Svogūnuose yra junginių, kuriuos augalai gamina apsaugai nuo bakterijų, virusų ir grybelių.
Sužinosite:
- Pagrindines priežastis, kodėl verta įtraukti svogūnus į mitybą.
- Kokiu pavidalu geriausia valgyti svogūnus.
Svogūnų nauda žinoma ne tik iš liaudies medicinos – ją patvirtina ir moksliniai tyrimai. Įrodyta, kad šis produktas turi antioksidacinį poveikį, gali apsaugoti nuo vėžio, stiprina imuninę sistemą. Todėl svogūnų įtraukimas į kasdienę mitybą yra paprastas būdas pagerinti sveikatą, rašo Verywellhealth.com.
YouTube kanalo Doctorpetrik autorius taip pat pabrėžia, kad svogūnai padeda organizmui atsinaujinti ir jaunėti.

Svogūnuose yra fitonutrientų – augalinių junginių, kurie padeda kovoti su bakterijomis, virusais ir grybeliu. Štai 8 pagrindinės svogūnų naudos sveikatai:
1. Padeda kovoti su bakterijomis
Svogūnai naikina kenksmingas bakterijas. Tyrimai rodo, kad kvercetinas – vienas iš svogūnuose esančių flavonoidų – gali slopinti daugelio bakterijų rūšių dauginimąsi.
2. Turi priešvėžinių savybių
Kai kurie tyrimai rodo, kad dažnas svogūnų vartojimas gali sumažinti tam tikrų vėžio rūšių, ypač virškinamojo trakto vėžio, riziką. Kvercetinas taip pat gali slopinti bakterijos Helicobacter pylori (H. pylori), siejamos su skrandžio vėžiu, augimą.
3. Mažina uždegimą
Svogūnai turi flavonoidų, glutationo, seleno junginių, vitaminų E ir C, kurie veikia kaip antioksidantai ir padeda kovoti su laisvaisiais radikalais.
4. Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje
Svogūnų ekstraktas kartu su vaistais nuo diabeto gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje 35–50 %, priklausomai nuo dozės.

5. Stiprina kaulus
Tyrimai parodė, kad vienas iš svogūnų komponentų – peptidas GPCS – gali sulėtinti kaulų irimą, sumažinti kaulų masės praradimą ir sumažinti lūžių riziką.
6. Gerina virškinimą
Svogūnai yra puikus prebiotikų šaltinis, padedantis palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Juose yra inulino – junginio, kuris skatina naudingų bakterijų dauginimąsi žarnyne.
7. Turi daug naudingų medžiagų
½ stiklinės žalių svogūnų maistinė vertė:
- Kalorijos – 30 kcal
- Riebalai – 0 g
- Cholesterolis – 0 mg
- Angliavandeniai – 7 g
- Skaidulos – 1 g
- Cukrūs – 5 g
- Baltymai – 1 g
- Natris – 0 mg
- Kalis – 126 mg (4 % paros normos)
- Vitaminas C – 5 mg (9 % paros normos)
- Vitaminas B6 – 0,1 mg (5 % paros normos)
- Kalcis – 16 mg (2 % paros normos)
- Folio rūgštis – 15,2 mg (4 % paros normos)
8. Gali padėti numesti svorio
Nutukimą dažnai lydi uždegiminiai procesai organizme. Flavonoidas kvercetinas, esantis svogūnuose, padeda mažinti kūno svorį, riebalų kiekį ir trigliceridų lygį kraujyje.
Ekspertai pabrėžia, kad svogūnai naudingi tiek žali, tiek termiškai apdoroti. Tačiau kepant ar verdant sumažėja tiosulfinatų – junginių, turinčių antibakterinių ir priešgrybelinių savybių, kiekis.
Tyrimai rodo, kad jei prieš kepimą ar virimą svogūnai susmulkinami, jie išlaiko daugiau naudingų medžiagų. Mažiausiai vertingų junginių išlieka verdant ar kepant aliejuje, tačiau kepimas orkaitėje gali net padidinti flavonoidų kiekį.
Taip pat skaitykite:
- Kuo tręšti svogūnus ir česnakus?
- Kada ir kaip sodinti svogūnus?
- Svogūno laiškų užtepėlė
- Svogūnų sriuba – prancūziška klasika