![Kaip ir kiek laiko reikia virti balandelius?](https://buvis.lt/wp-content/uploads/2023/09/kiek-laiko-virti-balandelius.jpg)
Maistas
Kiek laiko reikia virti balandėlius?
Dažnai balandėlių virimas tampa galvos skausmu daugeliui šefų virtuvėje. Tačiau, jei laikysitės kelių svarbių mūsų patarimų, jums tai taps lengva užduotimi. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip ir kiek laiko reikia virti balandėlius, kad jie išliktų minkšti, sultingi ir skanūs.
Pirmas žingsnis – išsirinkti gerus kopūstus. Svarbu rinktis šviežias, mėsingas ir sveikas galvas. Kopūstai balandėliams turėtų būti šviesiai geltoni arba baltai melsvi. Taip pat patikrinkite, ar kopūstai nėra pažeisti ir supūvę. Tai užtikrins, kad namuose paruoštus balandėlius bus skanu ir saugu valgyti. Kai turite gerus kopūstus, juos reikia tinkamai paruošti. Pirmiausia nuplaukite kopūstus po tekančiu vandeniu ir nušluostykite juos švariu rankšluosčiu.
Balandėlių receptas
Taigi, norint pasigaminti naminius balandėlius, paruoškite: maltą mėsą, ryžius, svogūną, augalinį aliejų, druską, maltus pipirus, vandenį, pomidorų pastą, grietinę, baltąjį kopūstą.
Produktai balandėliams:
- Kopūstai – 10-12 lapų (400 gramų);
- Malta mėsa – 500 gramų;
- Ryžiai – 100 gramų;
- Svogūnai – 1 vidutinio dydžio;
- Grietinė – 200 gramų (15% riebumo);
- Pomidorų pasta – 200 gramų;
- Druska, malti juodieji pipirai – pagal skonį.
Balandėlių paruošimas:
- Kopūsto lapus suberkite į pasūdytą verdantį vandenį, pavirkite 10 min., dėkite į lėkštę.
- Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Galite pakepinti iki aukksinės rudos spalvos.
- Išvirkite ryžius ir atvėsinkite.
- Sumaišykite maltą mėsą, virtus ryžius ir svogūnus, įberkite druskos, pipirų ir maišykite rankomis 5-7 minutes.
- Maltos mėsos gabalėlius suvyniokite į kopūstų lapus, sudėkite į storadugnį puodą ir troškinkite po dangčiu ant silpnos ugnies 15 minučių, jei reikia įpilkite šiek tiek aliejaus.
- Į puodą su balandėliais supilkite grietinės ir pomidorų pastos mišinio, troškinkite po dangčiu dar 20 minučių.
Kiek virti balandėlius
Balandėliai garpuodyje verdami – 30-40 min. Įprastame puode troškinami – 25-35 min.
Kiek virti šaldytus balandėlius
Užšaldytus pusgaminius be išankstinio atšildymo galima dėti į grietinės ir pomidorų pastos padažą, sumaišytą su vandeniu ir virti 1 valandą ant silpnos ugnies.
Pabaigai
- Yra 2 rūšių balandėliai: įprasti ir “tinginių”. Tinginių balandėliai skiriasi nuo įprastų balandėlių tuo, kad jiems paruošti faršas nevyniojamas į kopūsto lapus, o į faršą įmaišomas plonomis juostelėmis susmulkintas kopūstas. Taigi įprasti balandėliai – tai kopūstų lapai su malta mėsa viduje, o tinginio balandėliai – kotletai su kopūstais.
- Iš kopūsto lapų nupjautas storas gyslas galima smulkiai supjaustyti ir dėti į faršą – tai sumažins maltos mėsos savikainą ir suteiks balandėliams sodresnio skonio.
- Į maltą mėsą, skirtą klasikiniams naminiams balandėliams, galite dėti morkų, grybų ir netgi pakeisti ryžius grikiais – nebijokite eksperimentuoti su skirtingų ingredientų deriniu.
- Formuodami balandėlius, įsitikinkite, kad faršas nėra labai skystas, kitaip verdant jis subyrės.
- Visada stenkitės laikytis teisingų proporcijų, nes persistengę su kopūstais, malta mėsa neišlaikys formos, o jei ryžių kiekis mažas, patiekalas gausis sausas.
- Norint greitai suformuoti įdarą balandėliams iš maltos mėsos, rankas reikėtų sušlapinti vandenyje – taip faršas neprilips prie delnų.
Pastaba: kad balandėlių kopūstai nesuplyštų apatiniame sluoksnyje, prieš troškinant ant puodo dugno galite įdėti kelis sveikus kopūsto lapus.
Apibendrinant straipsnį, galima pastebėti, kad žinodami, kaip ir kiek virti naminius balandėlius, galite paruošti skanų ir sotų patiekalą bei maloniai nustebinti savo svečius ir artimuosius.
![](https://buvis.lt/wp-content/uploads/2023/10/logo-buvis.png)