
Maistas
Mėgstate aštrų maistą? Štai kaip tai veikia jūsų sveikatą
Aštrus maistas visada skyrė žmones į dvi stovyklas. Jūs arba jį mėgstate, arba vengiate, arba tiesiog pakęsite. Tie, kurie mėgsta aštrų maistą, dažnai sako, kad čili pipirų aštrumas suteikia patiekalams įdomumo.
Kiekvieno žmogaus tolerancija aštriam maistui priklauso nuo įvairių veiksnių: ar jis reguliariai valgė tokį maistą vaikystėje, ar turi polinkį ieškoti stiprių pojūčių, ar tai lemia genetika. Skaitykite toliau apie galimus aštraus maisto vartojimo privalumus ir trūkumus jūsų sveikatai. Galite pasigaminti mūsų aštrias sriubas.
Kas daro aštrų maistą tokiu aštriu?
Čili pipiruose esantis komponentas, suteikiantis aštrumą, vadinamas kapsicinu. Kai valgote čili pipirus, kapsicinas prisijungia prie specifinių skausmo receptorių burnoje ir visame virškinamajame trakte, juos aktyvuodamas. Sukeltas skausmas smegenims perduodamas kaip deginimo pojūtis ar temperatūros padidėjimas, todėl smegenys liepia organizmui atvėsti.
Galite pradėti prakaituoti, kraujagyslės išsiplečia ir per odą iš organizmo pašalina šilumą, dėl ko oda parausta. Ašarojimas, sloga ar gausus seilėtekis taip pat yra įprastos reakcijos į kapsiciną, nes organizmas gali jį laikyti dirgikliu, kurį reikia pašalinti.
Taigi, jei kapsicinas organizmui sukelia skausmą, ar jis jums kenkia? Ne visada – iš tikrųjų kapsaicinas ir čili pipirai tam tikrais būdais yra naudingi organizmui, todėl, jei mėgstate aštrų padažą ar čili dribsnius, tai gera žinia.
Galimi aštraus maisto vartojimo privalumai
Kapsaicinas gali turėti antioksidacinių savybių. Norint paaiškinti, ką daro antioksidantai, pirmiausia reikia suprasti, kas yra laisvieji radikalai. Laisvieji radikalai yra junginiai, susidarantys natūralių organizmo procesų metu, taip pat veikiant aplinkos veiksniams, tokiems kaip alkoholis, oro tarša ar rūkymas.
Per didelis laisvųjų radikalų kiekis organizme gali pažeisti ląsteles ir DNR, o laikui bėgant sukelti lėtines ligas. Antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus, o kapsaicinas, esantis aštriame maiste, gali veikti kaip antioksidantas.
Aštrūs pipirai taip pat yra vitamino C šaltinis – galingo antioksidanto. Vienas žalias čili pipiras suteikia 121 % rekomenduojamos paros vitamino C normos, o vienas raudonas čili pipiras – 72 %.
Gali pagerinti cholesterolio lygį, kraujospūdį ir žarnyno sveikatą
Kol kas tyrimai su žmonėmis nedavė galutinių išvadų, ar kapsicinas padeda sumažinti cholesterolio kiekį ir kraujospūdį, ar juos blogina. Kalbant apie žarnyną, nauji tyrimai rodo, kad kapsicinas gali turėti įtakos mūsų žarnyno mikrobiomui.
Kapsicinas gali padidinti naudingų bakterijų kiekį ir sumažinti kenksmingų bakterijų kiekį apatinėje virškinamojo trakto dalyje, nors kol kas tai įrodyta tik tyrimuose su gyvūnais. Nors norint tvirtai teigti apie papildomą kapsaicino naudą žmogaus sveikatai reikia patikimesnių mokslinių duomenų, šios galimybės yra labai įdomios.
Galimi aštraus maisto vartojimo trūkumai
Gali sukelti rėmenį ir rūgšties refliuksą
Aštrus maistas yra vienas iš produktų, kurių reikėtų vengti, jei esate linkę į rėmenį ar kenčiate nuo rūgšties refliukso. Aštrus maistas dirgina stemplę, kol pasiekia skrandį, taip pat atpalaiduoja apatinį stemplės sfinkterį. Šis sfinkteris neleidžia skrandžio turiniui grįžti į stemplę. Kai jis atsipalaiduoja, maistas ir skrandžio sultys grįžta atgal, sukeldami rūgšties refliuksą ir rėmenį. Net jei rūgšties refliukso neturite, nepatogus rėmuo gali rodyti, kad persistengėte su aštriu maistu.
Gali sukelti virškinamojo trakto problemų
Kapsaicinas dirgina virškinamojo trakto audinius, todėl organizmas gali jį laikyti grėsme. Dėl to žarnyno raumeninės sienelės sustiprina susitraukimus, kad greičiau pašalintų maistą su kapsaicinu iš virškinamojo trakto. Štai kodėl kai kurie iš mūsų jaučia poreikį skubėti į tualetą ar turi skystesnes išmatas, valgę aštrų maistą. Kai taip nutinka, tai ženklas, kad galbūt suvalgėte daugiau čili, nei jūsų organizmas gali pakelti.
Aštrus maistas gali dirginti, jei turite skrandžio opą
Aštrus maistas nesukelia skrandžio opų, tačiau jei jau turite opą, aštrus maistas gali pabloginti jūsų simptomus. Aštrus maistas gali dirginti žarnyno gleivinę, o esant opai, šis dirginimas bus dar stipresnis.
Neseniai pasakojome ką valgyti sergant cukriniu diabetu.
