Receptai
Aštuonkojo salotos su pankoliu ir apelsinais
Man labai džiugu, kad vis dažniau galima Lietuvos prekybos centruose, žuvies parduotuvėlėse, turguose įsigyti puikių jūros gėrybių. Į prekybos centrus užsuku gan retai. Dažniausiai visas sezonines daržoves ir mėsą (jautieną) perku turguje. Paukštieną, triušieną perku tiesiai iš ūkininkų. Žuvį “Šiaurės jūra” parduotuvėje, nors dabar atradau, kad visai neblogas taškas yra ir Halės turguje, bet čia dar neįsisavinau žuvies tiekimo ir aptarnavimo stiliaus.
Jeigu noriu sūrių, perku juos pas “Itališko skonio gurmanai” arba “Užupio krautuvė”, bet girdėjau, kad atsidarė nauja specializuota sūrių parduotuvė Akropolyje. Nežinau kada ten išdrįsiu nuvykti, nes per tas žmonių minias aš tiesiog niekada ten nevažiuoju jokiems apsipirkimams. Tiesa, užsinorėjusi prancūziško sūrio, mielai užsuku ir į “Vyno klubas” parduotuvę.
Nors labai mažai valgome duonos gaminių, bet juos irgi dažniausiai perku “Mon Ami” kepyklėlėje, Halės turguje Gudelių duoną, o Tymo turguje, jeigu nepatingiu ir maža eilė, nusiperku tos saldžios sveriamos juodos duonos. Tačiau būdami Klaipėdoje visada pasidžiaugiame “Klaipėdos duona” gaminiais, jų firminėse parduotuvėlėse perkame šiltą duonos kepalėlį arba Kartenos rupios ruginės. Pieno produktus? Mes jų vartojame ypatingai mažai ir retai, bet va būtent juos aš ir perku prekybos centruose.
Mano kelyje patogiausi centrai yra Rimi ir Iki. Juose dažniausiai ir perku pieno produktus, ūkines prekes. Tad kartais užsukusi į prekybos centrą jaučiuosi maloniai nustebinta. Kaip kad pastarąjį kartą, kai jūros gėrybės buvo stulbinamai gražios ir švietė šviežumu. Tad užsipirkau mažumėlę.
Aštuonkojo salotos su pankoliu ir apelsinais
Ingredientai:
- 1 vnt. Aštunkojis - 700g
- 1 vnt. Svogūnai
- 200 g Salieras
- 5 vnt. Juodieji pipirai - grūdeliai
- 5 vnt. Kvapnieji pipirai - grūdeliai
- 2 vnt. Lauro lapas
- Druska - pagal skonį
Salotoms
- 4 vnt. Aštunkojis - kojos
- 1 vnt. Pankolis
- 1 vnt. Raudonieji svogūnai
- 1 vnt. Česnakai - skiltelė
- 1 vnt. Apelsinai
- ½ vnt. Citrinos sultys
- 1 vnt. Čili pipiras
- Augalinis aliejus
- Petražolės - pagal skonį
- Druska - pagal skonį
Paruošimas:
- Išvirkite aštuonkojį. Iš pradžių į verdantį vandenį minutei įdėkite aštuonkojį ir tuoj ištraukite. Kai vanduo vėl užvirs, grąžinkite jį ir sudėkite kartu svogūną, saliero šaknį, pipirus, lauro lapus, druską. 700 g sveriantį aštuonkojį virkite 40 minučių. Pabadykite šakute, kai ji smigs į aštuonkojį kaip į išvirusią bulvę, išimkite jį ir atvėsinkite.
- Pankolį ir svogūną supjaustykite itin plonomis riekelėmis. Apelsiną nulupkite ir išpjaukite jo riekeles iš odelių, kad būtų smagiau valgyti. Kai išpjaustinėsite, pasistenkite tai daryti virš indo, kad išsaugoti sultis. Jas sumaišykite su citrinos sultimis.
- Česnaką sutraiškykite specialiu įrankiu arba sutrinkite iki košelės.
- Aštuonkojo kojas supjaustykite riekelėmis.
- Čili pipirą supjaustykite riekelėmis, jeigu norite aštriau, palikite sėklas, jeigu švelniau – išimkite.
- Dubenyje sumaišykite pankolį, svogūnus, čili, apelsinus, aštuonkojį.
- Atskirame indelyje sumaišykite sutrintą česnaką, sultis, aliejų ir druską. Gerai viską išmaišykite ir užpilkite ant dubenyje esančių salotų.
- Pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir gerai išmaišykite dubens turinį.