Mus rasite
Viduriavimas. Kaip gydyti liaudiškomis priemonėmis?
Viduriavimo gydymas namuose @būvis.lt iliustracija

Sveikata

Viduriavimas. Kaip gydyti liaudiškomis priemonėmis?

Viduriavimas, arba diarėja – pasikeitęs tuštinimosi pobūdis, kai išmatos tampa nenormaliai skystos ir (ar) gausios, dažniausiai didėjant ir tuštinimosi dažnumui. Sukelia mikrobai, apsinuodijimas maistu, vaistais, taip pat ir parazitai. Viduriavimo priežastimi gali būti ir nerviniai sutrikimai, pvz., išsigandus.

Kaip gydyti viduriavimą liaudiškomis priemonėmis?

Mėtų užpilas padeda nuo viduriavimo ir raugulio. 1 valgomąjį šaukštą mėtų užplikyti stikline verdančio vandens, palaukti 40 min. ir perkošti. Gerti reguliariai, ryte prieš valgį, vakare prieš miegą. Puodelis šilto užpilo geriamas lėtai, nedideliais gurkšniais.

Nuo dezinterijos: gerti 7-8 dienų arbatinio grybo antpilą po 100 ml (vaikams po 10-20 ml) 3 kartus per dieną 1 valandą prieš valgį ir valandai atsigulti ant dešiniojo šono.

Nuo viduriavimo vartojamas drebulės pumpurų nuoviras. 1 valgomąjį šaukštą žalių drebulės pumpurų užplikyti stikline verdančio vandens, kaitinti ant silpnos ugnies 25 min., palaukti 40 min. ir perkošti. Gerti po 1-2 valgomuoius šaukštus 3 kartus per dieną prieš valgį.

Nuo viduriavimo su krauju: 1 arbatinį šaukštelį erškėčio šakelių užplikyti stikline verdančio vandens, laikyti ant silpnos ugnies 30 min., kiek atvėsinti ir gerti šiltą. Gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną.

Ilgai viduriuojant: į pusę litro verdančio vandens įberti pilną ryžių šaukštelį ir ant silpnos ugnies virinti 40 min. Gautą nuovirą atvėsinti, perkošti ir gerti šiltą po 2 gurkšnius kas 2 val.

Užplikyti verdančiu vandeniu mėlynes ir gerti kaip arbatą.

2 kartus per dieną vartoti po 1 arbatinį šaukštelį medžio anglies miltelių (geriausia liepos), užgeriant vandeniu, arba sugrūstas į miltelius gervuogės uogas, kurias galima sumaišyti su medumi arba cukrumi. Suaugusiems vartoti po 1 arbatinį šaukštelį, vaikams – po pusę šaukštelio 3 kartus per dieną.

Gera priemone nuo viduriavimo laikomi tošies pelenai. Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną prieš valgį.

1 arbatinį šaukštelį susmulkintos paprastosios ievos žievės užpilti stikline degtinės ir laikyti 2 savaites. Gerti po 1 arbatinį šaukštelį 3-4 kartus per dieną.

4 arbatinius šaukštelius aviečių lapų arba vaisių užplikyti 2 stiklinėmis verdančio vandens, laikyti šiltai 30 min., perkošti. Gerti po pusę stiklinės 4 kartus per dieną.

