, jie gali tapti per minkšti ar net pervirti.

Virti batatai
Virti batatai @buvis.lt nuotrauka

Yra keletas būdų, kaip patikrinti, ar batatai yra paruošti. Pirmiausia galite juos įdurti peiliu. Jei peilis lengvai prasiskverbia, tai reiškia, kad jie yra paruošti. Taip pat galite išbandyti, ar batatas minkštas, paspaudę ant jo. Jei jis lūžta, jis dar nėra paruoštas.

Kaip virti batatus?

  1. Nuplaukite saldžiąją bulvę ir aštriu peiliu nupjaukite odelę.
  2. Didelius vaisius padalinkite į dvi dalis, smulkių nepjaustykite.
  3. Saldžiąją bulvę sudėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu – jis turi visiškai apsemti batatus.
  4. Į puodą įberkite arbatinį šaukštelį druskos ir pastatykite ant vidutinės ugnies, kol vanduo užvirs.
  5. Sumažinkite ugnį iki minimumo.
  6. Saldžiąsias bulves virkite apie 30 minučių uždengę dangtį.
  7. Ar batatai išvire patikrinkite pradurdami šakute, batatai turi būti minkšti.

Virtus batatus galite patiekti įvairiai. Juos galite valgyti tiesiog taip, arba supjaustyti ir apkepti, kad gautumėte traškų paviršių. Taip pat galite virtus batatus naudoti kaip pagrindą salotoms arba juos sumalti ir naudoti kaip ingredientą pyragams ar pyragėliams. Pasigaminkite: Saldusis batatų pyragas

Batatų maistinė vertė (100 g):

Maistinė medžiagaKiekis
Energinė vertė~86 kcal
Baltymai1.6 g
Riebalai0.1 g
Angliavandeniai20.1 g
Skaidulos3 g
Cukrūs4.2 g
Vitaminas A (RAE)~709 µg (88% RMV)
Vitaminas C2.4 mg (3% RMV)
Vitaminas B60.2 mg (12% RMV)
Kalis337 mg (10% RMV)
Magnis25 mg (6% RMV)
Kalcis30 mg (3% RMV)
Geležis0.6 mg (3% RMV)
(RMV – rekomenduojama paros norma, gali skirtis priklausomai nuo amžiaus, lyties ir sveikatos būklės.)

Batatų privalumai: daug vitamino A, geras skaidulų šaltinis, padeda palaikyti virškinimą ir imuninę sistemą.

Pabaigai:

Batatai yra gumbų augalas, panašus į bulves, bet didesni ir saldesnio skonio, todėl ir pavadinti „saldžiosios bulvės”.

Saldžiosios bulvės daugiausia auginamos atogrąžų ir subtropikų šalyse bei kai kuriose vidutinio klimato zonose. Ypač populiarios Indijoje, Indonezijoje ir Kinijoje.

Saldžiųjų bulvių kalorijų kiekis tik 10 % didesnis nei bulvių (86 kcal/100 gramų), o maistinių medžiagų – 2 kartus daugiau.

Vidutinis saldžiosios bulvės ilgis yra iki 15 centimetrų, o gumbų forma priklauso nuo veislės ir gali būti apvali, pailga arba briaunota. Saldžiųjų bulvių minkštimo spalva yra geltona, kreminė, oranžinė, raudona ir violetinė. Pjaustant iš minkštimo išsiskiria baltos sultys. Daugumos saldžiųjų bulvių veislių skonis yra švelnus ir saldus.

Batatus rekomenduojama reguliariai valgyti žmonėms, sergantiems virškinamojo trakto ligomis. Jie stiprina skrandžio gleivinę ir gerina sergančiųjų opalige būklę. Taip pat rekomenduojama profilaktikai, esant polinkiui vystytis skrandžio navikams.

Virti batatai ne tik skanūs, bet labai maistingi ir naudingi. Taigi, išsivirkite batatus namuose ir paragaukite šią sveiką daržovę!

Skaityti toliau

Patogiausias būdas sužinoti ir pamatyti daugiau turinio - sekti mūsų Facebook“ puslapį



Esu draugiškas ir linksmas žmogus, kuris mėgsta dalintis patarimais ir patirtimi su maisto gamyba besidominčiais žmonėmis. Nebijau eksperimentuoti su ingredientais ir skoniais. Dažnai kuriu savo originalius receptus ir dalinuosi jais.

Spustelėkite norėdami komentuoti

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Reklama
Reklama

Dienos populiariausi

Reklama
Reklama
Reklama
Į viršų