Mus rasite
Kas nutinka valgant agurkus ir pomidorus kartu?
Kas nutinka valgant agurkus ir pomidorus kartu?

Maistas

Ar tikrai negalima valgyti pomidorų ir agurkų kartu: atsakymas jus nustebins

Dažnai girdime nuomonę, kad salotose negalima maišyti agurkų ir pomidorų. Bet ar tai iš tiesų tiesa?

Filipinų Respublikos Nacionalinės mitybos tarybos oficialioje svetainėje pateikiama informacija, ar galima valgyti pomidorus ir agurkus kartu salotose.

Pirmiausia svarbu suprasti, kad agurkuose yra specifinis fermentas – katalazė. Šis fermentas skaido vitaminą C, esantį kituose daržovėse.

Traškūs sūdyti agurkai žiemai

Traškūs sūdyti agurkai žiemai

Pasak dietologės ir mitybos specialistės Karolinos Puodžiūtės, agurkuose gausu mineralų, kurie padeda palaikyti organizmo hidrataciją, tačiau jie trukdo įsisavinti vitaminą C. Dėl šios priežasties dietologai dažnai rekomenduoja vengti agurkų ir pomidorų derinio, ypač salotose.

Be to, šios dvi daržovės virškinamos skirtingai, todėl dažnas jų vartojimas kartu gali sukelti skrandžio sutrikimų.

Žmonės dažnai maišo įvairias daržoves ir produktus gamindami maistą, nesusimąstydami, kad jie visi virškinami skirtingu greičiu.

Virškinimo metu maisto molekulės skaidomos: vieni produktai ištirpsta greitai, o kiti prilimpa prie žarnyno sienelių ir ten lieka kelias dienas, sukeldami įvairių problemų. Agurkai yra lengvai virškinami, todėl skaidomi greičiau, o pomidorai, ypač jų sėklos, skrandyje užsilieka ilgiau.

Dietologai pažymi, kad katalazės fermentas, skaidantis vitaminą C, paprastai aktyvuojamas tik pjaustant agurkus kubeliais ar griežinėliais. Jei agurkai ir pomidorai valgomi sveiki, reikšmingo poveikio nėra.

Agurkų ir pomidorų salotos žiemai

Agurkų ir pomidorų salotos žiemai

Kas nutinka valgant agurkus ir pomidorus kartu?

Dietologai ir mitybos specialistai teigia, kad, nepaisant katalazės fermento, vienu metu valgant agurkus ir pomidorus, vitamino C kiekis organizme vargu ar sumažės. Kramtant maistą, organizmo gaminami fermentai ir maiste esantys fermentai veikia kartu.

Norint greitai suskaidyti vitaminą C, fermentų kiekis yra nepakankamas arba jie tampa neaktyvūs esant rūgštinei pH aplinkai, kuri būdinga skrandžiui ir burnai.

Taigi galite drąsiai ruošti mėgstamas salotas su šviežiais pomidorais ir agurkais. Agurkuose esantys fermentai neturėtų reikšmingai paveikti vitamino C kiekio.

Taip pat sudomins:

Skaityti toliau

Patogiausias būdas sužinoti ir pamatyti daugiau turinio - sekti mūsų Facebook“ puslapį



Darbo bitė, užsispyręs, mažų žingsnelių ir taiklaus šūvio šalininkas, bet dažniausiai man niekas nepavyksta. Agresyvus optimistas. Draugijoje kelių rūpesčių. Senatvėje tikriausiai rašysiu prisiminimus. Visi jie bus išgalvoti nuo A iki Z.

Spustelėkite norėdami komentuoti

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Reklama
Reklama

Dienos populiariausi

Reklama
Reklama
Reklama
Į viršų