
Maistas
Norite gyventi ilgiau? Tyrimas atskleidė, kokia mėsa kasdien jus žudo
Daugelį metų buvo įprasta manyti, kad raudoną mėsą reikėtų keisti balta mėsa, pavyzdžiui, paukštiena, siekiant sumažinti sveikatos rizikas, tokias kaip padidėjęs cholesterolio kiekis, vėžys ar uždegimai, jau nekalbant apie pigesnį baltymų šaltinį.
Tačiau naujas tyrimas sieja vištienos ir kitos paukštienos vartojimą su gerokai padidėjusia mirties nuo virškinamojo trakto vėžio ir kitų priežasčių rizika.
Vis dėlto, prieš atsisakydami vištienos ar numodami ranka ir grįždami prie savo vištienos salotų, susipažinkite su tyrimo detalėmis ir dietologų patarimais, ką daryti, jei tai kelia jums nerimą.
Kas vyksta su jūsų organizmu?
Tyrime, paskelbtame žurnale „Nutrients“, dalyvavo 4869 pietų Italijos gyventojai, įtraukti į ilgalaikius kohortinius tyrimus. Jie sutiko užpildyti mitybos ir gyvenimo būdo anketas. Tyrimo laikotarpiu, kuris truko nuo 2006 iki 2024 metų, dalyviai teikė informaciją apie mėsos vartojimą, suskirstytą į raudoną ir baltą, o mokslininkai stebėjo mirusių dalyvių mirties priežastis.
Tyrimas parodė, kad tie, kurie per savaitę suvalgydavo daugiau nei 300 gramų paukštienos, turėjo 27 % didesnę mirties riziką, palyginti su tais, kurie suvalgydavo mažiau nei 100 gramų vištienos ar kitos paukštienos. Rizika dar labiau išaugdavo tiems, kurie valgė gerokai daugiau nei 300 gramų, ir buvo siejama su visomis mirties priežastimis, įskaitant vėžį ir širdies bei kraujagyslių ligas.
Žmonės, per savaitę suvalgantys daugiau nei 300 gramų baltos mėsos, taip pat daugiau nei dvigubai padidindavo mirties nuo virškinamojo trakto vėžio riziką, palyginti su tais, kurie valgė mažiau nei 100 gramų.
Šis tyrimas, atrodo, prieštarauja ankstesniems tyrimams, kurie nustatė, kad baltos mėsos vartojimas, o ne raudonos, geriau apsaugo nuo virškinamojo trakto vėžio. Tačiau tokio tipo tyrimai turi ribotumų. Šis tyrimas nustatė ryšį, o ne tiesioginę priežastį tarp didelio paukštienos vartojimo ir padidėjusios mirtingumo rizikos, ypač nuo virškinamojo trakto vėžio. Tai nereiškia, kad paukštiena sukelia vėžį.
Gyvenimo būdo tyrimai, tokie kaip šis, gali turėti daug potencialiai klaidinančių veiksnių, galinčių paaiškinti kai kuriuos skirtumus:
1. Gali turėti įtakos vištienos paruošimas ir apdorojimo būdas
Trūksta duomenų apie vištienos paruošimo būdus. Vištiena, kepta aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, ant grotelių, kepsninėje ar fritiuota, gali gaminti heterociklinius aminus ir policiklinius aromatinius angliavandenilius, kurie, kaip žinoma, didina vėžio riziką.
Jei vištiena buvo stipriai apdorota, tai taip pat galėjo turėti įtakos. Nors tyrimo dalyviai laikėsi Viduržemio jūros regiono dietos, tikėtina, kad dalis jų valgomos vištienos buvo apdorota, turėjo daug natrio, konservantų ir sočiųjų riebalų, kurie siejami su prastesniais sveikatos rezultatais.
2. Dalyviai patys pateikė duomenis apie savo mitybą
Tai dažna ilgalaikių tyrimų problema, nes mokslininkai negali stebėti kiekvieno tūkstančių dalyvių valgio per kelis dešimtmečius – tai akivaizdžiai neįmanoma. Tačiau tai gali paveikti tyrimų tikslumą. Šiame tyrime dalyvavo daug dalyvių per ilgą laiką, tačiau savarankiškai pateikiami mitybos duomenys gali būti netikslūs, nes žmonės dažnai nepakankamai arba per daug įvertina savo suvartojamą maistą.
3. Kiti sveikatos veiksniai tyrime nebuvo vertinami
Nors kraujospūdis ir kai kurie kiti rodikliai buvo įtraukti į vertinimą, kiti svarbūs sveikatos veiksniai nebuvo atsižvelgti. Fizinis aktyvumas tyrime nebuvo dokumentuotas, nors jis mažina mirtingumo nuo visų priežasčių riziką. Kiti mitybos veiksniai taip pat nebuvo analizuojami, nors dalyviai iš esmės laikėsi Viduržemio jūros regiono dietos. Vyrai dažniau valgė didesnes porcijas, daugiau mėsos, vartojo daugiau alkoholio ir mažiau vaisių bei daržovių nei moterys.
Ar verta visiškai atsisakyti vištienos?
Atsakymas nėra toks paprastas, ir būtų skubota visiškai atsisakyti vištienos. Šis tyrimas neįrodo, kad paukštiena pati savaime yra žalinga, bet rodo, kad tam tikri mitybos įpročiai gali būti susiję su didesniu mirtingumu, ypač vyresnio amžiaus vyrams. Vidutiniam žmogui, kuris per savaitę suvalgo kelias porcijas vištienos ir laikosi Viduržemio jūros regiono dietos, nėra pagrindo panikuoti, tačiau visada verta būti atidiems.
Dietologų patarimai:
- Rinkitės ganyklose užaugintą arba ekologišką vištieną.
- Venkite apdorotų vištienos produktų.
- Rinkitės maistą ruošti žemoje temperatūroje.
- Dažniau vartokite augalinius baltymus arba jūros gėrybes.
