Dietologė papasakojo apie naudingas silkės savybes. Šioje žuvyje yra viskas, dėl ko verta ją valgyti: mineralai, vitaminai, aminorūgštys ir naudingi riebalai.
Silkė turi gana daug riebalų, tačiau tai sveikos riebalų rūgštys, daugiausia omega-3.
Silkė yra vienas geriausių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių. Paros norma yra apie 1–1,5 g, o 100 g silkės jų yra net 2,4 g. Omega-3 riebalų rūgštys būtinos visavertei mitybai, nes organizmas jų pats negamina.
Jos itin svarbios sveikatai:
DHR (dokozaheksaeno rūgštis) – tai omega-3 riebalų rūgštis, esminis smegenų ir akių tinklainės struktūrinis komponentas. Jos trūkumas gali sukelti regėjimo problemų.
Omega-3 nėštumo metu – dauguma vitaminų papildų nėščiosioms turi DHR, nes tyrimai rodo, kad ši rūgštis gali teigiamai paveikti kūdikio intelektą, socialinius įgūdžius ir sumažinti vystymosi sutrikimų riziką.
Širdies ir kraujagyslių sistemos apsauga – omega-3 padeda mažinti trigliceridų kiekį kraujyje, didina gerojo cholesterolio (DTL) lygį, palaiko arterijų elastingumą ir mažina uždegimus.
Psichikos sveikata – žmonės, kurie reguliariai vartoja omega-3 riebalų rūgštis, rečiau kenčia nuo depresijos.
Odos būklė – omega-3 palaiko odą minkštą, drėgną ir elastingą, padeda išvengti ankstyvo raukšlių atsiradimo.
Be to, silkėje yra jodo – 100 g šios žuvies suteikia beveik pusę paros normos šio būtino elemento, reikalingo skydliaukės veiklai.
Svarbus skydliaukei yra ir selenas. Silkėje jo gausu – apie 37 µg, kai minimali paros norma siekia 50 µg.
Silkė taip pat turi galingų antioksidantų – vitamino E ir seleno. Šie maistingieji junginiai stiprina imuninę sistemą ir padeda neutralizuoti laisvųjų radikalų daromą žalą.