Vaistažolių mišiniai nuo viduriavimo

  • 50 g miškinės sidabražolės šaknų, 20 g ramunėlių žiedų, 20 g žąsinės sidabražolės žolės, 10 g pipirmėtės lapų. Šaukštelis mišinio užplikomas stikline vandens. Palaikoma 10 minučių, kad prisitrauktų. Geriama iš lėto daug kartų per dieną po vieną stiklinę arbatos. Atpalaiduoja spazmus, mažina uždegimą.
  • 30 g gervuogių lapų, 20 g graikinio riešutmedžio lapų, 15 g kraujažolės žolės, 15 g miškinės girūnės žolės, 15 g šalavijo lapų. Šaukštelis mišinio užplikomas stikline vandens. Geriama daug kartų per dieną po vieną stiklinę arbatos. Atpalaiduoja spazmus, mažina uždegimą.
  • Miškinės sidabražolės žolė, melisos lapai, pipirmėtės lapai. 2 šaukšteliai mišinio užplikomi stikline vandens. Geriama po 2-3 stiklines per dieną. Tinka kai viduriuojama nestipriai. Atpalaiduoja spazmus.
  • Paprastosios širdažolės žolė, šalavijo lapai. Šaukštelis mišinio užplikomas stikline vandens. Palaikoma 10 minučių, kad prisitrauktų. Geriama 2-3 kartus per dieną po vieną stiklinę arbatos. Rekomenduojama kaip papildoma gydymo priemonė.
  • 50 g piliarožės šaknų, 50 g varpučio šaknų, 30 g ąžuolo žievės. Šaukštas mišinio 30 minučių verdamas ant mažos ugnies su vienu litru vandens. Po to nukošiama. Geriama po 3 stiklines arbatos per dieną (tarp valgymų). Tinka sergant ūmiu žarnyno uždegimu.
  • Linų sėmenys, ramunėlių žiedai, dedešvos žiedai. 2 šaukštai sutrintų linų sėmenų dedama į ½ l vandens ir verdama 15 minučių. „Klijai“ nukošiami ir užpilami ant šaukštelio ramunių žiedų bei 2 šaukštelių dedešvos žiedų. Palaikoma 10 minučių, kad prisitrauktų. Po to nukošiama. Geriama 3 kartus per dieną po vieną stiklinę (mažais gurkšniais). Rekomenduojama sudirgintoms gleivinėms gydyti.(Wolfgang Mohring, Gydomųjų arbatų knyga, Tyrai, 2000 m.).
Arbata nuo viduriavimo

Arbata nuo viduriavimo

Jei viduriuojant arbatos nepadeda, rekomenduojama valgyti gleivingas sriubas, padengiančias uždegimo pažeistą gleivinę. Sriubos ypač padeda gydyti lėtinį arba labai dažnai pasikartojantį viduriavimą.

Ryžių „klijai“: 2 šaukštai ryžių verdami su litru vandens, kol galima nukošti skystus klijus. Šie laikomi šiltame termose. Kas valandą geriama po ½ stiklinės sriubos. Be to, galima vartoti mėlynių nuovirą.

Avižų ir ramunėlių „klijai“: avižiniai dribsniai verdami tol, kol išsiskiria skysti klijai. Į litrą „klijų“ dedami 2 šaukštai ramunėlių žiedų bei 2 šaukštai trikertės žvaginės žolės. Palaikoma 12 minučių, kad prisitrauktų, tada nukošiama. Sriuba laikoma termose. Kas valandą geriama po ½ stiklinės sriubos. Jei kankina spazmai, vietoj trikertės žvaginės dėkite 2 šaukštus žąsinės sidabražolės žolės.

Dar keletas būdų gydyti viduriavimą

Elektrolitų gėrimas. Jeigu viduriuojate gausiai, reikia aprūpinti organizmą pakankamu vandens ir elektrolitų – natrio, kalio ir chloro – kiekiu. Jie stiprina širdies darbą ir yra svarbūs organizmui. Litre vandens išmaišykite ½ arbatinio šaukštelio druskos ir keturis arbatinius šaukštelius druskos. Įpilkite šiek tiek apelsinų, citrinų sulčių ar kalio chlorido tirpalo. Per dieną išgerkite litrą šio gėrimo.

