Maistas
Kaip dažnai galima valgyti kiaušinius: dietologai padėjo tašką
Dietologai jau seniai išsamiai tyrinėja, ar kiaušiniai tikrai naudingi sveikatai.
Mitybos požiūriu viskas nėra taip paprasta – specialistai jau seniai ginčijasi, ar sveika kasdien valgyti kiaušinius pusryčiams.
Problema ta, kad kiaušiniai įgijo neigiamą reputaciją dėl galimo poveikio „blogojo“ cholesterolio lygiui ir širdies sveikatai, rašo Prevention.
Ar sveika valgyti kiaušinius kasdien?
„Daugumai žmonių normalu valgyti po vieną kiaušinį kasdien, jei tai daroma laikantis sveikos mitybos principų. Kiaušiniai yra patogus aukštos kokybės baltymų ir svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip cholinas, kuris palaiko smegenų sveikatą, šaltinis“, – teigia mitybos ir sveikos gyvensenos ekspertė Samanta Kasetti.
„Daugeliui žmonių kasdienis kiaušinio vartojimas suteikia gerą baltymų ir mikroelementų šaltinį be padidėjusios širdies ligų rizikos“, – priduria dietologė Keitė Hedli.
Tačiau reikia nepamiršti kelių kintamųjų, lemiančių, ar įprotis rytais valgyti kiaušinius yra naudingas. Ekspertai pabrėžia, kad vieno kiaušinio per dieną vartojimas yra naudingas, tačiau didesnis kiekis gali nebūti toks pat veiksmingas.
„Tai, kaip gaminate kiaušinius, gali paveikti jų naudą sveikatai. Pavyzdžiui, kiaušinienė, kepta svieste, turės nesveikų sočiųjų riebalų. Sveikesnis pasirinkimas būtų kepti kiaušinius alyvuogių aliejuje arba juos virti“, – siūlo Kasetti.
„Užuot patiekę kiaušinius su šonine ir balta duona, kurie abu yra stipriai perdirbti produktai, geriau gaminkite kiaušinienę su daržovėmis ir derinkite su pilno grūdo skrebučiu bei avokadų tyre, kad gautumėte subalansuotą, maistingą patiekalą“, – rekomenduoja Kasetti.
„Nors kiaušiniai turi cholesterolio, tyrimai parodė, kad daugumai žmonių maistinis cholesterolis neturi reikšmingo poveikio cholesterolio lygiui kraujyje. Iš tiesų, kiaušiniai gali būti sveikatai palankios dietos dalis, ypač derinant juos su daržovėmis, vaisiais, riešutais, sėklomis ir pilno grūdo produktais“, – pažymi Kasetti.
Naujausi tyrimai rodo, kad žmonių, kurie per savaitę suvartojo 12 kiaušinių, cholesterolio lygis buvo toks pat, kaip ir tų, kurie suvalgė mažiau nei du.
Be to, kai kurie mokslininkai pastebėjo, kad riziką dėl cholesterolio ir širdies sveikatos dažniausiai didina ne patys kiaušiniai, o tradiciniai jų priedai, tokie kaip šoninė ar sviestinis skrebutis.
Kokie kiaušinių vartojimo privalumai sveikatai?
„Pagrindinis kiaušinių privalumas yra jų maistinė vertė. Jie turi baltymų, kurie padeda ilgiau išlikti sotiems, taip pat teikia svarbių vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas D ir B12, kurie palaiko kaulų sveikatą, imuninę funkciją ir energijos lygį. Cholinas, randamas kiaušiniuose, puikiai tinka smegenų funkcijai ir vystymuisi, o liuteinas ir zeaksantinas svarbūs akių sveikatai“, – teigia Kasetti.
Kam nereikėtų kasdien valgyti kiaušinių?
Žmonės, turintys alergiją kiaušiniams ar laikantys veganinės dietos, turėtų vengti šio produkto. Tie, kurių „blogojo“ cholesterolio lygis yra aukštas arba kuriems gresia širdies ligos, turėtų riboti kiaušinių vartojimą arba valgyti tik jų baltymus.
Taigi, kiaušiniai suteikia daugybę naudingų maistinių medžiagų ir privalumų sveikatai, todėl visiškai normalu juos įtraukti į kasdienę mitybą, svarbiausia – nepersistengti.
Nors tyrimai rodo, kad daugumai žmonių vieno kiaušinio per dieną vartojimas greičiausiai neturės neigiamo poveikio sveikatai, didesnis kiekis gali padidinti širdies ligų riziką ir paveikti širdies sveikatos rodiklius.