Sodas ir daržas
Kaip užtikrinti gausų obuolių derlių: pavasarinis tręšimas
Tinkamas pavasarinis tręšimas yra esminis veiksnys, lemiantis sveiką obelų augimą ir gausų derlių. Pavasarį obelys ypač reikalauja papildomų maistinių medžiagų, kad atsigautų po žiemos ir pasiruoštų vaisių formavimui.
Pirmasis tręšimas: azoto svarba
Ankstyvą pavasarį, prasidėjus sulčių judėjimui ir brinkstant pumpurams, obelys ypač reikalauja azoto. Šis elementas skatina žaliosios masės augimą. Todėl rekomenduojama pirmąjį tręšimą atlikti naudojant amonio salietrą arba karbamidą (mėšlą), dozė – 30–50 g vienam kvadratiniam metrui aplink kamieną esančios dirvos.
Organinės trąšos kaip alternatyva
Vietoj mineralinių trąšų galima naudoti organines:
- Paukščių mėšlo tirpalas (santykiu 1:20);
- Karvių mėšlo tirpalas (santykiu 1:10);
- Perpuvęs kompostas.
Vienam suaugusiam medžiui reikia 2–4 kibirų tokio tirpalo.
Skaitykite: kada ir kaip tręšti obelis?
Antrasis tręšimas: fosforas ir kalis
Vėlyvą pavasarį, artėjant gegužei, obelys pradeda formuoti vaisių užuomazgas ir stiprinti šaknų sistemą. Šiuo laikotarpiu svarbu papildomai duoti fosforo ir kalio:
- Superfosfatas: 30–50 g vienam kvadratiniam metrui;
- Kalio sulfatas: 20–25 g vienam kvadratiniam metrui.
Taip pat galima naudoti kompleksines trąšas, tokias kaip nitroamofoska, dozė – 30–50 g vienam kvadratiniam metrui. Papildomai augimą skatina humatai.
Jaunų obelų tręšimas
Jauni medeliai jautriau reaguoja į trąšų perteklių, todėl juos reikėtų tręšti atsargiau. Rekomenduojama naudoti mažesnes organinių trąšų dozes arba atskiestus humatų preparatus, kad būtų užtikrintas tolygus augimas ir išvengta šaknų pažeidimų.
Populiariausios obelų veislės Lietuvoje
Lietuvoje auginama daugybė obelų veislių, tačiau keletas jų yra ypač populiarios dėl savo derlingumo, atsparumo ligoms ir vaisių skonio savybių.
Veislė | Aprašymas |
---|---|
‘Auksis’ | Lietuviška rudeninė veislė, išsiskirianti dideliais, sultingais ir gražiais obuoliais. Pakankamai atspari ligoms, tačiau svarbu laiku nuskinti vaisius iki rugsėjo vidurio, kad išvengtumėte jų byrėjimo . |
‘Aldas’ | Lietuviška veislė, kurios vaisiai skinami rugsėjo pabaigoje. Obuoliai plokščiai apvalūs, saldūs, laikosi iki sausio vidurio. Medžiai ištvermingi žiemą ir atsparūs rauplėms . |
‘Alva’ | Lenkijoje išvesta veislė, derlinga, vaisiai vidutinio dydžio, žalsvai gelsvi su raudoniu, sultingi ir saldžiarūgščiai. Skinami spalio antroje pusėje, laikosi iki gegužės . |
‘Ligol’ | Žieminė desertinė veislė, išsiskirianti labai skaniais obuoliais su būdingu aromatu ir skoniu. Vaisiai laikosi iki pavasario . |
‘Rudenis’ | Nauja lietuviška veislė, atspari šalčiui ir ligoms. Obuoliai sunoksta rugsėjo pradžioje, tinkami vartoti iki lapkričio . |
Šių veislių pasirinkimas padės užtikrinti gausų ir kokybišką obuolių derlių jūsų sode.
Taip pat sudomins:
- Derliaus pavydės kaimynai: kaip genėti obelį pavasarį
- Kada tręšti šilauoges
- Išaugs kaip kumštis: kuo trešti česnaką pavasarį
- Slyvų gėnėjimas – kaip ir kada genėti slyvas savo sode?
- Kada ir kaip tinkamai genėti vynuoges pavasarį: visi proceso niuansai
