Mus rasite
Sinusitas. Kaip gydyti liaudiškomis priemonėmis?
Sinusito gydymas namuose @būvis.lt iliustracija

Sveikata

Sinusitas. Kaip gydyti liaudiškomis priemonėmis?

Sinusitas – tai lėtinis ar ūminis prie nosies esančių ančių (sinusų) uždegimas. Sinusitas paprastai tęsiasi iki 4 savaičių. Dažnai kartojantis ar užsitęsus ūminiam sinusitui, gali prasidėti lėtinis. Tuomet sustorėja sinusų gleivinė, sutrinka išskyrų nutekėjimas.

Sinusito požymiai:

  • apsunksta kvėpavimas;
  • gali pakilti temperatūra;
  • patinsta nosies gleivinė;
  • iš nosies pradeda tekėti pūliai;
  • atsiranda snargliavimasis, skausmas kaktoje, nosies šaknyje, akiduobėse;
  • patinsta skruostai, kaktos oda virš antakio.

Dieta sergant sinusitu:

Venkite pieno produktų, ypač pieno, nes jis padidina gleivių gamybą, o kartu ir slėgį sinusuose.

Nevartokite alkoholio – jis taip pat sąlygoja gleivių hiperprodukciją bei jas sutirština. O alus gali sustiprinti galvos skausmus. Mėgėjams išgerti ypač sunkios būna pagirios.

Venkite aštrių prieskonių, nes jie blogina žarnyno peristaltiką, o tai turi įtakos nosies užgulimui.

Sinusito gydymas liaudiškomis priemonėmis

Taigi pirmiausia praplaukite nosį. Tai darykite kokiu nors tirpalu – į stiklinę virinto vandens įberkite šaukštelį jūros druskos arba įmeskite kelis kalio permanganato grūdelius, kad vanduo būtų rožinės spalvos.

Plauti nosį galite ir žaliąja arbata arba juodųjų serbentų lapų, ramunėlių ar ąžuolo žievės nuoviru. Jį ruoškite taip: vaistinę žaliavą užpilkite šaltu vandeniu (santykis 1 ir 10) ir ant mažos ugnies virkite pusvalandį. Nosį plaukite 38-39 laipsnių temperatūros nuoviru. Atsistokite prie kriauklės, šiek tiek palenkite galvą, į delną įsipilkite nuoviro ir įtraukite jį į nosį. Kai pro nosiaryklę skystis pateks į burną, iškart jį išspjaukite. Taip kartokite tol, kol baigsis skystis. Tokias procedūras darykite 3-4 kartus per dieną dvi tris savaites.

Tai gali būti medaus, kiaušinio baltymo, alijošių ir svogūnų sulčių mišinys arba raudonųjų burokėlių, morkų, svogūnų, alijošių sultys ir medus. Viską imkite lygiomis dalimis ir sumaišykite. Mišinį šaldytuve galima saugoti ne ilgiau kaip keturias dienas.

Kartais padeda kompresai. Sumaišykite juodojo ridiko sultis su pašildytu aliejumi, suvilgykite šiuo mišiniu keliais sluoksniais sulankstytą marlės gabalėlį ir pridėkite prie skaudamos vietos. Pridenkite plėvele ir priglauskite maišelį su šiltu smėliu ar šilta druska. Tokios procedūros trukmė – apie valandą, ją galima atlikti per dieną du kartus.

Arbata sinusitui gydyti

Arbata sinusitui gydyti

Skaudamas veido vietas galite šildyti sausa šiluma. Prie jų galite priglausti maišelį su šilta druska, ką tik išvirtą ir perpus perpjautą kiaušinį ar su lupenomis bulvę. Šildyti reikėtų apie pusvalandį ir tai per dieną pakartoti du tris kartus.

Sinusitą efektyviai gydo juodieji ridikai. Sumalkite juoduosius ridikus, gautą tyrę suspauskite abiejose rankose. Palaikykite, kol sušils. Uždėkite ant gydomųjų vietų, pridenkite polietilenu ir šiltu rankšluosčiu. Gydymas šia tyrele nėra malonus, nes kiek degina, bet gerai ir gydo. Palaikykite šį kompresą penkiolika minučių.

Kiekvieną vakarą paeiliui į vieną, po to į kitą nosies šnervę įdėkite žirnio dydžio gumuliuką šviežio karvės sviesto.

Sinusitą gerai gydo ciklameno gumbo sultys, atskiestos vandeniu (viena dalis ciklameno gumbo sulčių, penkios dalys – vandens). Lašinkite į nosį po du tris lašus.

Gerai sinusitą gydo druskos inhaliacijos. Prieš procedūrą įlašinkite į nosį gleivinę sutraukiančių lašų, kad geriau išsivalytų išskyros.

Į šnerves įdėkite po gumulėlį vatos, sumirkytos aliejiniame propolio tirpale.

Išvirkite bulvę su lupena, perpjaukite pusiau, kiekvieną pusę įvyniokite į lininį rankšluostėlį ir dėkite ant gydomų vietų. Tik būkite atsargus ir nenudeginkite odos, nes ką tik išvirta bulvė būna labai karšta. Tad šiek tiek palaukite, kol pravės. Po šios procedūros nors pusvalandį pabūkite šiltoje patalpoje.

Skaityti toliau

Esu draugiškas ir linksmas žmogus, kuris mėgsta dalintis patarimais ir patirtimi su maisto gamyba besidominčiais žmonėmis. Nebijau eksperimentuoti su ingredientais ir skoniais. Dažnai kuriu savo originalius receptus ir dalinuosi jais.

Spustelėkite norėdami komentuoti

Palikti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami video

TAIP PAT SKAITYKITE

Reklama
Reklama

Dienos populiariausi

Reklama
Reklama
Reklama
Į viršų