Mus rasite
Kaip ir kiek laiko reikia virti ryžius?
Virti ryžiai @būvis.lt iliustracija

Maistas

Kiek laiko reikia virti ryžius?

Kiekvienas iš mūsų bent kartą gyvenime gamino ryžius. Tai vienas iš paprasčiausių ir populiariausių patiekalų, kurį galima ruošti pagrindiniams patiekalams, tiek salotoms arba garnyrams. Bet kiek laiko tiksliai reikia virti ryžius ir koks yra geriausias būdas tai padaryti? Šiame straipsnyje aptarsime tai ir pateiksime kelis naudingus patarimus!

Ryžius tikrai lengva sugadinti. Tačiau kai įvaldysite virimo techniką, virti ryžius taps daug lengviau. Pradėkime nuo to, jog reikia pasirinkti tinkamą ryžių rūšį. Kiek laiko reikia virti ryžius priklauso nuo to, ar jie yra balti, rudi arba pilki. Balti ryžiai yra labiausiai paplitę, ruošiami paprasčiausiai ir reikalauja mažiausiai laiko. Tačiau reikia nepamiršti, kad kuo aukštesnės kokybės ryžiai, tuo ilgiau juos reikės virti.

Vandens proporcija ryžiams

Matuojant ryžius pagal tūrį, lengviau nustatyti, kiek vandens reikia įpilti.

  • Ilgagrūdžiai baltieji ryžiai – vandens santykis 1/2.
  • Apvalūs ryžiai – ruošiami santykiu 2/3;
  • Rudi ryžiai (nepoliruoti) – proporcija 1/3;
  • Garuose virti ryžiai – 1/1,25;
  • Laukiniai ryžiai – 1/3,5.

Kad virti ryžius taptų dar paprasčiau ir greičiau, galite pasinaudoti ryžių virimo aparatu. Šis prietaisas leidžia virti ryžius automatiškai, be jokio stebėjimo. Jums tiesiog reikia įpilti vandenį ir ryžius bei pasirinkti tinkamą paruošimo laiką. Tai ypač patogu, jei dažnai gaminate ryžius ir nenorite praleisti laiko virtuvėje.

Kaip virti ryžius?

250 gramų ryžių, 2 stiklinės vandens.

  1. Pirmiausia išmatuokite ryžius – vieno puodelio užtenka 3 gana didelėms garnyro porcijoms – tai yra apie 250 gramų.
  2. Į puodą supilkite ryžius – pastebėsite, kad grūdeliai vos dengia dugną. Žodžiu, per pusvalandį vaizdas kardinaliai pasikeis.
  3. Nuplaukite ryžius – tam į puodą įpilkite šiek tiek vandens ir atsargiai pamaišykite grūdus. Jau po kelių minučių vanduo atrodys baltas.
  4. Po minutės skalavimo drumstą vandenį nupilkite ir dar kartą perplaukite ryžius, vanduo taps visiškai skaidrus, vadinasi, galėsite pradėti virti ryžius.
  5. Galiausiai nupilkite vandenį, kuriuo išplovėte ryžius – virimui reikės šviežio vandens. 2 puodeliai vandens 1 puodeliui ryžių.
  6. Pastatykite puodą ant silpnos ugnies ir uždenkite dangčiu. Ryžiai išvirs per 20 minučių.
  7. Po 20 minučių patikrinkite, ar ryžiai yra paruošti. Mano atveju 1 puodelis ryžių davė 684 gramus – vadinasi, verdant ryžių padaugėjo beveik 3 kartus.
  8. Paskutiniame etape į ryžius galima įdėti gabalėlį sviesto, šiek tiek druskos ir prieskonių, išmaišyti ir palikti dar 5 minutes po dangčiu.

Kiek laiko virti ryžius?

Gaminimo metu neturėtumėte kelti dangčio ir maišyti ryžių, nes kitaip užtruks ilgiau virti ir vargu ar ryžiai taps birūs. Kalbant apie tai, kiek laiko virti ryžius, svarbu atsižvelgti į jų rūšį:

  • Balti – 20 minučių;
  • Garuose virti – 30 minučių;
  • Rudi – 40 minučių;
  • Laukiniai – 40-60 minučių.

Galiausiai, kai ryžiai bus paruošti, nukelkite nuo ugnies ir palikite 10-15 minučių pastovėti. Jei puode liko vandens, galite jį nupilti arba uždengti puodą sausu rankšluosčiu – jis sugers likusią drėgmę.

Ryžiai maišelyje

Ryžius maišelyje virkite 12-15 min. Maišelyje esančius ryžius įdėkite į verdantį vandenį – vandens reikia tiek, kad ryžiai pasidengtų 2 centimetrais. Ryžiams išvirus palaikykite maišelį minutę virš puodo, kad nutekėtų vanduo, suplėšykite maišelį ir supilkite turinį į lėkštę.

