
Maistas
Ar tikrai negalima valgyti pomidorų ir agurkų kartu: atsakymas jus nustebins
Dažnai girdime nuomonę, kad salotose negalima maišyti agurkų ir pomidorų. Bet ar tai iš tiesų tiesa?
Filipinų Respublikos Nacionalinės mitybos tarybos oficialioje svetainėje pateikiama informacija, ar galima valgyti pomidorus ir agurkus kartu salotose.
Pirmiausia svarbu suprasti, kad agurkuose yra specifinis fermentas – katalazė. Šis fermentas skaido vitaminą C, esantį kituose daržovėse.
Pasak dietologės ir mitybos specialistės Karolinos Puodžiūtės, agurkuose gausu mineralų, kurie padeda palaikyti organizmo hidrataciją, tačiau jie trukdo įsisavinti vitaminą C. Dėl šios priežasties dietologai dažnai rekomenduoja vengti agurkų ir pomidorų derinio, ypač salotose.
Be to, šios dvi daržovės virškinamos skirtingai, todėl dažnas jų vartojimas kartu gali sukelti skrandžio sutrikimų.
Žmonės dažnai maišo įvairias daržoves ir produktus gamindami maistą, nesusimąstydami, kad jie visi virškinami skirtingu greičiu.
Virškinimo metu maisto molekulės skaidomos: vieni produktai ištirpsta greitai, o kiti prilimpa prie žarnyno sienelių ir ten lieka kelias dienas, sukeldami įvairių problemų. Agurkai yra lengvai virškinami, todėl skaidomi greičiau, o pomidorai, ypač jų sėklos, skrandyje užsilieka ilgiau.
Dietologai pažymi, kad katalazės fermentas, skaidantis vitaminą C, paprastai aktyvuojamas tik pjaustant agurkus kubeliais ar griežinėliais. Jei agurkai ir pomidorai valgomi sveiki, reikšmingo poveikio nėra.
Kas nutinka valgant agurkus ir pomidorus kartu?
Dietologai ir mitybos specialistai teigia, kad, nepaisant katalazės fermento, vienu metu valgant agurkus ir pomidorus, vitamino C kiekis organizme vargu ar sumažės. Kramtant maistą, organizmo gaminami fermentai ir maiste esantys fermentai veikia kartu.
Norint greitai suskaidyti vitaminą C, fermentų kiekis yra nepakankamas arba jie tampa neaktyvūs esant rūgštinei pH aplinkai, kuri būdinga skrandžiui ir burnai.
Taigi galite drąsiai ruošti mėgstamas salotas su šviežiais pomidorais ir agurkais. Agurkuose esantys fermentai neturėtų reikšmingai paveikti vitamino C kiekio.
Taip pat sudomins:
