Mus rasite
Ridikėlių nauda sveikatai
Ridikėlių nauda sveikatai

Maistas

Kodėl verta valgyti ridikėlius: kuo ši daržovė naudinga organizmui

Ridikėliai pasižymi naudingomis ir gydomosiomis savybėmis, tačiau tam tikrais atvejais jie gali ir pakenkti.

Šiame straipsnyje aptarsime, kuo ridikėliai naudingi, kaip jie veikia organizmą ir kada jų reikėtų vengti.

Kuo naudingi ridikėliai

Ridikėliuose gausu augalinės ląstelienos, eterinių aliejų, B grupės vitaminų, vitamino PP bei mikro ir makroelementų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas, magnis ir geležis.

Ridikėlių derlius
Ridikėlių derlius

Imuniteto stiprinimas. Dėl didelio eterinių aliejų, ypač garstyčių aliejaus kiekio, ridikėliai šildo organizmą, gerina kraujotaką, todėl yra naudingi sergant peršalimo ligomis, virusinėmis infekcijomis ar kosint.

Vitaminų šaltinis. Švieži ridikėliai – tikras vitaminų šaltinis, ypač reikalingas ankstyvą pavasarį, kai daugeliui trūksta maistinių medžiagų. Reguliariai vartojant ridikėlius ir laikantis subalansuotos mitybos, galima išvengti vitaminų trūkumo.

Paprasčiausios ridikėlių salotos
Paprasčiausios ridikėlių salotos

Kraujospūdžio kontrolė. Dėl vitamino PP, kalio ir magnio ridikėliai stiprina kraujagysles ir padeda mažinti arterinį kraujospūdį.

Pagalba turintiems antsvorį. Maža ridikėlių kaloringumo vertė daro juos naudingu produktu tiems, kurie kenčia nuo nutukimo ar antsvorio. Tai netiesiogiai prisideda prie kraujospūdžio mažinimo ir cholesterolio apykaitos gerinimo.

Virškinimo sistemos veiklos gerinimas. Didelis ląstelienos ir vandens kiekis padeda normalizuoti žarnyno veiklą, ypač esant vidurių užkietėjimui.

Nervų sistemos stiprinimas. B grupės vitaminai gerina smegenų ir periferinės nervų sistemos veiklą.

Kaip pašalinti ridikėlių kartumą?
Kaip pašalinti ridikėlių kartumą?

Ridikėliai svorio metimui

Ridikėliai, kaip ir kitos mažai kaloringos daržovės (žalumynai, salotos, salierai, brokoliai), priskiriami vadinamiesiems „neigiamo kaloringumo“ produktams. Jų kaloringumas toks mažas, kad organizmas, virškindamas šiuos produktus, gali sunaudoti daugiau energijos, nei gauna juos valgant. Be to, ridikėliuose esantis vanduo ir ląsteliena gerina virškinimą ir padeda pašalinti iš organizmo susikaupusį skysčių perteklių.

Kada ridikėliai gali pakenkti

Ridikėliai gali dirginti gleivinę dėl didelio eterinių aliejų kiekio. Nors šie aliejai yra naudingi, kai kuriems žmonėms jie gali sutrikdyti virškinimą. Todėl svarbu stebėti, kaip organizmas reaguoja į ridikėlius.

  • Individualus netoleravimas. Kai kuriais atvejais galimas individualus ridikėlių netoleravimas.
  • Sveikatos būklė. Ridikėlių reikėtų vengti paūmėjus kepenų, kasos ar virškinamojo trakto ligoms.

Ridikėlių nauda moterų sveikatai

Ridikėlių vartojimas padeda:

  • Užkirsti kelią vėžinių ligų vystymuisi.
  • Palaikyti gimdos sveikatą.
  • Gerinti nuotaiką ir užkirsti kelią venų varikozei.
  • Skatinti medžiagų apykaitą, padėti kovoti su antsvoriu.
  • Formuoti sveiką žarnyno mikrobiotą, mažinti vidurių užkietėjimą.
  • Pašalinti cholesterolio perteklių ir skystinti kraują.
  • Naudojant ridikėlius odos kaukėms, galima drėkinti odą ir pagerinti veido spalvą.

Ridikėlių nauda vyrų sveikatai

Ridikėliai:

  • Mažina įvairių vėžinių ligų riziką ir padeda užkirsti kelią prostatos adenomai.
  • Gerina spermos kokybę ir didina lytinį potraukį.
  • Valo organizmą nuo toksinų ir šlakų.
  • Stiprina kaulus ir raumenis, todėl ypač naudingi sportuojantiems ar dirbantiems fizinį darbą.
  • Dėl salicilatų mažina raumenų skausmą ir įtampą po treniruočių.

Ridikėlių maistinė vertė

Maistinė medžiagaKiekis (100 g)
Kalorijos16 kcal
Baltymai0,7 g
Riebalai0,1 g
Angliavandeniai3,4 g
Skaidulos1,6 g
Vitaminai 
– Vitaminas C14,8 mg (16 % RPN*)
– Vitaminas B60,07 mg (5 % RPN)
– Vitaminas PP (niacinas)0,25 mg (2 % RPN)
– Folio rūgštis (vitaminas B9)25 µg (6 % RPN)
Mineralai 
– Kalis233 mg (7 % RPN)
– Kalcis25 mg (3 % RPN)
– Magnis10 mg (3 % RPN)
– Fosforas20 mg (3 % RPN)
– Geležis0,34 mg (2 % RPN)
buvis.lt lentelė

*RPN – rekomenduojama paros norma suaugusiam žmogui. Šaltinis: USDA maisto produktų duomenų bazė ir kiti patikimi mitybos šaltiniai.

Taip pat sudomins:

Skaityti toliau

Patogiausias būdas sužinoti ir pamatyti daugiau turinio - sekti mūsų Facebook“ puslapį



Esu draugiškas ir linksmas žmogus, kuris mėgsta dalintis patarimais ir patirtimi su maisto gamyba besidominčiais žmonėmis. Nebijau eksperimentuoti su ingredientais ir skoniais. Dažnai kuriu savo originalius receptus ir dalinuosi jais.

Spustelėkite norėdami komentuoti

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Reklama
Reklama

Dienos populiariausi

Reklama
Reklama
Reklama
Į viršų