Ryžių virimo DUK

Virtų ryžių iliustracija @būvis.lt

Virtų ryžių iliustracija @būvis.lt

[powerkit_collapsibles]
[powerkit_collapsible title=”Ką daryti, jei ryžiai gaunasi kaip košė?”]
Yra keletas variantų:

  1. Jei ryžiai ruošiami, pavyzdžiui, plovui ar kitam patiekalui, kuriame labai svarbūs trapūs ryžiai, tuomet ryžius reikia virti nuo nulio. Jei buvo įvykdytos visos gaminimo sąlygos, gaminimui reikėtų paimti kitus patiekalui tinkamus ryžius.
  2. „Košę“ ryte galima kepti su kiaušiniu arba virti kaip ryžių troškinį.
  3. Virti ryžiai tinka ruošti įdarytas paprikas ar kopūstų suktinukus.
  4. Sriubą galite virti ir iš ryžių „košės“.

[/powerkit_collapsible]
[powerkit_collapsible title=”Ar verdant reikia maišyti ryžius?”]
Tai ne tik nebūtina, bet ir neįmanoma. Jei verdant maišysite ryžius, jie pavirs koše.
[/powerkit_collapsible]
[powerkit_collapsible title=”Ką daryti su neišvyrusiais ryžiais?”]
Jei ryžiai buvo virti reikiamą laiką ir uždengus dangtį, įpilkite ketvirtadalį stiklinės vandens ir virkite dar 3 minutes. Tada paragaukite ryžius ir, jei reikia, pakartokite procedūrą.
[/powerkit_collapsible]
[powerkit_collapsible title=”Ką daryti, jei puode nėra vandens, o ryžiai dar neišvire?”]
Jei vanduo išgaravo ir ryžiai sausi, reikia įpilti verdančio vandens (pusė stiklinės verdančio vandens 1 stiklinei ryžių), nemaišyti ryžių ir pavirti dar 3-4 min., po to ragauti.
[/powerkit_collapsible]
[powerkit_collapsible title=”Kaip suteikti ryžiams gražią spalvą?”]
Ryžiams spalvą galite suteikti pridėdami prieskonių. Kad ryžiai būtų geltoni, reikia įdėti kario arba ciberžolės (1 puodeliui žalių ryžių – 1 kupinas šaukštelis). Norint paruošti bordo ryžius, rekomenduojama juos išvirti su nedideliu kiekiu burokėlių (1 puodelis ryžių – 1 vidutinio dydžio burokas).
[/powerkit_collapsible]
[powerkit_collapsible title=”Kiek ryžių reikia 2 ir 4 porcijoms?”]
4 didelėms ryžių garnyro porcijoms užtenka 1 puodelio žalių ryžių.
[/powerkit_collapsible]
[powerkit_collapsible title=”Kiek kartų virti ryžiai išsiplečia?”]
Išvirus ryžių tūris padidėja 3 kartus. Svoris maždaug toks pat – iš 150 gramų žalių kruopų gausite 400-430 gramų virtų ryžių.
[/powerkit_collapsible]
[powerkit_collapsible title=”Kaip laikyti virtus ryžius?”]
Ryžiai uždengti 3-4 dienas laikomi šaldytuve.
[/powerkit_collapsible]
[powerkit_collapsible title=”Turiu senų ryžių, ar galiu juos virti?”]
Jei ryžiai seni, tokių ryžių nerekomenduojama plauti, geriau virti sriuboms ir košėms.
[/powerkit_collapsible]
[powerkit_collapsible title=”Ryžių veislės ir virimo laikas”]

  • Ilgagrūdžiai ryžiai: ploni grūdeliai, iki centimetro ilgio, nesulimpa verdant, valgomi su mėsa ar žuvimi. Virkite 20 minučių, vandens ir ilgagrūdžių ryžių proporcijos yra 2 puodeliai vandens 1 puodeliui ryžių.
  • Vidutinio grūdo ryžiai: smulkūs, pusės centimetro ilgio, ovalios formos grūdeliai, naudojami gaminant sriubas, paeliją ar rizotą, košes ir plovus. Išvire klampesni. Virimo proporcijos yra 2,25 puodelio vandens 1 puodeliui ryžių.
  • Apvaliagrūdžiai ryžiai – tai ryžiai su apvaliais grūdeliais, kurie išvirti nesulimpa, todėl puikiai tinka sušiams ir troškiniams gaminti. Virkite 20 minučių po užvirimo. Virimo proporcijos yra 2,5 puodelio vandens 1 puodeliui ryžių, nes… labai gerai sugeria drėgmę.

[/powerkit_collapsible]
[/powerkit_collapsibles]

[powerkit_separator style=”double” height=”4″]

Ryžių virimo laikas priklauso ir nuo jūsų skonio. Kai kurie žmonės mėgsta labiau išvirusius, minkštus ryžius, o kiti mėgsta juos kietus ir skrudintus. Svarbiausia yra rasti savo idealų ryžių virimo laiką ir būdą, kuris atitiktų jūsų lūkesčius ir skonį.

Skaityti toliau

Esu draugiškas ir linksmas žmogus, kuris mėgsta dalintis patarimais ir patirtimi su maisto gamyba besidominčiais žmonėmis. Nebijau eksperimentuoti su ingredientais ir skoniais. Dažnai kuriu savo originalius receptus ir dalinuosi jais.

Spustelėkite norėdami komentuoti

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

TAIP PAT SKAITYKITE

Reklama
Reklama

Dienos populiariausi

Reklama
Reklama
Reklama
Į viršų