Mus rasite
Pankretito gydymas liaudiškomis priemonėmis
Pankretito gydymas liaudiškomis priemonėmis @būvis.lt iliustracija

Sveikata

Kasos uždegimas (Pankreatitas). Ką siūlo liaudies medicina?

Pankreatitas – kasos uždegimas.

Ūminis: staiga žūsta kasos ląstelės, agresyvūs kasos fermentai pradeda ardyti, “virškinti” kasą, patenka į kraują ir taip pakenkia visam organizmui.

Lėtinis: žuvusių kasos ląstelių vietą užpildo jungiamasis audinys, kasa randėja, mažėja jos fermentų gamyba, vystosi lėtinis nepakankamumas.

Kasos uždegimo simptomai:

  • Pykinimas;
  • Pilvo pūtimas;
  • Viduriavimas;
  • Karščiavimas;
  • Kūno masės mažėjimas;
  • Pilvo skausmas;
  • Vėmimas;
  • Dujų susilaikymas.

Kasos uždegimo gydymas liaudiškomis priemonėmis

Naudinga gerti erškėčių vaisių užpilą. 10 džiovintų vaisių termose užpilti stikline verdančio vandens, palikti 10 val., perkošti ir gerti pusę stiklinės prieš valgant du kartus per dieną. Kai gydytojas paskiria dietą, per dieną būtina išgerti 2 litrus skysčių, galima vartoti nestiprią arbatą su medumi. Valgyti reikia dažnai – 5-6 kartus per dieną, bet po nedaug.

Naudinga likus valandai iki pusryčių suvalgyti grikių miltų su kefyru. Šaukštą grikių miltų reikia užpilti stikline kefyro ir palikti per naktį. Į savo valgiaraštį būtina įtraukti jūros kopūstus, varškę, braškes. Juose yra mineralų, kurie normalizuoja kasos veiklą. Užuot gėrus kavą ar stiprią arbatą, reikėtų vartoti cikorijos gėrimą – 1 šaukštelį sausų maltų šaknų užpilti stikline verdančio vandens, palaukti 5-10 min. ir pagal skonį pridėti cukraus.

Liaudiškos priemonės pankretitui gydyti

Liaudiškos priemonės pankretitui gydyti @būvis.lt iliustracija

Nuo pankreatito, diabeto, dvylikapirštės žarnos opos: iš avižų daigų pagaminti kisielių. Avižas reikia perrinkti, užmerkti ir padėti į šiltą vietą. Antrą dieną atsiras daigai. Juos reikia praplauti, išdžiovinti, o vėliau sumalti. Gautus miltus praskiesti šaltu vandeniu, viską užplikyti verdančiu vandeniu ir virinti 1-2 min., palaukti 20 min., praskiesti ir gerti šviežią. Negalima ruošti vaisto iš anksto.

Nerekomenduojama

Nevartoti alkoholio, riebaus maisto, nepersivalgyti, laiku gydyti tulžies takų akmenligę, opaligę, tinkamai gydyti ūminį kasos uždegimą ir vengti jo pasikartojimo.

Sergant kasos uždegimu, rekomenduojama vartoti baltymingą, neriebų maistą, valgyti dažniau, nepersivalgyti.

Geriau nevartoti riebios, rūkytos, keptos mėsos, majonezo, riebios žuvies, ankštinių daržovių, svogūnų, šokolado, gazuotų gėrimų, dažnai netoleruojamas šviežias pienas.

Rekomenduojama

Tinka liesos mėsos gaminiai, virtos bulvės, ryžiai, makaronai, rupių miltų duona, neriebi žuvis, vaisių ir daržovių sultys, žolelių arbatos, neriebūs pieno produktai, bananai, nulupti obuoliai ir kriaušės, liesi sultiniai ir kt. Susirgus ūminiu kasos uždegimu ar paūmėjus lėtiniam pirmomis dienomis skiriama bado dieta. Sustiprėjus simptomams patariama vengti didesnio fizinio krūvio.

Sergant lėtiniu kasos uždegimu, rekomenduojama valgyti 6 kartus per dieną, tačiau nedidelėmis porcijomis ir renkantis skrandžio nedirginančius ir lengvai virškinamus produktus. Pastovus mitybos režimas skatina tolygiai nutekėti kasos sultis, taip palengvindamas kasos ir kitų virškinimo sistemos organų darbą.

Užplikytos arbatžolės pankretito gydymui

Užplikytos arbatžolės pankretito gydymui

Dieta turint pankretitą

  • Pusryčiai: omletas iš dviejų kiaušinių baltymų , pieniška avižų košė ir arbata.
  • Priešpiečiai: 100 gramų varškės ir arbata.
  • Pietūs: virta arba troškina liesa mėsa, bulvių košė, virti žiediniai kopūstai arba brokoliai ir skiestos sultys.
  • Pavakariai: 100 gramų varškės ir skiestos sultys.
  • Vakarienė: virta vištiena, šiek tiek grikių košės ir virtų daržovių.
  • Prieš miegą: gabalėlis virtos žuvies ir stiklinė neaitraus gėrimo.

Įprastai siūloma valgyti neriebią virtą ar troškintą jautieną, vištieną, veršieną, triušieną, taip pat virtą arba kapotą žuvį. Papildomai galima valgyti kiaušinius, varškę, neriebius sūrius.

Skaityti toliau

Esu draugiškas ir linksmas žmogus, kuris mėgsta dalintis patarimais ir patirtimi su maisto gamyba besidominčiais žmonėmis. Nebijau eksperimentuoti su ingredientais ir skoniais. Dažnai kuriu savo originalius receptus ir dalinuosi jais.

Spustelėkite norėdami komentuoti

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

TAIP PAT SKAITYKITE

Reklama
Reklama

Dienos populiariausi

Reklama
Reklama
Reklama
Į viršų