[powerkit_alert type=”warning” dismissible=”false” multiline=”true”]
Nevartokite daugiau druskos ar cukraus negu nurodyta, antraip jie gali pašalinti skysčius iš organizmo.
[/powerkit_alert]

BRAT dieta. Ją sudaro bananai, ryžiai, obuoliai (tyrė) ir skrebučiai. Visi šie maisto produktai yra švelnūs, o bananai ir obuoliai turi pektino. Tai tirpi ląsteliena, kuri sugeria skysčių perteklių žarnyne ir sulėtina išmatų slinkimą. (Tačiau negerkite obuolių sulčių – jos gali sustiprinti viduriavimą).

Kitas pektino šaltinis yra morkos. Išsivirkite keletą morkų, įmeskite jas į trintuvą, įpilkite šiek tiek vandens ir sutrinkite iki kūdinių maisto konsistencijos (tirštumo). Kas valandą suvalgykite po vieną ar du valgomuosius šaukštus šios tyrelės. (1001 NAMINIS VAISTAS: padeda išspręsti kasdienius negalavimus. Alma littera, 2007 m.).

Aktyvuotas vanduo. Viduriuojant išgerti pusę stiklinės negyvojo vandens. Jeigu per valandą viduriavimas nepraėjo, tai išgerti dar pusę stiklinės negyvojo vandens. Skausmai pilvo ertmėje ir viduriavimas paprastai praeina per 0,5 val.

Taškinis masažas. Šis gydymo metodas stimuliuoja virškinimą ir kartu žarnyną. Vienos rankos nykščiu ir smiliumi spauskite mėsingą raukšlę, esančią tarp kitos rankos nykščio ir smiliaus. Darykite tai po dvi minutes kiekvieną dieną, kol viskas susitvarkys. (Įspėjimas: šio metodo nerekomenduojama taikyti nėščiosioms).

Energetinis kvėpavimas. Skrandžio ir žarnyno gydymas. Pradinė padėtis: atsisėskite kaip jums patogiau. Užspauskite dešiniąją šnervę dešinės rankos nykščiu ir labai lėtai įkvėpkite pro kairiąją šnervę. Po to užspauskite ir kairiąją šnervę suglaustais dešinės rankos mažyliu ir bevardžiu pirštais. Sulaikykite orą tiek, kiek pajėgsite, nejausdami didelių nepatogumų. Stebėkite, kad sulaikius kvėpavimą plaučiai nebedarytų jokių judesių. Dabar atleiskite nykštį ir labai lėtai iškvėpkite. Vėl įkvėpkite pro dešiniąją šnervę, vėl ją užspauskite nykščiu ir vėl sulaikykite kvėpavimą. Po to atitraukite bevardį ir mažylį nuo kairiosios šnervės ir lėtai iškvėpkite pro kairiąją šnervę. Atlikite 10 tokių pratybų rytą ir 10 – vakare.

Kitą dieną jų skaičių padidinkite vienetu ir taip tęskite iki 20, o jei norite, tai ir daugiau. Įkvėpdami įsivaizduokite, kad į vidų plūsta sveikata, meilė, džiaugsmas, o iškvėpdami – kaip pasišalina blogis, ligos ir visos kitos negeros savybės. Šis pratimas greitai išvalo energiją, pagerina virškinimą bei apetitą ir labai gelbsti ištikus daugeliui susirgimų. (Kacudzo Niši, Energetinis kvėpavimas, Algarvė, 2004 m.).

Šiaurietiškas ėjimas (ėjimas su lazdomis) reguliuoja žarnyno veiklą.

Skaityti toliau

Esu draugiškas ir linksmas žmogus, kuris mėgsta dalintis patarimais ir patirtimi su maisto gamyba besidominčiais žmonėmis. Nebijau eksperimentuoti su ingredientais ir skoniais. Dažnai kuriu savo originalius receptus ir dalinuosi jais.

Spustelėkite norėdami komentuoti

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

TAIP PAT SKAITYKITE

Reklama
Reklama

Dienos populiariausi

Reklama
Reklama
Reklama
Į viršų