Mus rasite
Naudingiausia daržovė

Maistas

Kainuoja centus ir prieinama visus metus: dietologai įvardijo naudingiausią daržovę, kurią valgo lietuviai

Ši daržovė prieinama parduotuvėse visus metus. Be to, ji itin naudinga organizmui.

Viena geriausių ir visada įperkama yra burokėliai. Jie Lietuvoje auginami jau daugelį metų ir yra turtingi vitaminais bei mineralais, todėl laikomi svarbia mitybos dalimi.

Rekomenduojame: Receptai su burokėliais

Burokėliai: kuo jie naudingi?

Burokėliuose gausus B grupės vitaminų, vitamino C, kalio, magnio, geležies ir folio rūgšties. B grupės vitaminai palaiko normalią nervų sistemos veiklą, vitaminas C stiprina imunitetą. Kalis ir magnis palaiko širdies bei kraujagyslių sistemos darbą, o geležis padeda išvengti mažakraujystės. Folio rūgštis būtina kraujo sveikatai ir yra ypač svarbi nėštumo metu.

Burokėlių ir pupelių užtepėlė - paįvairinkite pusryčius ar užkandžius

Burokėlių ir pupelių užtepėlė – paįvairinkite pusryčius ar užkandžius

Be to, burokėliuose gausu antioksidantų, tokių kaip beta-karotinas ir betainas, kurie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Tai gali sumažinti širdies ligų, vėžio ir kitų lėtinių ligų riziką.

Burokėliai taip pat yra puikus skaidulų šaltinis, gerinantis virškinimą, reguliuojantis cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Skaidulos palaiko sveiką žarnyno veiklą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Šioje daržovėje esantys nitratai gerina kraujotaką, mažina kraujospūdį ir gali didinti ištvermę fizinio krūvio metu.

Dėl priešuždegiminių savybių burokėliai naudingi žmonėms, sergantiems artritu ar kitomis uždegiminėmis ligomis.

Paruošta burokėlių ir pupelių mišrainė

Paruošta burokėlių ir pupelių mišrainė

Kaip vartoti burokėlius?

Tarkuoti burokėliai puikiai tinka salotoms, mišrainėms ar glotnučiams. Burokėlių sultys taip pat yra sveikas pasirinkimas, tačiau jas reikėtų gerti saikingai.

Virti burokėliai dažnai naudojami tradiciniuose lietuviškuose patiekaluose, tokiuose kaip barščiai, silkė su burokėliais ar įvairios salotos. Taip pat juos galima dėti į garnyrus, užkandžius ar sriubas.

Kepti burokėliai išlaiko daugiau vitaminų nei virti ir yra puikus garnyras. Jie gali būti patiekiami kaip pagrindinis patiekalas arba būti salotų sudedamąja dalimi.

Marinuoti burokėliai yra gardus užkandis, puikiai papildantis įvairius patiekalus. O burokėlių gira ne tik malšina troškulį, bet ir turi naudingų savybių.

Ką pagaminti iš burokėlių?

Paruoštos burokėlių ir agurkų salotos

Paruoštos burokėlių ir agurkų salotos

Kam burokėliai nerekomenduojami?

Nors burokėliai turi daugybę privalumų, jie netinka visiems:

  • Inkstų akmenligė: burokėliai turi oksalatų, kurie gali skatinti inkstų akmenų susidarymą.
  • Cukrinis diabetas: dėl natūralaus cukraus kiekio burokėlius reikėtų vartoti saikingai.
  • Hipotenzija: kadangi burokėliai mažina kraujospūdį, žmonėms, kurių kraujospūdis yra žemas, reikėtų būti atsargiems.
  • Padidėjęs skrandžio rūgštingumas: burokėliai gali sukelti rėmenį, todėl žmonėms su šia problema patartina jų vartoti mažiau.

Prieš įtraukdami burokėlius į savo racioną, ypač jei turite sveikatos problemų, pasitarkite su gydytoju.

Skaityti toliau

Patogiausias būdas sužinoti ir pamatyti daugiau turinio - sekti mūsų Facebook“ puslapį



Esu draugiškas ir linksmas žmogus, kuris mėgsta dalintis patarimais ir patirtimi su maisto gamyba besidominčiais žmonėmis. Nebijau eksperimentuoti su ingredientais ir skoniais. Dažnai kuriu savo originalius receptus ir dalinuosi jais.

Spustelėkite norėdami komentuoti

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Reklama
Reklama

Dienos populiariausi

Reklama
Reklama
Reklama
Į viršų