3 patiekalai iš cukinijų. Panaudokime rudens derlių
Sakoma, kad ruduo yra tas metas, kai jaustis esant artimųjų žmonių apsuptyje yra lengviausia, kadangi iš po kiekvieno kampo atsiras kaimynė, giminaičiai bei draugai, kurie jums gali pasiūlyti cukiniją bei moliūgą. O gal ir kelis, keliolika ir net keliasdešimt. Paprasčiausiai šios sveikos ir skanios daržovės dažniausiai auga labai gerai, tad dalintis – gera.
Ką pagaminti iš cukinijų? Žemiau pateikiame kelis paprastus receptus, kurie leis jums atrasti šios gana paprastos daržovės galią. Svarbiausia – džiuginančia ne tik skoniu, tačiau ir sveikata. Nors tai nereiškia, kad maisto papildai neturės būti vartojami rudens metu, tačiau sveika mityba leis mažinti jų kiekius maksimaliai.
Blynai su jogurtiniu padažu
Puikiai tinka pietums arba vakarienei, kadangi šis patiekalas nėra kaloringas.
Ingredientai:
- 500 g cukinijos;
- 3 kiaušinių;
- 200 g varškės;
- Saujos tarkuoto sūrio;
- 5 šaukštų miltų;
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
- 2 skiltelės česnako;
- Žiupsnio maltų juodųjų pipirų;
- Saujos smulkintų petražolių;
- Aliejaus kepimui;
Padažui:
- 400 ml natūralaus jogurto;
- 200 g varškės;
- Druskos;
- Smulkintų petražolių arba bazilikų;
- Skiltelės česnako;
Šviežias cukinijas galima tarkuoti su visa žievele, o jeigu naudojamos brandžios – tokiu atveju jas pirmiausia nulupkite. Cukinijoms tarkuoti puikiai tinka burokinė trintuvė. Nutarkavus reikia palaukti, kol nuvarvės cukinijų skystis. Cukinijas toliau reikia maišyti su kiaušiniais ir varške, dėkite sūrį, česnakus, kepimo miltelius, žoleles… Jeigu tešla vis tiek yra labai šlapia – galima dėti miltų. Mišinys yra baigtas, tad belieka kepti, geriausia, keptuvėje, kurioje aliejus yra labai gerai įkaitintas. Padažui maišykite jogurtą su varške, dėkite druskos pagal skonį. Skanaukite, kol blyneliai šilti, kadangi tuomet jie yra skanesni.
Šokoladinis cukinijų pyragas
Taip pat šokoladinių pyragų su cukinija, jau dalinausi anksčiau: Šokolado ir cukinijų pyragas
Ingredientai:
- 1 stiklinė miltų;
- 0,5 stiklinės natūralios kakavos miltelių;
- Druskos ir cinamono;
- 1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
- 1,5-2 stiklinių tarkuotos cukinijos;
- 1 stiklinės rudojo cukraus;
- 0,5 stiklinės aliejaus;
- 2 kiaušinių;
Šis pyragas yra labai geras pasirinkimas tokiu atveju, kai norisi kažko saldaus ir tuo pačiu sveiko. Juk jame bus daug vitaminų, kurie reikalingi mūsų organizmui. Pirmiausia reikia kiaušinius išplakti su cukrumi bei įpilti aliejų, sudėti tarkuotas cukinijas. Tuomet reikia sudėti visus likusius ingredientus, tai yra, miltus, kakavą, kepimo miltelius, druską, cinamoną bei viską reikia labai gerai išmaišyti. Kauta masė turi būti dedama į kepimo popieriumi išteptą skardą ir kepama orkaitėje ant 180 laipsnių.
Cukinijų uogienė
Ingredientai:
- 1 didelė cukinija;
- 2 citrinų;
- 2 apelsinų;
- 4 obuolių;
- 500 g cukraus;
- Malto cinamono ir imbiero (po 1 arbatinį šaukštelį);
Nedideliais kubeliais reikia supjaustyti cukiniją ir obuolius. Viską reikia užpilti cukrumi ir laikyti per naktį, geriausia, tamsioje vietoje. Citrinas ir apelsinus nulupkite, supjaustykite smulkiais kubeliais. Sumaišykite su cukinijų ir obuolių užpildu, kuris turėtų būti gana skystas ir viską virkite. Galiausiai, virimo metu sudėkite likusius prieskonius ir pakaitinus – mėgaukitės skania uogiene. Apie cukinijos virimo laiką skaitykite čia – Kiek laiko reikia virti cukinijas?
Nors cukinija yra labai sveika daržovė, tačiau rudens metu dažniausiai siūlome įtraukti į savo kasdienį racioną ir įvairius papildus, kurie padės jums jaustis geriau. Siūlomi maisto papildai rudeniui yra amino rūgštys, baltymai, kurie dažniausiai rekomenduojami sportuojantiems, tinka ir įvairūs kompleksiniai papildai, kuriuose yra vitamino C, D, A.
