Visų rūšių svogūnuose gausu vitamino C, kalio ir skaidulų, todėl verta juos įtraukti į savo mitybą. Tad kurį svogūną pasirinkti – raudoną ar baltą?
Pasak dietologės Karolinos Puodžiūtės, svogūnų maistinė vertė mažai priklauso nuo jų spalvos – visų rūšių svogūnai turi daug vitamino C, kalio ir skaidulų. Tačiau spalva gali rodyti tam tikras jų savybes.
Kuris svogūnas naudingesnis – raudonasis ar baltasis?
Ekspertės teigimu, vertingiausias yra raudonasis svogūnas, nes jame gausu antocianinų – stiprių antioksidantų, kurie gerina širdies ir kraujagyslių sistemos būklę bei mažina uždegimus.

Antroje vietoje būtų žaliasis svogūnas, nes jame daugiau antioksidantų nei baltajame. Verta paminėti, kad visi svogūnai, nepriklausomai nuo spalvos, turi kvercetino, kuris stiprina imunitetą.
Norint gauti kuo daugiau naudos, geriausia vartoti įvairių rūšių svogūnus. Jau rašėme, kad ekspertai įvardijo 8 priežastis dažniau valgyti svogūnus

Raudonas, baltas ir žalias svogūnas – kaip jis veikia organizmą?
Karolina pabrėžia, kad raudonasis svogūnas ypač naudingas žmonėms, sergantiems hipertenzija – net keli jo vartojimo kartai per savaitę padeda geriau kontroliuoti kraujospūdį. Be to, raudonasis svogūnas gali sumažinti demencijos riziką.
Taip pat jis naudingas sergantiems 2 tipo diabetu, nes padeda stabilizuoti gliukozės kiekį kraujyje.
Žaliajame svogūne gausu skaidulų, kurios gerina virškinimą. Be to, tiek raudonasis, tiek baltasis svogūnas veikia kaip prebiotikai, maitina naudingas žarnyno bakterijas, kurios ne tik palaiko sveiką virškinimą, bet ir prisideda prie serotonino gamybos bei gali turėti priešvėžinių savybių.

Baltasis svogūnas maistingumu šiek tiek nusileidžia raudonajam ir žaliajam, tačiau jo vartoti nereikėtų vengti – jei nėra galimybės įsigyti kitų rūšių, jis vis tiek suteikia naudos organizmui.
Svarbu paminėti, kad svogūnai turi daug vitamino C, kuris gerina kolageno gamybą, o tai teigiamai veikia odos ir sąnarių būklę.
Kam reikėtų vengti svogūnų?
Nors svogūnus gali vartoti beveik visi, kai kuriems žmonėms reikėtų būti atsargesniems.
Dvi pagrindinės grupės, kurioms reikia riboti svogūnų vartojimą:
- Žmonės, turintys dirgliosios žarnos sindromą (DŽS) – svogūnuose esančios medžiagos gali sukelti pilvo pūtimą ir skausmus.
- Sergantieji gastroezofaginio refliukso liga (GERL) – svogūnai didina skrandžio rūgštingumą, todėl gali sukelti rėmenį ir rūgšties sukilimą. Jei pastebimos šios reakcijos, svogūnų vartojimą reikėtų riboti arba visiškai atsisakyti.
Neigiamą svogūnų poveikį galima sumažinti juos termiškai apdorojant – pavyzdžiui, troškinant. Be to, kai kurie žmonės geriau toleruoja tam tikrą svogūnų rūšį, todėl svarbu atrasti sau tinkamiausią variantą.
Kaip dažnai galima valgyti svogūnus?
Sveiki žmonės gali valgyti svogūnus kasdien, tačiau svarbu nepersistengti – vieno valgymo metu rekomenduojama suvartoti iki 100 g.
Prieš vartojant svogūnus verta juos pamirkyti, kad sumažėtų aštrumas ir intensyvus kvapas.